Tatarak 01.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 super, ważne ze jest. ono jest pod klamką? i już zamka na klucz od wewnątrz nie ma? dokładnie tak, jak piszesz - dzyndzelek jest pod klamką i innego zamka na klucz od wewnątrz nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.10.2012 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 bacardi, zanim przeczytam dokładnie Twój dziennik, którego będe na pewno stałym gościem (w końcu jestes "dwa kroki" przede mną a lokaliacja "za płotem") to przede wszystkim bardzo Ci dziękuje za dokładne wpisywanie cen - będzię (jest) pomocne w planowaniu wydatków i zamawianiu materiałów! Fajnie że w końcu mój dziennik również może być komuś pomocny, do tej pory to głównie ja korzystałem z informacji od innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.10.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Hej Gratuluję podjętych decyzji Co do komina- jeżeli chcecie mieć kominek to musi być kratka wentylacyjna (grawitacyjna) w tym pomieszczeniu do odbioru domu My myślimy o takiej co ją można zamknąć i nie otwierać ze względu na went. mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.10.2012 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 carolinkaA to czasem nie jest tak, że w pomieszczeniu mieszkalnym z paleniskiem na paliwo stałe musi być wentylacja grawitacyjna wywiewna lub wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna, nie można łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną nawiewno-wywiewną. ? Wiem że było wiele interpretacji ale ta mi najbardziej utkwiła w pamięci... Inna sprawa, że dobrze by było spiąć otwieranie drzwiczek kominka z odcięciem wentylatora wywiewnego, ewentualnie ustawić instalację na lekkie nadciśnienie... Ja bardziej zastanawiałem się nad tym kanałem dla podpięcia okapu w kuchni, ale jak ostatnio ktoś słusznie zauważył, po co marnować tyle ciepła... W najgorszym wypadku zawsze zostanie mi piękny pion którym można pociągnąć jakieś dodatkowe przewody itp ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ręki sobie uciąć nie dam ale tak mi się wydaje, ze went. mech. tego zastąpić nie można Pewnie trzeba dopytać kominiarza, chociaż koleś ze Skaven też mi o tym wspominał, ale teraz niemogę tego znaleźć tego w mailach od niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.10.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Przy kominku nie może być wywiewnej, natomiast może być zrównoważona. btw Skaven robił WM w domku u mojego kolegi i był średnio z nich zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.10.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 A masz jakąś firmę od wentylacji na oku? Ja przegląd robiłam głównie cenowy jakiś czas temu i oni proponowali chyba najbardziej rozsądną cenę (ani najtaniej ani najdrożej)... Sprawdzałam jeszcze rekuperatory.pl, ale cena była prawie o połowę wyższa niż propozycja skavena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.10.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Mogę Wam polecić kogoś od WM My też mieliśmy Skavena na oku, ostatecznie wygryzł go jego kolega bo oni (ten nasz i Skaven) na ryby razem jeżdżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.10.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 A masz jakąś firmę od wentylacji na oku? Ja przegląd robiłam głównie cenowy jakiś czas temu i oni proponowali chyba najbardziej rozsądną cenę (ani najtaniej ani najdrożej)... Sprawdzałam jeszcze rekuperatory.pl, ale cena była prawie o połowę wyższa niż propozycja skavena... Rekuperatory.pl coś odjechały w kosmos z cenami jakby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.10.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Moorela a podeślesz namiar na konkurencję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.10.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Już wysyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 02.10.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 carolinka A to czasem nie jest tak, że w pomieszczeniu mieszkalnym z paleniskiem na paliwo stałe musi być wentylacja grawitacyjna wywiewna lub wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna, nie można łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną nawiewno-wywiewną. ? itp ;D ja też tak słyszałam, jak się interesowaliśmy rekuperacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.10.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) Ja mam niby projekt wentylacji zrobiony przez rekuperatory.pl dla pracowni domy z wizją, ale nie do końca jestem do niego przekonany, rury spiro, przepustnice, tłumiki... Osobiście zastanawiam się nad zmianą na któryś z systemów typu flex jak poniżej, łatwiej ukryć rury, łatwiej wysterować na skrzynkach rozprężnych, łatwe do czyszczenia, nie ma problemu z koniecznością wyciszania kanałów jak na rurach spiro itp... http://www.uniflexplus.pl/http://www.ground-therm.com/pl/show/149/wentylacja-system-ventiflexhttp://www.klima-pol.com.pl/pl,rury-super-tuboflex,53.htmlhttp://sklep.termokontrol.com.pl/9-elementy-wentylacji btw taki system pokazywał mi np. też Antre-Tech na targach Edytowane 2 Października 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.10.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Bacardi dla mnie brzmisz jak znawca tematu czuję się jak rybka w wielgachnej rzece wiedzy wentylacyjnej aż mi głupio że się wyrwałam ze swoimi "wydaje mnie się..." - jak przystało na totalnego laika w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.10.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Moorela w sumie to też bym poprosił, namiarów nigdy za wiele, kto wie jak to się skończy... :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.10.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Bacardi dla mnie brzmisz jak znawca tematu czuję się jak rybka w wielgachnej rzece wiedzy wentylacyjnej aż mi głupio że się wyrwałam ze swoimi "wydaje mnie się..." - jak przystało na totalnego laika w temacie... trochę zgłębiałem temat przez zimę, więcej wiem, więcej wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.10.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Podglądałam wrzucone przez Ciebie linki, odniosłam wrażenie, że z naszego terenu była jedna firma, która faktycznie montuje went. mech. Wiem, że na bawienie się na samodzielny montaż się nie pokusimy - totalny brak czasu i wiedzy , także jesteśmy zdecydowani powierzyć wykonanie od a do z jakiejś konkretnej firmie... Byleby się tylko taka znalazła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.10.2012 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) carolinka klima-pol ma biuro na naszym osiedlu :] W sumie to miałem się do nich wybrać obadać, ale jakoś czasu nie było... Andre-Tech też jest nie daleko... ale jeśli się zdecyduje na te flexy to pewnie samemu położę, ciężko o fuchę aby tyle w parę wieczorów zarobić Niestety te rurki i skrzynki trochę też kosztują... No i pozostaje jeszcze jedno z najtańszych a przy tym chyba i ciekawszych rozwiązań na zwykłych kanałach flex jak u Tatarak... Edytowane 2 Października 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Bacardi, tak sobie czytam o tych daszkach płaskich... U mnie problem polega na tym, że nie mamy ścianek attykowych, zreszta nie wiem, czy przy tarasach uzytkowych takowe się buduje, bo potem jak to sie uzytkuje zx takim murkiem jakby? No więc my nie mamy attyki i sporą część kosztów pożeraja nam obróbki blacharskie - blacha 2mm gięta w C do której będzie montowana standardowa obróbka blacharska (pas podrynnowy, rynny i pas nadrynnowy), ocieplenie robimy w płyty PIR, bo przy styropianie musielibysmy dać warstwę 20cm, żeby uzyskać dobrą lambda, sama membrana to koszt ok 50zł/m2 no i tak sie składa do tych kosztów całościowych... Także warstwy warstwami, ale jak przejdziemy do szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 06.10.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Bacardi, a co miałes w wykopie? Tzn. czy zasypywac będziesz częściowo gruntem rodzimym czy moze całość zamawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts