bacardi 06.11.2012 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 STROP ZALANY! I udało się! Po wielokrotnych obsuwach spowodowanych pogodą, dzisiaj w końcu zalaliśmy nasz monolit :] Przyznam się szczerze, że pomimo optymistycznych prognoz jakoś nie do końca byłem pewien, że dzisiaj się uda. Do tego o godzinie 8 dostaliśmy telefon z betoniarni, że pierwsza gruszka już jedzie, a druga się opóźni o jakieś 40 min. gdyż mają awarię z rurociągiem od wody czy coś.... Ostatecznie udało się, choć po pracy ciężko było coś pooglądać... Jednak jak na przykładnego inwestora przystało, obszedłem całość z latarką w postaci telefonu w ręce i sprawdziłem czy wszystkie szalunki są całe. Na razie wszystko jeszcze ociekało wodą, ale jutro powinno być już ciekawiej. Tak sobie uświadomiłem, że po raz kolejny uciekliśmy od problemu braku wody na działce, do podlewania stropu raczej nie będzie potrzebna :] Na strop wraz z wieńcem, podciągami, nadciągami i schodami poszło 32m3 betonu. W projekcie mamy policzony beton B20, ale ze względu na niepewną pogodę i w związku z tym chęć skrócenia przerwy technologicznej wybraliśmy B25 i do tego w mocniejszej szybciej wiążącej wersji. W tym tygodniu musimy zamówić więźbę i całą resztę na dach, a więc czas podjąć ostateczną decyzje... Nasze wybóry 1. dachówka - jednak Brass Tegalit w kolorze ciemny szary z przesunięciem. Wciąż nie do końca jestem przekonany do dachówki cementowej, nawet z zachwalaną powłoką cisar... Jednak wizualnie najbardziej ona nam odpowiada, a wśród dachówek ceramicznych nie ma w ofercie żadnej o zbliżonych rozmiarach i charakterystycznym szerokim kształcie z ostrym wykończeniem. Nie bez znaczenia jest też najniższa cena Odpadły: Meyer-holsen Piano, Creaton Domino, Nibra G10, Tondach Figaro 2. wykończenie komina - najprawdopodobniej skończy się na ociepleniu i wykończeniu tynkiem mozaikowym, jeśli ostateczny wygląd nas nie powali, to okujemy go blachą jak w projekcie. Wstępnie myśleliśmy o cegle klinkierowej, ale jakoś nam jednak nie pasuje do charakteru projektu 3. rynny i obróbki - jednak chyba zrezygnujemy z tytan-cynku i pozostaniemy przy stali ocynkowanej powlekanej pod kolor zbliżony do dachówki/grafitu. Producent - na razie wygrywa Galeco. Nie do końca jeszcze tylko wiem, gdzie zamówić odpowiednio docięte blachy do obróbki deski czołowej i desek szczytowych. Natomiast po obejrzeniu paru obróbek, chcemy raczej aby były one z przetłoczeniem, co wydaje mi się zminimalizuje ryzyko powstania widocznych nierówności na powierzchni obróbki... 4. płotki przeciwśniegowe - na chwilę obecną raczej sobie podarujemy. Sporo pomagają tutaj lukarny, które rozbijają połać dachu na pół, dodatkowo chronią wszystkie wyjścia z budynku przed zwaleniem się śniegu na głowę... No to jeszcze tylko ostatecznie wybrać pomiędzy pełnym deskowaniem a membraną i można robić zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.11.2012 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 UPDATE Dzisiaj mieliśmy piękną polską złotą jesień i nasza prośba do matki natury, oby tak się jeszcze utrzymało przynajmniej przez miesiąc :] Strop pięknie sobie dojrzewa, a w piątek wykonawca przygotował ścianki kolankowe pod wylanie wieńca i rozpoczął przygotowanie zbrojenia. Na wtorek-środę przewidziane jest zalanie słupów i wieńca, na przyszły wtorek ma przyjechać więźba. Pomimo małej obsuwy z powodu pogody nie wygląda to najgorzej, jest szansa że przed zimą się jednak wyrobimy Jako zwolennik schodów ażurowych z spocznikiem, z ulgą mogę powiedzieć, że po zaprojektowanych schodach zabiegowych chodzi się całkiem wygodnie, klatka zajmuje też bardzo mało miejsca. Natomiast łazienka powstała dzięki schodom monolitycznym jest jednak tego warta, taki urok niedużych domów. Poniżej parę zdjęć, jak ktoś się mocno przyjrzy, to na jednym widać w oddali wrocławski stadion miejski, który nocą przybiera fajne kolorki :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 13.11.2012 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) NAGŁY ZWROT AKCJI Dopiero co pisałem, że wybraliśmy na dachówkę Braas Tegalit w kolorze ciemno-szary. Wybór w zasadzie niezmienny od paru miesięcy i wydawał się niezagrożony... Niemniej jednak, na pięć minut przed potwierdzeniem zamówienia padła decyzja zmiany koloru na... grafitowy. W zasadzie brak mi pewności co do słuszności wyboru, czas już niedługo pokaże :] A w sumie, to w niedzielę decyzja przewinęła się jeszcze przez Creatona Domino w kolorze łupka angobowana, ale trafiliśmy na mały opór - dachówka w zasadzie już niedostępna w tym roku... Natomiast sam tegalit w kolorze ciemno-szarym strasznie nam się podoba, ale chyba raczej w bardziej nowoczesnym wydaniu projektu z dachem bezokapowym. Szkoda, że nie było nam dane zobaczyć na żywo żadnego praktycznego w tym kolorze.... Zmiana koloru zburzyła też nieco nasze wcześniej wybrane rynny i obróbki... Z rynien miało być bardzo cenione i stosunkowo niedrogie stalowe Galeco w kolorze