Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoty zakątek - Paraktyczny 2 KOMENTARZE

bacardi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bacardi, tak, żebyś miał punkt odniesienia, my mieliśmy 2 wyceny, jedną na 10,5 tyś że żwirem i wszystkim, drugą na 11 tyś bez żwiru. To, że zapłaciliśmy połowę, to już inna bajka, ale może da Ci to pogląd. Acha! Do tego 1,5 tyś za wylewke że spadkiem, daszkowcy się w to nie bawią, dla wylewkarza to była za mała robota, zrobił to tylko dlatego, że gdzieś tam znajomosci się znalazły ;-)

Moorela a możesz dla pełnego obrazu podać jeszcze jaka była powierzchnia Waszych daszków?

U nas wychodzi ok 35m2 po podłodze, ale ok 50m2 membrany z wywinięciem na attyki... No i wykonanie nieco bardziej upierdliwe, bo nie ma jednego spadku który można by zrobić wylewką, tylko powierzchnia wielospadowa którą chyba najlepiej wyprofilować styro...

• 2 weeks później...

Bacardi, w P2 powierzchnia z pełnym wywinięciem to 80 metrów a z niepełnym 40. Dane wyliczone na podstawie projektu przez speców w kilku różnych firmach zajmujących się dachami płaskimi.

Co do strat na budowie to u nas 3 dni po zamontowaniu wybito w celu włamania okno. Na szczęście okna mają bezpłatną polisę więc wstawią nam nowe za darmo ale samopoczucie mamy kiepskie. Alarm i firma ochroniarska to chyba konieczność...

Edytowane przez p@nna migotka

p@nna migotka ja sobie wprowadziłem wymiary daszków do arkusza kalkulacyjnego, powierzchnia samych daszków po podłodze to 35m2, reszta zależy od wielkości wywinięcia. Minimum to 15 cm ponad warstwę balastu. Licząc 20cm na ocieplenie z klinami, 8 balast i 20 wywinięcie ponad balast wychodzi ok 56m2 i dość dobrze się wpasowuje w dostępne wymiary dla prefabrykatów. Ale Jest to wywinięcie pod winiec na dużym daszku i w zasadzie pełne na małych.

A ile daliście u siebie?

Ja dzisiaj też miałem akcję z alarmem, przyszedł sygnał z kontaktronu w jednym z okien, już się bałem, że je zniszczyli. Na szczęście się okazało, ze wczoraj zapomniałem go zamknąć po wietrzeniu i się po prostu samo otworzyło... ale okolica została postawiona na nogi :]

Edytowane przez bacardi

No to u nas tak właśnie jest zrobione. Na małych do góry. Pełne wywinięcie zakłada się aż na poziomą część attyki stąd aż 80 metrów wychodzi. u nas właśnie panowie konńczą bo jak zaczynali nie było okien. Ważna jest obróbka blachą attyki bo u nas w zimie przez wieniec się woda dostawała. Teraz jak już będzie blacha powinno być ok.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj Bacardi

Chciałam się przywitać i pogratulować SSO. Teraz to już z gorki będzie :yes: Co do tynków my zrobiliśmy wszędzie tynki gipsowe a w pomieszczeniach mokrych cementowo-wapienne ,czyli łazienki kotłownia i garaż,(Dolina Nidy)i naprawdę ładnie wyszło gipsowe sa gładziutkie ,ale z kolei cementowo-wap.w garażu w niektórych miejscach mają taką mała popękaną pajęczynkę,ktorą widać było dopiero z bliska i jak posmarowane zostały gruntem. Podobno tak się z nimi dzieje .

• 1 month później...

Hej :) współczuję wypadku z okiem.

kto Ci robił elektrykę. że masz takie kwiatki? chyba nie forumowy pan K.?

i jakie długie będziecie robić odwierty?

właśnie doczytałam, że też wybraliście PPC - i myślę, że będzie Pan zadowolony :) ja swoją pompkę kocham szczerze, a najserdeczniej jak sobie spojrzę na rachunki za prąd i wspomnę latanie z węglem :)

pozdrowienia

Elektryki nie robił Pan K., ale ogólnie jesteśmy zadowoleni.. tylko gdybym wiedział wcześniej, to bym przycisnął elektryków o zaklejenie bruzd.

Projekt odwiertów zakłada 2x100m, ponieważ grunty to iły :( ale w trakcie wiercenia będziemy obserwować i może uda się coś skrócić...

Myślę, że również będziemy zadowoleni z PCC, może nie wygląda tak bajerancko jak Nibe, ale w końcu nie o wygląd tutaj chodzi :) Mam tylko nadzieję, że pan Adam zdąży nam to wszystko dobrze pospinać na czas :)

spojrzałam na Wasz projekt (metrażowo) i myślę, że te 2x100 wystarczy. u nas wiertacze byli sceptyczni, że 2x80 to za mało (takie majstry z komputerami w głowach, co to metry bieżące odwiertów na m kwadratowe podłogi przeliczają ;)), ale jak się przebili przez dwie warstwy wodonośne (czego i Wam życzę), to stwierdzili, że wystarczy na luzie. i wystarcza ;)

p. Adama przyciśnij i będzie dobrze. a PPC ma może nieefektowny sterownik, ale za to tak prosty, że nawet ja go obsługuję bez instrukcji - a to nie jest takie oczywiste w moich kontaktach z elektroniką ;)

edit: a myśmy mieli na zmianę warstwy ilów i żwirów

• 3 weeks później...
Bacardi, widze ze tykni będziemy mieć takei same :)

Ja jestem naprawde zadowolona.

Mam nadzieję ze farba też na nich dobrze sie bedzie kładła.

u nas też cementowo-wapienne, z NIdy, a farbę kłądzie się dobrze lub źle-zalezy jaką :-) niestety porażką okazała się chwalona PARA, Beckers chyba najlepszy stosunek ceny do jakości. Dulux tak sobie ale słabizna na ścianach.