RAL7015. Obecnie mamy wątpliwość co do koloru, a paleta jest nieco uboga. Niestety podobnie kolorystycznie wypada konkurencyjny lindab... Mamy jeszcze dobrą ofertę na tytan-cynk w cenie zbliżonej do stali... Nieco lepiej sprawa wygląda z obróbkami blacharskimi, dostępna pełna paleta RAL, wystarczy coś wybrać A wracając do samego zamówienia, poniżej nasze zestawienie zabawek z braasa, może się komuś przyda. W naszej adaptacji jest tylko jeden komin, więc z zestawienia wyleciały wszystkie zbędne stopnie i druga ława, a taka która pozostała skurczyła się do 41cm :] Zrezygnowaliśmy także z płotków przeciwśniegowych. Z rzeczy o których warto pamiętać, to taśma uszczelniająco-wentylacyjna kalenicy dedykowana do dachówki tegalit - METALROLL. Jak to zwykle bywa, w kosztorysie z DzW znalazła się tańsza taśma figaroll. Z ciekawostek, oryginalne dodatki do dachówki grafitowej, okazały się tańsze niż do ciemno-szarej. BRAAS TEGALIT GRAFIT - 1680 szt. (10 palet) BRAAS TEGALIT GRAFIT SZCZYTOWA LEWA - 38 szt. (korekta, powinno być 39 + zapas) BRAAS TEGALIT GRAFIT SZCZYTOWA PRAWA - 38 szt. (korekta, powinno być 39 + zapas) BRAAS TEGALIT GRAFIT SZCZYTOWA 1/2 PRAWA - 38 szt. (korekta + zapas) BRAAS TEGALIT GRAFIT SZCZYTOWA 1/2 LEWA - 38 szt. (korekta + zapas) BRAAS TEGALIT GRAFIT WENTYLACYJNA - 10 szt. BRAAS GĄSIOR CISAR TEGALIT grafit - 47 szt. BRAAS DENKO GĄSIORA TEGALIT antracyt - 4 szt. BRAAS TAŚMA METALROLL 5 mb GRAFITOWA - 4 rolki BRAAS TEGALIT GRAFIT POD STOPIEŃ aluminiowa - 2 szt. BRAAS ŁUK WSPIERAJĄCY DO ŁAWY ANTRACYT - 2 szt. BRAAS ŁAWA KOMINIARSKA MAŁA 41cm - ANTRACYT - 1 szt. BRAAS KOM DACH.PRZEJŚCIOWA TE ANTRACYT - 2 szt. BRAAS POKRYWA KOMINKA DURO VENT ANTRACYT - 2 szt. BRAAS RURA GÓRNA KOMINKA DURO VENT ANTRACYT - 2 szt. BRAAS RURA PRZYŁĄCZENIOWA DURO VENT 100 - 2 szt. BRAAS Komplet uszcz. przejście przez folię DN 100 - 2 szt. BRAAS KOSZ ALU ANTRACYT 2,0 MB - 11 szt. (korekta - brakło, powinno być 12 szt., poza tym nie opłaca się brać braasa, kolor i tak inny niż dachówka i niczym się nie wyróżnia) cena: 17083,55 brutto Pozostałe elementy dostępne od ręki w hurtowi... Pozostaje nam jeszcze wybór okien i membrany dachowej. Z membran aktualnie poruszamy się w rejonach Corotop strong, Tyvek Pro, Dorken Delta Vent-S, wszelkie sugestie mile widziane :] I jeszcze mały update stanu budowy - wykonawca zalał dzisiaj wieńce i słupy ścianek kolankowych oraz wieniec na garażu, więźba powinna przyjechać na początku przyszłego tygodnia... Edytowane 20 Grudnia 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 18.11.2012 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) OBRÓBKI BLACHARSKIE Wraz z wyborem dachówki nadszedł czas wyborów, których nie uda się już przysypać ziemią czy zakryć tynkiem, to co wybierzemy zostanie najprawdopodobniej z nami na długie lata... no ewentualnie będzie wymagało kosztownej wymiany Wraz z ostatnią zmianą koloru dachówki przyszedł czas na spodziewane zmiany w kolorze obróbek... Chodzi mi przede wszystkim o obicie deski czołowej oraz bocznych dachu. Niestety projektanci zaproponowali w sumie 4 warianty kolorystyczne dachówki od 3 producentów, ale nie rozbili do kompletu kolorów obróbek.... Natomiast po wstępnym rozpoznaniu ani Ruukki R23 (~ RAL7024), ani antracyt nie odpowiadają wizualizacji z projektu... Może jestem przeczulony, ale dla mnie wszelkie popularne odcienie antracytu jak RAL7024, 7016, 7011 nie pasują do tej dachówki... Po złożeniu takiej kombinacji grafitowa wcześniej dachówka zaczyna jakby nabierać odcieni brązu, a sam antracyt ewidentnie się odcina na niebiesko... W zestawieniu z projektu jest jeszcze tyta-cynk RHEINZINK patyna pro grafit http://www.metale-kolorowe.eu/foto/rheinzink-patyna-pro-grafit.jpg patrząc po zdjęciach może pasować, choć trochę boję się jaka będzie cena, zobaczymy... A teraz poniżej jak to wygląda na wizualizacjach dla koloru grafitowego. Same obróbki (widoczne najlepiej na lukarnie) są w wyraźnie jaśniejszym kolorze od dachówki, co nadaje nieco lekkości całej konstrukcji. Nie jest to też na pewno RAL7024 ani pochodne, sprawdzałem na próbnikach i żaden nie pasuje... A poniżej kilka realizacji z dachówka Tegalit, mam nadzieję, że właściciele się nie pogniewają... Na pierwszy ogień IMHO najlepsze odwzorowanie projektu, niestety nie mogę uzyskać kontaktu aby się dowiedzieć jaki to kolor, a szkoda... :| Przy okazji jeszcze drobna uwaga... Wykonanie tak jak w wizualizacji z projektu, czyli bez systemowych dachówek krawędziowych a z wykorzystaniem obróbki blacharskiej. W sumie to zaczynam się zastanawiać, jaki był sens kupowania drogich specjalizowanych dachówek, bo w takim wydaniu podoba mi się chyba bardziej. natomiast poniżej przykład, jak ujęcie na zdjęciu może zmienić prezentowany kolor... I jeszcze poniżej inny przykład z obróbkami w kolorze samej dachówki, przy czym w drugim przypadku mam wątpliwość czy to grafit... chyba bardziej brąz kolonialny, ale mogę się mylić.... A na koniec, w sobotę udało mi się przejrzeć 3 próbniki od różnych producentów blachy i niestety nie udało mi się odnaleźć takiej która by przypominała zestawienie z wizualizacji projektu... :| ... i nie udało mi się jeszcze dorwać próbnika Rheinzink... Na koniec jeszcze małą ciekawostka po szybkich poszukiwaniach w sieci ceny blachy od rheinzinka... 1. blacha rheinzink patyna grafit w arkuszach 2x0,7m - cena 235,65 (za arkusz, metr? i tak drogo) http://cbid.pl/pl/p/Arkusz-blachy-Rheinzink.-2000x700mm.gr.-0.70mm-patyna-grafit/371 2. teoretycznie ta sama blacha, ale w rolkach 0,7-1m, cena za metr 23-24pln ?! http://cbid.pl/pl/p/Blach-RHEINZINK-w-rolce.-szer.-1000mm.-gr.-0.70mm.1m25.04kg.-patyna-grafit/382 dostawca ten sam, nie wiem o co w tym chodzi, ale na obróbki to ta z rolki byłaby chyba jak znalazł :] Edytowane 18 Listopada 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 18.11.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) C.D. Aby z doborem koloru obróbek nie było tak wesoło, poniżej mały przykład jak ta sama blacha zachowuje się w różnym oświetleniu. Jako przykład Balexmetal w kolorze RAL 7591 Mat Perła który akurat leżał w hurtowni na stanie. Sam w sobie w jednym oświetleniu piękny matowy grafit o strukturze antyrefleksyjnej, raz wpada lekko w zieleń, a raz w niebieski... A poniżej jak wygląda przyłożony do dachówki Tegalit w kolorze grafit (zdjęcia niestety kiepskiej jakości, bo robione telefonem) 1. Naturalne oświetlenie, pochmurny dzień, pod kątem 2. j.w. ale djęcie z góry. Na próbniku o ile pamiętam, to dodatkowo RAL 5008 o strukturze mat 3. ta sama blacha i dachówka, ale w oświetleniu sztucznym Edytowane 19 Listopada 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 18.11.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 C.D. I jeszcze kilka przykładów, niestety zdjęcia z telefonu i przy sztucznym oświetleniu, ale ogólne zgranie z dachówką widać... 1. RAL 7024, ten próbnik kiepskiej jakości, w wykończeniu MAT zbliżony do dachówki, ale i tak jak dla mnie słabo i przy dachówce wpada w niebieski... 2. RAL 7037, za jasny, ale dobre zgranie... gdyby tylko jeszcze był 2 tony ciemniejszy, mógłby być idealny... 3. RAL 7005, po przyłożeniu do dachówki zaczyna wpadać w zieleń 4. RAL 9006, w sumie to kolor był po prostu srebrny, ale dzięki temu też i neutralny 5. RAL 9005, po prostu czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 21.11.2012 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 CIEKAWOSTKI PROJEKTOWE I WYKONAWCZE W sumie dałem to już na wątek ogólny praktycznego, ale tutaj też wypadałoby udokumentować Dzisiaj wykonawca pokazał mi ciekawy wycinek konstrukcji drewnianej lukarny z pytaniem czy zgodzimy się na zmiany... W projekcie krokwia czołowa lukarny opiera się nie na płatwiach, tylko na dodatkowych wysuwnicach, tak aby nie było widać 3 dodatkowych belek, a wysuwnice są opisane jako mocowane do ściany. Wykonawca twierdzi, że skoro wieniec jest lany pod wysokość dołu krokwi (i bardzo dobrze), to nie bardzo ma jak zamocować dodatkowo wysuwnice i proponuje dołożyć boczne belki, górna płatew mówi że nie jest do tego potrzebna i może zostać niewidoczna... Tak sobie przestudiowałem schemat i wieniec szczytowy lukarny jest poniżej, ale IMHO wysuwnice można zmontować z krokwią która jest od strony wewnętrznej muru i na DMX'ach do wieńca... będzie co prawda trochę trudnej poupychać styro do zamknięcia ocieplenia nad wieńcem, trochę więcej pracy dla wykonawcy, ale nie będzie przynajmniej widać tych 3 belek... Na zdjęciach praktycznego jakie mam na dysku, znalazłem tylko jedną realizację zgodną z wytycznymi projektu... Chodzi o elementy jako poniżej A tutaj przykład lukarny bez widocznych belek, zgodnie z projektem Po wytycznych montażu słupków lukarny na podwójnej krokwi o czym często wykonawcy zapominają (ja już naszemu przekazałem o co chodzi), jest to już drugi problematyczny szczegół przy lukarnie który wyszedł w ostatnim czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 25.11.2012 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 WIĘŹBA Niestety zimowa pora i krótkie dni nie sprzyjają dokumentacji zdjęciowej, więc będzie mały przeskok po 2 tygodniowej przerwie... Na całe szczęście, problem krótkich dni dotyczy tylko naszej fotorelacji, natomiast prace na budowie mogły iść pełną parą. Pogoda w ostatnim czasie również sprzyjała A więc co się wydarzyło - przede wszystkim ekipa dokończyła mury poddasza, choć została końcówka szczytów ponad wieńcem który musiał podeschnać oraz komin ponad połać dachu - zostały zalane słupy i wieńce szczytowe - tutaj ekipa mnie zaskoczyła, porotherm na szczytach pod wieńcem nie idzie schodkami jak to na ogół widziałem na budowach, tylko każda sztuka jest ładnie docięta pod skosem - duży plus dla ekipy - została wstępnie rozłożona więźba A wracając do więźby... Nasza umowa na wykonanie SSO przewiduje całość łącznie z dachem. Po podpisaniu umowy wiele się nasłuchałem jak to nie powinno się zostawiać dachu murarzom itp, przyznaje, że pomimo iż nasza ekipa jest strasznie dokładna, to byłem nieco wystraszony jak to będzie... Natomiast jak to na solidnego wykonawcę przystało, do dachu przyjechali cieśle, młoda 3 os. ekipa, po akcencie chyba z korzeniami góralskimi i całość idzie im całkiem sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 25.11.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) DETALE - DASZEK LUKARNY Dzięki głównemu wątkowi praktycznego na forum ogólnym, udało mi się zwrócić wykonawcy uwagę na kilka istotnych detali z projektu, które na ogół są pomijane. Nie wiem jak wyglądało by wykonanie bez moich uwag, ale tak mam pewność, że jest tak jak w projekcie. A o co dokładnie chodzi: 1. Słupek pionowy przy ściance lukarny Zgodnie z projektem, cała konstrukcja ścianek bocznych lukarny powinna być oparta na podwójnej krokwi jak widać na zdjęciach poniżej, dzięki czemu mamy tu 2x14cm więcej miejsca w pomieszczeniu sypialki. W sumie nie wygląda to jakoś specjalnie skomplikowanie i nie wiem dlaczego ekipy na ogół robią to inaczej? Dodatkowo belka (płatew?) podtrzymująca krokwie lukarny wspiera się na tymże właśnie słupku, a nie na wieńcu ścianki... 2. Montaż ostatniej krokwi daszku na wysuwnicach To jest element na który zwróciłem uwagę ostatnio i niemal zawsze pomijany... Chodzi o to, że ostatnie krokwie nie są montowane na 3 belkach, tylko na kilkunastu wysuwnicach. Na pewno nie jest to element lepszy konstrukcyjnie, ale dzięki temu powyższe 3 belki nie będą widoczne i nie będzie problemu z ich późniejszą obróbka blacharską i podbitką. Wykonanie na pewno wymaga więcej pracy, ale widziałem, że chłopacy zrobili to dokładnie tak jak sobie wcześniej obmyśliłem :] A mianowicie - najpierw wypuścili dwie boczne belki na pełną długość, zacięcie zrobili po stronie belek a nie krokwi i przytwierdzili w ten sposób wstępnie ostatnie krokwie - następnie przykręcili szereg wysuwnic, montując je do krokwi i opierając o wieniec (niestety wieniec nie był na to wcześniej przewidziany i miejscami wysuwnice należało podciąć o 1-2cm) - na koniec krańcowe belki zostały przycięte przy murze a tak to wygląda obecnie i jako ciekawostka, zdjęcie zrobione z okna lukarny :] Edytowane 29 Listopada 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 25.11.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 DETALE - C.D. Jeśli jesteśmy już przy detalach, to poniżej jeszcze 2 na które IMHO warto zwrócić uwagę... 1. Nadciągi Na początek powrót do nieco wcześniejszego etapu... Wiele osób montuje w praktycznym okna w górnej łazience w pełnym wymiarze na wys. 235cm. W sumie też chcieliśmy tak na początku zrobić, ale jest tutaj pewna, a w zasadzie są nawet 2 pułapki... a. Na daszku wykuszu wg projektu znajduje się warstwa ocieplenia 12cm (a warto pewnie więcej) + 8cm żwirku, co powoduje, że trudno zgrać poziomy b. W tym miejscu zgodnie z projektem wypada nadciąg, który można zobaczyć na zdjęciu poniżej, a który często jest ignorowany przez murarzy - laikowi łatwo go przeoczyć Nie wiem jak bardzo jest on istotny konstrukcyjnie, ale ogólna zasada jest taka, że jeśli pod stropem na którym stoi ściana konstrukcyjna znajduje się otwór (tutaj mamy spory wykusz), to w stropie powinna znajdować się belka wzmacniająca, na ogół wykonana w formie podciągu (charakterystyczna belka wystająca poniżej sufitu). Ponieważ jednak projektanci chcieli ukryć tą belkę, zastosowali nadciąg, który wystaje (w zasadzie chowa się w murze) u góry ponad stropem... Szczególnie istotne, jeśli ktoś dodatkowo odchudza grubość stropu nad salonem (co choćby ze względu na właściwości tłumienia dźwięków przez beton nie jest również najlepsze w kontekście sypialki powyżej). Myślę że warto o tym wiedzieć i móc przypilnować ekipę. W praktycznym 2 jest jeszcze jeden nadciąg, pod ścianą nośną przechodzącą nad pom. gospodarczym. 2. ścianki szczytowe To chyba kolejny często pomijany detal. Po pierwsze zgodnie z projektem ścianka powinna być wzmocniona wieńcem, co u nas w sumie jest dość dyskusyjne i sami chcieliśmy pominąć. Jednak za namową naszej KB która na codzień nadzoruje budowy za naszą zachodnią granicą i przekazała, że tam się inaczej już nie robi, postanowiliśmy je pozostawić. Druga, chyba ważniejsza informacja, to wieniec powinien zostać wylany odpowiednio poniżej górnej krawędzi krokwi (u nas równo z dolną krawędzią - w sumie chyba zgodnie z projektem), tak aby zamknąć izolację od góry, a następnie dołożyć od boku docieplenie ściany. W związku z tym, przy samym szczycie od strony zewnętrznej również nie powinno być żadnej krokwi - w sumie detal, ale jest dość często pomijany... c.d. detali A ponieważ we wpisie można zamieścić 5 zdjęć, to dla wykorzystania powierzchni na koniec jeszcze coś co mi laikowi się w sumie spodobało w wykonaniu... Ostatnio zauważyłem, że idzie się w uproszczenia, i krokwie u góry są do siebie po prostu skręcane na zakładkę. Poniżej zdjęcia pokazujące, jak ekipa pozacinała każdą krokiew do połowy grubości i ładnie połączyła, mała rzecz a cieszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 25.11.2012 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 PODDASZE No to na zakończenie dzisiejszej niecodziennie obfitej fotorelacji, jeszcze parę zdjęć z poddasza :] widok z sypialnie małżeńskiej w stronę garderoby te same pomieszczenia, ale w widoku z garderoby widok z łazienki na klatkę schodową widok z klatki na łazienkę widok z łazienki na drugą sypialkę widoku trzeciej sypialki nie będzie, bo muszę podjechać z szerokokątnym obiektywem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.12.2012 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 KOMIN Komin wstępnie został obłożony styropianem 4cm i zaciągnięty klejem, przyszedł czas na ostateczną obróbkę. Jak już jakiś czas temu pisałem, zrezygnowaliśmy z klinkieru i na pierwszą próbę pójdzie tynk mozaikowy. Aktualnie stoimy przed wyborem, jaki wybrać kolor ciemny grafit, dobrany pod kolor dachówki czy jasny szary, pod kolor obróbek blacharskich? Wstępnie chyba jesteśmy za jasnym... W sumie, to jak nie wyjdzie to zawsze można zmienić, bo materiał nie jest drogi, a jak eksperyment nie wypali, to za rok zakujemy go blachą :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 08.12.2012 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 DACH Ze względu na oczekiwanie na dachówkę, ostatnio za dużo się niestety nie działo. Jednak pojawiło się światełko w tunelu, podobno od poniedziałku braas ma rozpocząć wysyłkę z Niemiec zaległych zamówień. Nie wiem jeszcze na kiedy przyjedzie nasz transport, ale postanowiliśmy zakryć dach z nadzieją, że to już kwestia dni a nie miesiąca... Prace rozpoczęły się w piątek, a zakończyły dzisiaj ok południa. Jestem pełen podziwu dla chłopaków którzy pracowali przy temp. -12 st. (sic!). Jeszcze w kwestii pokrycia dachu. W projekcie konstrukcja więźby jest zaprojektowana na szerokość 1055 cm. Tymczasem Tegalit (zgodny z projektem) przewiduje przedziały 1045 lub 1060. Ponieważ nie chcieliśmy aby boczne okapy były zbyt duże, ani poszerzać już spory rozstaw ostatniej krokwi, wybraliśmy szerokość 1045 cm, czyli na 35 dachówek. Po doliczeniu 8cm wystających dachówek krawędziowych będzie praktycznie jak w projekcie. Natomiast połówki połaci rozcięte przez lukarnę to odpowiednio 250 (8,5 dachówki) i 430 (14,5 dachówki), czyli po 3cm mniej niż w projekcie - choć tak naprawdę belki zostaną ostatecznie dołożone dopiero jak będzie już dachówka na budowie. Na dach wybraliśmy trójwarstwową membranę Corotop Strong, która posiada gramaturę 150g /m2. Jej spora zaleta to odporność do 6m-cy na promienie UV. W sumie to miała być niewiele droższa wersja red strong 180g, ale musielibyśmy czekać, a ta była dostępna od ręki... kupiliśmy 3 rolki po 75m2. Wracając nieco wstecz, w zeszłym tygodniu ekipa obiła boczki lukarny płytą OSB, okleiła styropianem 15cm a który poszła siatka i klej. Niestety nie jest to żaden grafit tylko to co wykonawca dostał akurat w hurtowni od ręki, ale w sumie te boczki są tak małe, że chyba nie zrobi to większej różnicy. I na koniec jeszcze komin... Nie żałujemy że wybraliśmy komin w wersji z dodatkowym kanałem wentylacyjnym. Nie wiem czy kiedykolwiek go do czegoś wykorzystamy, ale przynajmniej nabrał jakichś proporcji, a różnica cenowa była marginalna. Po oklejeniu 4cm styro (miało być 5 ale niestety w hurtowni akurat mieli tylko 4 :|) i zaciągnięciu klejem wygląda w sumie OK, jest zgrabny i nie powinien się zbytnio rzucać w oczy... Niestety ze względu na temperatury poniżej zera nie udało nam się na razie położyć tynku mozaikowego. Natomiast wstępie wybraliśmy kolor szary TM213A z firmy Kreissel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 08.12.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 C.D. I jeszcze parę zdjęć z poddasza. Niestety jak widać nie obejdzie się bez odśnieżania sypialek, jakkolwiek do dziwnie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 21.12.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 UPDATE Dawno tu nic nie pisałem, ale w międzyczasie wydarzyło się parę rzeczy, tak więc w małym skrócie... 1. Dachówka Nasza dachówka w piątek tydzień temu przyjechała do Wrocławia, a w poniedziałek pojawiła się na budowie, więc w końcu można było skrzyknąć ekipę do kończenia dachu. Chłopacy zaczęli pracę w środę i idzie im dość sprawnie, choć wykonawca dzisiaj przekazał mi, że raczej nie zdążą wszystkiego przed świętami... :| Przy okazji okazało się, że pomyliłem się w liczeniu dachówek krawędziowych. Liczyłem tak aby było 4 w zapasie (po 1 z każdego rodzaju), tymczasem na daszku lukarny którego ścianki zostały postawione zgodnie z projektem na podwójnych krokwiach, a dodatkowe ocieplone 15cm styro, weszło 11 a nie 10 rzędów jak sobie wyliczyłem z zdjęć na realizacjach... dodatkowo nad garażem daszek został skrócony o 1 dachówkę a nie 2 i tym sposobem brakło 2 pełnych dachówek krawędziowych :| Oczywiście braas do końca roku nie przyjmuje nowych zamówień, więc rozpoczęło się poszukiwanie. Tutaj pomógł Pan Jakub z hurtowni extraDach w której zakupiliśmy dachówkę i znalazł 2 szt. na magazynie w Łodzi. Dzisiaj miały wyjechać kurierem, jeśli będziemy mieli trochę szczęścia, to może przyjedzie jeszcze prezent na święta? Zabawki od Braasa Razem z dachówką przyjechały pozostałe "graty" od Braasa, czyli kosze, kominki wentylacyjne, ława kominiarska i taśma wentylacyjna kalenicy metal-roll. Oryginalne dodatki braliśmy głównie po to, aby zgrały się idealnie kolorystycznie z naszą dachówką, która ma odcień który dość specyficznie reaguje na połączenie z różnymi odcieniami szarości. Tymczasem kosze i kominki to moim zdaniem strata pieniędzy, ani to nadzwyczajna jakość ani idealne zgranie kolorystyczne, a jedynie większy koszt. Wystarczą kosze aluminiowe dobrane pod dachówkę (te braasa wyglądają coś na RAL 7024), a kominki najlepiej zlecić wykonanie osadzanych w dachówce... Ława kominiarska jest moim zdaniem OK i w odpowiednim kolorze. Okna połaciowe Przy okazji wraz z dachówką przyjechały wcześniej zamówione okna i wyłaz. Jeśli chodzi o okna, to ostatecznie zamówiliśmy zgodnie z kosztorysem Velux GGL 3073 78x140, do tego kołnierz EDZ do dachówek o wysokości do 45mm oraz zestaw instalacyjny BDX 2000, składający się z kasety z wysoko izolacyjnej pianki poliuretanowej oraz wokółokiennej izolacji przeciwwilgociowej BFX wykonanej z trójwarstwowej włókniny. Samo okno to pakiet dwuszybowy (ze względu na nieproporcjonalny wzrost ceny odpuściliśmy sobie wieloszybowe pakiety energooszczędne), zewnętrzna szyba jest hartowana, natomiast wewnętrzna klejona, co daje zawsze lepsze poczucie bezpieczeństwa, szczególnie jeśli pod oknem w sypialni miałoby się znaleźć łóżko. Kolejny wyróżniający szczegół to klamka u góry okna... Przyznam że trochę się zastanawialiśmy, czy ma być u góry czy dołu... Natomiast ze względu na wentylację mechaniczną nie planujemy zbyt często otwierać tego okna, nie grozi mi uderzenie się skrzydłem w głowę podczas otwierania, a poza tym teraz jest poza zasięgiem dziecka. przymierzałem się do już zamontowanego okna i jeszcze bez posadzek jest na skraju mojego zasięgu, więc docelowo dla mnie będzie idealnie, zobaczymy jeszcze jak będzie dla żony W lecie pomyślimy jeszcze czy domówić do okien rolety zewnętrzne lub markizy, na szczęście można to zrobić w każdym momencie, więc nie mamy ciśnienia... Koszt obu okien wraz z kołnierzem i dodatkowym zestawem BDX to 3020 brutto Wyłaz dachowy W przypadku wyłazu zrezygnowaliśmy z veluxa na rzecz fakro. Dodatkowo wybraliśmy też wyłaz o nieco mniejszym rozmiarze i ostatecznie jest to Fakro WGI 46x75 z zespoloną podwójną szybą hartowaną 4H-10-4H. Parametry i cena wypadły lepiej niż u veluxa, jakbyśmy kiedyś jednak zdecydowali się ocieplić stryszek to szyba zespolona też się przyda, a cena takiego wyłazu to jedyne 301 brutto. Rynny i obróbki blacharskie Dodatkowo w środę przyjechały też zamówione rynny i część obróbek blacharskich. Ponieważ nie byliśmy 100% pewni docelowego koloru/wyglądu oraz preferowanego kształtu obróbek a nie są one tanie, to na razie zamówiliśmy tylko pod rynny na deskach czołowych. Ostatecznie stanęło na rynnach Lindab w kolorze antracyt-metalik oraz obróbkach z blachy lindaba w tym samym kolorze. Na razie widziałem je na dachu jedynie po ciemku, ale wydają się bardzo ładnie komponować z grafitowym tegalitem, szkoda że nie zamówiliśmy od razu wszystkich obróbek. Przy okazji podziękowania za trafną podpowiedź, kolor podpowiedziała nam P@nna_migotka A poniżej na zdjęciu jak prezentuje się kolor rynny lindab w porównaniu do palety popularnych antracytów RAL7011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 21.12.2012 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) OKNA Przy okazji, w sobotę mieliśmy pomiary okien na budowie i w tygodniu wysłaliśmy do fabryki zamówienie które wisiało w zawieszeniu od jakichś 3 m-cy. Ostateczny wybór to HekaPlast na profilu Schuco Si82 w kolorze Winchester. Heka zrobiła na mnie dobre wrażenie wśród firm produkujących na profilach schuco, nie bez przyczyny są chyba pogłoski, że przejmuje tu pałeczkę po jezierskim. W tej samej cenie mieliśmy do wyboru półzlicowany profil Rondo oraz prosty classic. Jako, że nie przepadamy za pozaokrąglanymi oknami, a do naszego projektu chcieliśmy mieć okna maksymalnie proste, wybraliśmy profil classic z listwą przyokienną prostą - kanciastą, dzięki czemu w połączeniu z jasnym kolorem winchester osiągnęliśmy zamierzony wygląd. A poniżej jak to się będzie prezentować, pozwoliłem sobie zapożyczyć zdjęcia z dziennika Mooreli która jak się okazało ma identyczne wykończenie profili schuco ogóle spojrzenie na okno z zewątrz zbliżenie na prosty profil od środka Niestety mieliśmy spore problemy z dużymi przeszkleniami 270x235 w salonie, pierwotnie miało być na pakiecie szybowym 44.1/12/6/12/44.1 z obustronnymi szybami klejonymi P2, co bardzo mi odpowiadało ze względu na bezpieczeństwo po obu stronach okna. Niestety w międzyczasie fabryka wprowadziła obostrzenia i obecnie technolodzy nie chcieli dopuścić wykonanie takiego okna, proponując zastosowanie hartowanych szyb 6mm. Takie rozwiązanie na pewno ma swoje zalety, można zastosować większe rozstawy między szybami pakietu, szyby są również bezpieczne (w sensie skaleczenia), niestety w przypadku stłuczenia rozpadają się w mak, a osobiście nie chciałbym w razie "w" np. w środku zimy szukać sposobu na osłonięcie dziury o powierzchni 6m2. Nasz dostawca bardzo starał się spełnić nasze wytyczne co do dużych przeszkleń z zachowaniem wszelkich wytycznych fabryki i po naszej parogodzinnej gorącej linii z technologami ostatecznie stanęło na szkleniu 10(44.4)/12/6/14/6 z szybą P4 od środka osadzoną bezpośrednio w najszerszej ramie PCV schuco 78mm. Przy okazji podziękowania dla Pana Mariusza A poniżej specyfikacja: - profil schuco Si82 classic jasny brąz z okleiną dwustronną w kolorze Winchester - listwa wykańczająca prosta kanciasta - okucia winkhouse wk1 - klamki schuco akustik - domyślne szklenie Climatop Ug=0,5 4/18/4/18/4 (48mm) - rama standardowa 68mm - skrzydło standardowe 83mm - uszczelka parapetowa EPDM 3cm zestawienie (dla lepszej orientacji podaje wymiary otworów w murze): - 120x60 U - 2szt. - 75x150 UR - 210x150 fix w ramie - 83x235 UR - profil z zwiększonym wzmocnieniem stal 2,5mm, dodatkowy wzmacniany profil boczny 25mm stal 2mm kolor - 100x235 fix w ramie, rama 78mm, szklenie 44.4/12/6/14/6, dodatkowy wzmacniany profil boczny 25mm stal 2mm kolor - 240x235 fix w ramie, rama 78mm, szklenie 44.4/12/6/14/6 - 100x235 UR, skrzydło 103mm, dodatkowo dwustronnie wzmacniany profil boczny 25mm stal 2mm kolor - 100x235 UR, skrzydło 103mm - 90x190 UR - 2szt. - 90x190 UR - 90x235 UR - 2szt. profil z zwiększonym wzmocnieniem stal 2,5mm - 90x235 UR - 2szt. profil z zwiększonym wzmocnieniem stal 2,5mm - 270x235 fix w ramie, rama 78mm, szklenie 44.4/12/6/14/6 Ze względu na zwiększone ocieplenie elewacji, okna w wykuszu otrzymały dodatkowe boczne profile bazowe, podobnie okno w gabinecie które planowaliśmy na 110cm otrzymało profil obustronny, co w sumie się przyda, gdyż wnęka zgodnie z projektem zostanie wyłożona płytkami klinkierowymi. Wszystkie wysokie okna na parterze, od dołu zostaną posadzone na poszerzeniach systemowych o wysokości 22cm wzmacnianych stalą 2mm (5cm kolor + 5cm biały + 12cm biały) Wszystkie wysokie okna na piętrze, od dołu zostaną posadzone na poszerzeniach systemowych o wysokości 12cm wzmacnianych stalą 1,5mm w kolorze białym koszt w promocji zimowej 25700 brutto Edytowane 21 Grudnia 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 22.12.2012 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 DACH Dzisiaj była w końcu okazja aby zrobić jakieś zdjęcia z postępów w ciągu dnia. Niestety dzień był bardzo pochmurny, więc i zdjęcia nie są najlepsze i nie oddają tego co widać na żywo, ale przynajmniej jest jakiś pogląd. Na żywo kolory dachówki i obróbek wypadają dużo lepiej, a same obróbki nieco bardziej się odróżniają, ale w pozytywnym sensie... Poza tym nastąpił mały zonk... w poprzednich postach pisałem, że brakło nam 2 dachówek krawędziowych które już do nas jadą kurierem... Dzisiaj okazało się, że brakuje jeszcze jednej krawędziowej połówkowej, która najprawdopodobniej podczas transportu rozpadła się na pół :| Na pocieszenie, albo aby nas dobić, wygląda na to, że zostanie cała paleta dachówki podstawowej... :/ Poza tym zabrakło na moje oko jednego dnia aby dokończyć dachówkę na drugiej połaci. Szkoda, bo temat byłby już zamknięty na święta, poza tym mroźna i sucha pogoda pomagała w utrzymaniu dachówki w czystości, minimalizując ryzyko jej porysowania... Choć jak widać na zdjęciach, w paru miejscach jest trochę pyłu po cięciu do zmycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 24.12.2012 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Wesołych Świąt Dla wszystkich odwiedzających dziennik Nastrojowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych szczęśliwych zdarzeń w nadchodzącym Nowym Roku życzy bacardi http://lh6.googleusercontent.com/-nFdC52Gvlz4/UNhaktibf2I/AAAAAAAADWQ/je2YHQSJHKk/s400/kotek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.02.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 UPDATE Czas odśnieżyć, tfu odświeżyć trochę dziennik... Ostatni miesiąc z racji pogody był w zasadzie martwy na budowie, choć ogólnie bardzo pracowity, stąd małe zaniedbania w aktualizacjach... Na szczęście przyszła odwilż i parę ciepłych dni, a wraz z nimi wróciło "życie" na budowie. W czwartek wykonawca przyjechał zdemontować stemple i szalunki stropu, więc w końcu mogliśmy lepiej "poczuć przestrzeń" na parterze. Muszę przyznać, że jest całkiem fajnie. Natomiast otwory na nasze duże przeszklenia wydają się teraz naprawdę ogromne i póki co ostro przez nie wieje Bardzo jestem ciekaw efektu po montażu okien i jak się będą sprawować przeszklenia w jednej tafli, w sumie to zaczynam się o nie trochę bać :] Zdjęć niestety nie będzie, ponieważ "ktoś" wyjął kartę z aparatu i nie było jak zrobić... w sumie możliwe, że ten ktoś to ja, ale mam dużo lepsze samopoczucie myśląc że to jednak "ktoś" inny ;P Od poniedziałku ruszają też kolejne prace na budowie. Będzie to równolegle dokończenie brakujących dachówek na dachu oraz wykonanie ścianek działowych. Jeśli chodzi o ścianki, to jako materiał wybraliśmy silkę (a w zasadzie to sil-pro 12). Elektryk i hydraulik pewnie nie będą zadowoleni, ale silka to dobry materiał wygłuszający, dobrze akumuluje ciepło, co nie jest bez znaczenia przy ogrzewaniu podłogowym a na dodatek jest to materiał zdrowy. Ponieważ na stropie mamy monolit, to jej ciężar też jakoś specjalnie nam nie przeszkadza. Do tego biały klej - nie wiem czy biały był do końca konieczny, ale przy naszej ilości ścianek różnica cenowa nie grała roli, więc posłuchaliśmy handlowca. Wraz z ściankami działowymi, musieliśmy się wyrwać z letargu zimowego i ostatecznie potwierdzić ich przebieg, a w szczególności wymyślić koncepcję górnej łazienki, która ma zastąpić 2 małe wg projektu. Przyznaję trochę to zaniedbaliśmy i mając jeden dzień nie było już czasu aby się udać do architekta. Łatwo nie było, a nasze szkice koncepcyjne pokażę w kolejnym poście, może jakoś jeszcze uda się coś z tego zrobić... :| Kolejne plany na najbliższy okres: - montaż okien (w sumie to fabryka powinna je mieć jakoś na dniach - oby było ciepło) - ponowne podejście do wentylacji mechanicznej i decyzja czy powierzyć to firmie czy samemu rozłożyć do wiosny rury wg projektu z DzW - umówić elektryka i hydraulika - podpiąć przyłącze energetyczne z skrzynki ZK do budynku - umówić wykonanie przyłącza wodnego do budynku na pierwsze dni wniosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.02.2013 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 KONCEPCJA ŁAZIENKI Jak już wspomniałem w poprzednim poście, wraz z odwilżą zostaliśmy brutalnie wyrwani z zimowego luniuchowania i musieliśmy podjąć szybkie decyzje koncepcyjne w sprawie górnej łazienki, aby potwierdzić przebieg ścianek działowych które zostaną postawione od poniedziałku. Dla przypomnienia, zgodnie z projektem, na piętrze miały być 2 małe łazienki, jedna ogólnodostępna i jedna "małżeńska" z wejściem z sypialnie przez garderobę. Niby fajnie mieć oddzielną łazienkę dostępną z sypialni, ale co nam się w tym nie podoba to: - nie bardzo widzimy chętnych do sprzątania 3 łazienek - łazienki wg projektu są bardzo małe i nieustawne - wejście przez garderobę, jakoś też nie do końca nam pasuje... Dlatego też już po zakupie projektu podjęliśmy decyzję, że połączymy obie górne łazienki w jedną z wejściem z korytarza, przy czym konkretna wizja była bliżej nieustalona i planowaliśmy się udać do architekta wnętrz... Oczywiście jak to często bywa, czasu na koncepcję było tak dużo, że aż go zabrakło W związku z tym, wczoraj byliśmy zmuszeni samemu coś wymyślić... Niestety okazało się, że nie do końca jest to takie proste, a przy okazji nie pomogły nam dwa okna do prawie samej podłogi które pozostawiliśmy zgodnie z projektem, a które skutecznie blokują jakieś większe roszady... Nasze założenia co do wyposażenia: - 2 umywalki z szafką wiszącą - wanna - kabina prysznicowa - wc + bidet - brak pralki (pralnia w pom. gosp. na parterze) - zachowanie stosunkowo dużej wnęki na zabudowę szafy po drugiej stronie ścianki na korytarzu Po wielu kreśleniach wyszło nam ostatecznie coś jak poniżej, oczywiście jest to koncept do dopracowania, ale chodzi o ogólny rozkład. Niestety największy problem to gdzie "wrzucić" kabinę natryskową i zarazem zmieścić wannę... na początku jedyne miejsce które nam przychodziło do głowy to ścianka pomiędzy oknami, ale to wymusza szyby z 3 stron, co może byłoby ładne, ale chyba nie do końca praktyczne w utrzymaniu czystości... W związku z tym wymyśliliśmy dodatkową ściankę przy kabinie która oddzieli ją od wanny. Ścianka może być wysoka na całej długości lub tylko przy kabinie a dalej zejść na wysokość wanny. Sama kabina też nie musi być na sztywno 90x90, bo mogłaby również być prostokątna w stronę okna. W sumie widziałem takie rozwiązanie w jakimś katalogu i wyglądało całkiem ciekawie, a dzięki pozostawionemu drugiego okna, nie powinno być problemu z doświetleniem. WC i bidet pozostałyby w wnęce jak w projekcie, dzięki czemu nie rzucają się od razu w oczy przy wejściu do łazienki. Co do samego wykończenia to może jeszcze za wcześnie, ale chodzi nam po głowie, aby płytki były w kolorze grafitu i odcieni szarości (no to Moorela ma teraz chyba ubaw ) Przy czym płytki a ścianach byłyby tylko przy natrysku, wannie i WC oraz jakaś opaska przy umywalkach, a reszta to ściana malowana która mogłaby nadać określony akcent kolorystyczny. Dzięki temu w przyszłości można by zmieniać kolory bez skuwania płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts