bacardi 04.02.2013 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 MAMY SSO! Jak już wcześniej pisałem, wraz z ociepleniem wróciło trochę życia na budowę, podczas dzisiejszej wizyty po pracy mieliśmy już ścianki działowe na połowę wysokości, co oznacza, że jutro powinny być już skończone Poza tym było już trochę ciemno, ale wychylam się przez okno, a tam jest już ukończona dachówka na pozostałej ćwiartce połaci. A to oznacza, że co prawda z dużym spowolnieniem, ale ponieważ działówek się nie wlicza do tego etapu, to dodatkowo zupełnie z zaskoczenia udało nam się ukończyć SSO! A wracając jeszcze do samych działówek... zgodnie z wcześniejszym postem, na materiał wybraliśmy silikaty sil-pro U12L. Bloczek jest mały i poręczny, z tego co zauważyłem bardzo ładnie można go docinać, a ściana na klej wychodzi idealnie równa. W sumie to zaczynam żałować że ścian konstrukcyjnych też nie mamy z silikatów, bo pewnie poszło by dużo mniej tynku :] Przy okazji wyszedł nam dzisiaj mały zonk... rozrysowując wczoraj szkice działówek, pociągnąłem do końca ściankę przy kibelkach która na rysunku wyszła od strony garderoby na równi z kominem. Problem w tym, że nasz systemowy komin jest przysunięty bliżej ściany nośnej, a zależało mi aby pozostawić wnękę na wc zgodnie z projektem. Nie widziałem jak to najlepiej zaznaczyć, więc postanowiłem przekazać słownie wykonawcy. Pech chciał, że jak zajechaliśmy na budowę przed pracą, to wykonawca akurat pojechał po materiał i przekazałem rysunki jednemu z pracowników próbując na szybko przekazać o co mi chodzi, a ponieważ byłem dziś nieco zapracowany, to już nie zadzwoniłem w ciągu dnia... Niestety, zgodnie z prawem murphy'ego, ścianka stoi zgodnie z rysunkiem na równi z kominem :| Różnica w sumie nie jest duża, bo zamiast 74 wnęka zmniejszyła się do 66cm, choć niestety zgodnie z moimi szkicami łazienki wszystko było już dość ciasno... Ostatecznie jednak uznaliśmy, że szkoda burzyć ściankę dla paru centymetrów i zamiast tego użyjemy po prostu "płytkiego" stelaża i któryś z krótszych modeli wc, co powinno pozwolić odzyskać utracone centymetry. Na pocieszenie pozostaje większa garderoba i brak konieczności dodatkowej obróbki komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.02.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) ŁAZIENKA C.D. No to z rozpędu powrót do rozkładu łazienki... Jak to zwykle bywa, niektóre rozwiązania ciężko sobie wyobrazić, więc postanowiłem zrobić małą wizualizację, aby sprawdzić czy wcześniejszy szkic może się sprawdzić... Po wstępnym zobrazowaniu na dużych klockach wyszły od razu 2 rzeczy 1. dodatkowa szafka przy wejściu raczej się nie sprawdzi, ponieważ drzwi są zbyt blisko ściany i będzie tarasować przejście :| 2. przedłużenie ścianki od kabiny prysznicowej na całą długość wanny powoduje, że całość robi się przyciężka, łazienka praktycznego nawet po połączeniu jest na to chyba jednak zbyt mała. IMO lepiej się sprawdzi mała ścianka na długość kabiny i lekka obudowa wanny... To tyle przemyśleń na szybko po pół godzinnym szkicu, w weekend chyba będzie trzeba usiąść do tego ponownie na dłużej... UPDATE Dodałem nową wizkę z uzupełniem zabudowy wnęki wc i wstawieniem szafki, co nieco zmieniło proporcje wystającej wany itp. Myślę, że jednak warto popracować w tym kierunku i choć nie jest idealnie, to coś może z tego wyjść... Edytowane 6 Lutego 2013 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 UPDATE - fotorelacja cz.1 Jak już wcześniej pisałem, zakończyliśmy SSO a zaraz po tym również ścianki działowe. Tym samym powoli żegnamy się z naszą dotychczasową ekipą, której pozostało już w zasadzie tylko wywieźć szalunki które zalegają jeszcze w garażu i przed domem, a także dokonać zwrotu niewykorzystanej palety silki. A więc czas na małą fotorelację, która ze względu na ograniczenia załączników będzie zawierać kilka postów :] Na pierwszy ogień ogólny stan budynku i potwierdzenie, że na tylnej połaci dachu również jest już dachówka Widać tez jeszcze mały bałagan w garażu i przed budynkiem który został do uprzątnięcia Poniżej ścianki działowe dolnej łazienki pod schodami. Na pierwszym planie wnęka prysznica, w której poprosiłem o pozostawienie otworu. Wszystko po to, aby z izolacją i ociepleniem pustki pod schodami poczekać na cieplejsze dni i zrobić to dokładnie i na spokojnie. Na drugim zdjęciu starałem się uchwycić wnękę na WC, ale nie było łatwo :] Na ostatnim ścianka tej samej wnęki z widokiem od strony pomieszczenia gospodarczego. Sama wnęka została o 10 cm powiększona względem projektu, dzięki czemu powinno być trochę więcej miejsca w WC, a w przejściu do garażu-kotłowni nie były one potrzebne i tak drzwi są dużo węższe. Na ostatnim zdjęciu widać również przebicie w stropie na główny pion wentylacji mechanicznej, w miejscu gdzie wg projektu wypadał komin. Ponieważ nasza "kotłownia" nie będzie zawierać typowego kotła, jak widać brak też dodatkowej ścianki działowej z projektu za wejściem do garażu. Tym samym zaraz za obudowaną wnęką WC będzie miejsce na mała umywalkę i pralkę, a dalej na pompownie i zbiornik combo dla wody użytkowej i bufor podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 UPDATE - fotorelacja cz.2 Na drugi rzut idą zdjęcia salonu. Od lewej na biało widać zabudowę z silki łazienki pod schodami oraz wejście do wiatrołapu. Dalej w miejscu gdzie stoi kupka z pustaków silki miejsce na przyszły kominek. Warto tutaj zwrócić uwagę na wlot do komina pod samym sufitem - często spotykałem się z realizacjami gdzie wlot znajdował się może w 3/4 wysokości albo niżej. Tymczasem powinien o być jak najwyżej aby możliwie najlepiej odzyskać ciepło do pomieszczenia a nie wpuszczać je od razu w komin. Na ostatnim zdjęciu zrobionym najbardziej po skosie z wykusza w jadalni widać niestety okna jednego z sąsiadów :| Na szczęście jest to północno-zachdni narożnik naszej działki, więc planujemy w tym miejscu posadzić jakieś wyższe drzewka. Tym samym, jeśli ktoś może doradzić, jakie drzewo rośnie szybko, nie gubi liści na zimę i przy tym w kompozycji jest ładne i daje się łatwo formować, to będziemy wdzięczni za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 UPDATE - fotorelacja cz.3 Kolejna porcja to górna łazienka, której projekt "zagospodarowania" omawialiśmy niedawno. Pierwsze zdjęcie to widok na wejście łazienki z klatki schodowej. Na wprost widać wnękę na zabudowę szafy. Kolejne zrobione z wejścia do łazienki z widokiem na "wnękę" kibelków, czyli ściankę za którą jest garderoba. Następne dwa zrobione z punktu na przeciwległej ścianie do wejścia i ostatnie z wnęki wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 UPDATE - fotorelacja cz.4 I na koniec fotorelacji... Na początek widok z sypialki za łazienką. Pierwsze zdjęcie pokazuje ściankę działową i nieco problematyczny słup konstrukcyjny dachu. Drugie zdjęcie na okno połaciowe na którym widać spodnią część zestawu izolacyjnego z spienionego polietylenu kołnierza BDX z veluxa. Kolejne zdjęcia to sypialka "małżeńska" i garderoba. Na pierwszym ujęciu widać garderobę, ściankę działową przy łazience i komin, które jest przesunięty względem projektu o 10cm w kierunku ściany nośnej, dzięki czemu garderoba będzie nieco pojemniejsza. Następne ujęcie na okno połaciowe w garderobie. I na koniec ujęcie z garderoby na sypialkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 SSO PODSUMOWANIE Czas na małe podsumowanie etapu i postawienie kreski. Na początek zaległa sprawa, a więc podsumowanie materiałów zakupionych na wykonanie działówek. Na powyższe zamówiliśmy: 1. PUSTAK SIL-PRO U12L 15 (248X120X220) pal96szt - 960,000szt. 2. ALPOL ZAPRAWA DO SILIKATÓW BIAŁA 25 KG - 15szt. 3. ZAPRAWA MIX 25 KG MURARSKA /M-5/ - 5szt. 4. NADPROZE POROTHERM 11,5 - DŁ.1,50 M - 4szt. z czego pozostało ok 1,5 palety silki do zwrotu oraz ok 5 worków zaprawy. Podsumowanie współpracy z ekipą SSO Na tym etapie przyszedł czas również na pożegnanie z ekipą. Co prawda na kolejnych etapach budowy dopiero okaże się, czy wszystko było naprawdę OK, ale na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że jesteśmy jak najbardziej zadowoleni z współpracy i w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Ekipa bardzo szanowała materiał, na budowie starali się utrzymywać porządek i nawet jeśli jednego dnia musieli coś skończyć i nie było na to czasu, to na drugi dzień zawsze było posprzątane, co w zasadzie widać również na zdjęciach. Sami zajmowaliśmy się jedynie grubymi zamówieniami, natomiast te mniejsze załatwiał wykonawca, koordynował też dostawy na budowę, jak trzeba było to sam jechał odebrać. Podstawa to przekazać dokładnie co się chce i wtedy tak było zrobione. A nasza ekipa to Tonbud - Antoni Nowak. Przy okazji jeszcze krótko o specyficznym sposobie murowania przez naszą ekipę, bez użycia betoniarki na gotową zaprawę z betoniarni. Przyznaje, że na początku miałem spore wątpliwości jak to będzie wyglądać, a każdy znajomy jak usłyszał jak ma pracować nasza ekipa łapał się za głowę Natomiast z perspektywy czasu, dzięki gotowej zaprawie praca ekipy szła bardzo sprawnie, a dodatkowy wyższy koszt w sumie zrekompensował się brakiem abonamentu za prąd i wodę. Wodę pożyczaliśmy od sąsiada jedynie 2 razy do podlewania fundamentów (przy stropie wyręczyła nas natura) a prąd do drobnych prac ekipa czerpała z agregatu, więc przyłącze będziemy robili dopiero teraz bezpośrednio do budynku. Podsumowanie wydatków I na koniec to, na co czekają wszyscy przymierzający się do budowy Podsumowanie wydatków etapu SSO, ceny brutto z uwzględnieniem każdej śrubki, transportu, prądu, wody itp. bez kosztów samego projektu i papierków pozwolenia na budowę. Przygotowanie placu budowy 848,50 Obsługa budowy (toitoi itp.) 797,76 Stan zero 50 817,80 Parter + strop 56 703,31 Piętro i szczyty 16 927,69 Dach + obróbki 51 331,71 Ścianki działowe 5 507,18 Z czego część zamierzamy jeszcze odzyskać przy okazji zwrotu różnicy podatku VAT za materiały budowlane. Choć tutaj nieco się zagapiliśmy, z tego co sprawdziłem w I kwartale limit ulgi spadł z 35 do 33k, a na cały okres 5-letni liczy się ulga na czas złożenia pierwszego wniosku. limity zwrotu VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Inspiracje - schody Jakiś czas temu w którymś dzienniku rozmawialiśmy trochę o schodach, a dokładniej to w sumie barierkach. W dyskusji wyszło, że szyby są fajne, ale bardzo widać na nich paluszki małych dzieci. Linki są fajne, ale po czasie potrafią obwisać, szczególnie jak dorwą się do nich małe dzieci... Tymczasem poniżej przykład realizacji którą ostatnio oglądałem u znajomych, a która dzięki zbliżonemu układowi szczególnie przyda się jako inspirka w praktycznym U góry zastosowana szyba, ale mleczona, dzięki czemu za bardzo nie widać odcisków. Natomiast na samych barierkach zastosowane pręty. Całość jak widać na zbliżeniach w formie łatwej do zmontowania na miejscu. Mam tylko pewne wątpliwości co do okrągłych słupków, ale to szczegół. Zdjęcia nie najlepszej jakości bo robione komórką przy słabym oświetleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 12.02.2013 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ELEKTRYKA W oczekiwaniu na okna rozpoczęliśmy casting na elektryka. Temat jeszcze niedawno wydawał nam się odległy, ale nagle okazało się, że w sumie to potrzebujemy elektryka na już. Bo niby po co mamy stać z pracami skoro nie ma problemu aby je kontynuować zimą i nawet jakoś specjalnie nie jest potrzebne ogrzewanie. Tym samy jeśli wcześniej skończymy elektrykę i wod-kan, to będziemy mogli się zabrać za tynki zanim zacznie się "gorący" okres na fachowców, jak widać same zalety A jeśli chodzi o samą elektrykę, to tematy mamy w zasadzie dwa 1. Wykonanie przyłącza do budynku Przed rozpoczęciem budowy bardzo naciskaliśmy na energetykę, aby wykonali nam złącze kablowe w granicy działki, po to aby nie płacić za podciągniecie dodatkowego przyłącza tymczasowego. Z różnych względów energetyka jednak nieco się spóźniła i postawili skrzynkę ZKP dopiero ok tygodnia po rozpoczęciu naszej budowy. Jak to jednak bywa, czasem lepiej dać problemowi trochę czasu, to się sam rozwiąże Okazało się, że naszej ekipie prąd z sieci tak do końca nie jest potrzebny, ponieważ nie używają betoniarki, a do reszty wystarczy im agregat. Tym samym mogliśmy zaoszczędzić na paru miesiącach abonamentu za prąd budowlany oraz braku dodatkowej skrzynki budowlanej, gdyż teraz prąd podciągniemy do docelowej rozdzielni wewnątrz budynku. Obecnie jednak wypadałoby temat nieco przyspieszyć, a wg wstępnych rozmów potrzeba około tygodnia czasu na załatwienie papierkologii aby się do owej skrzynki ZKP podpiąć. 2. Wykonanie instalacji w budynku No właśnie, to że musimy ja wykonać to oczywiste, to że musimy się zastanowić teraz dokładnie czy miejsca gniazdek itp z projektu odpowiadają naszym potrzebom również. Ale co dalej? Z jednej strony bardzo chętnie widziałbym pełną instalacje inteligentnego domu, ale przyrównując cenę do zysku, nie wiem czy aż tak bardzo mi na tym zależy... Za to jako namiastkę, zastanawiam się, czy może nie zastosować prostego sterownika do scen świetlnych, który dodatkowo mógłby wspomagać się żaluzjami - musimy sprawdzić jak to wypada cenowo, przynajmniej odpowiednio projektując obwody. A poniżej "krótka" checklista rzeczy które przyszły mi do głowy, ale im dłużej je wypisywałem tym bardziej byłem pewien że na pewno o czymś zapomnę... :| - standardowy zakres z projektu - dodatkowy obwód do pompy ciepła, rekuperatora, odkurzacza centralnego - wyprowadzenie 2-3 gniazdek na zewnątrz + wyłącznik do nich - wyprowadzenie oświetlenia na ogród i podjazd - wyprowadzenie sterowania na żaluzje fasadowe przy dużych przeszkleniach (+ opcjonalnie do innych okien) - wyprowadzenie do czujnika wiatr/słońce dla żaluzji fasadowych - wyprowadzenie kabla dla sterownika pogodowego - okablowanie dla czujników temperatury podłogówki - okablowanie do sterownika rekuperatora - czujka czadu przy kominku - opcjonalnie: moduł scen świetlnych do salonu - wydzielone obwody zasilania awaryjnego (podstawowe oświetlenie + parę gniazdek) z wyjściem pod agregat (w tym opcjonalnie na 3 fazy pod pompę ciepła) - zasilanie bramy garażowej i wjazdowej - instalacja alarmowa - kontaktrony do alarmu do drzwi okiennych - instalacja telefoniczna - instalacja domofonowa (wideofon) - instalacja RTV - instalacja sieci komputerowej - instalacja kina domowego i stereo (w peszlach) Czy widzicie coś ważnego o czym zapomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 19.02.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 UPDATE Mamy okna! W sumie sam montaż zaczął się już wczoraj, ale z powodu krótkiego dnia oraz pracochłonnego osadzania dużych fixów, ostatnie 6 okien na górze ekipa skończyła dopiero dzisiaj w obfitych opadach śniegu. Na moje pytanie czy nie było problemów z montażem fixów otrzymałem złowrogie spojrzenie ponoć ekipa w 6 osób miała co robić... Same okna na moją prośbę osadzone z wysunięciem 3cm poza lico muru. Efekt po zamontowaniu okien jest super, do tego w domu zrobiło się jakby zdecydowanie cieplej i nic nie wieje, teraz można spokojnie kontunuować pracę wewnątrz niezależnie od pogody Poniżej parę fotek z rana, niestety kiepska jakość robiona szybko komórką. Widok na okno w wykuszu, na poszerzeniach systemowych 22cm Poniżej prezentacja profilu schuco Si82 Classic z listwa przyokienną prostą oraz na ostatnim zdjęciu prezentacja zespołu szyb (P4)44.4/12/6/14/6 w fixie w ramie 78mm Elektryka Poza tym w ostatnim czasie wybraliśmy ekipę do elektryki i wbrew wcześniejszym przypuszczeniom nie będzie to tak zachwalany na grupie wrocławskiej elektryk. Nasz wybór padł na energicznego fachowca z polecenia z świeżym spojrzeniem na nowatorskie rozwiązania, który przez parę godzin w sobotę opowiadał nam o różnych możliwościach i opcjach. Z westchnieniem oglądałem też projekty wykonanych instalacji w pełni inteligentnych, których koszt oscylował w kwocie kilkuset tysięcy i są poza naszym budżetem... Ostatecznie najprawdopodobniej wykonamy instalację szczątkowo inteligentną, a resztę w systemie tradycyjnym z wykorzystaniem taniej dodatkowej magistrali do późniejszej rozbudowy - ale o tym postaram się napisać w kolejnym poście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.03.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Okna - aktualizacja Czas na małą szybką aktualizację. Niestety mocno napięty harmonogram spowodował w ostatnim czasie mały zastój w dzienniku, co wcale nie oznacza, że nic się w tym czasie nie działo :] Przez ostatni tydzień mieliśmy notoryczne zadania domowe od elektryków w celu doszczegółowienia lokalizacji różnych gniazdek i przełączników, dodatkowo zostaliśmy zmuszeni do wizyty w studio kuchennym aby zaakceptować kształt projektu który wpływał na rozmieszczenie elektryki w kuchni, a także przeprowadziliśmy parę rozmów w celu rozpoczęcia prac wod-kan. I pomyśleć, że jeszcze niedawno myślałem, że zima to będzie dla nas czas odpoczynku i chwila na spokojne przemyślenia A poniżej kilka zaległych zdjęć po montażu okien sprzed tygodnia w nieco lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.03.2013 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Na szczęście pomimo napiętego harmonogramu, udało się też parę razy wyskoczyć naładować baterie. Poniżej zaległe pozdrowienia z Czarnej Góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 03.03.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Elektryka Poza tym jak już wcześniej pisałem od poniedziałku trwają prace przy instalacji elektrycznej i budynek został zabezpieczony alarmem. Nasza ekipa kładzie przewody po podłodze, w sumie sam nie wiem czy to lepiej czy gorzej... :| Na pewno będzie trochę więcej pracy przy układaniu styropianu pod podłogówkę, ale z drugiej strony przewody idą dość równymi magistralami. Na plus, to że przy tej metodzie nie ma kabli na suficie, a przewody na ścianie są schowane w bruzdach, co na pewno ułatwi tynkowanie. Poniżej parę przykładowych zdjęć z realizacji. Na pierwszym ujęciu salon i przepusty pod wiązkę do TV, na kolejnych widoczne wyjścia zasilania lamp bez kabli na sufitach oraz magistrala na piętrze po podłodze, ostanie 2 do magistrala internet/TV (wyszło tego trochę) z wyprowadzeniem pod przyszłą szafę krosowniczą na poddaszu. Poza tym kolejna ekipa na plus jeśli chodzi o trzymanie porządku. Wszystkie bruzdy są wykonywane przy użyciu bruzdownicy spiętej z odkurzaczem, dodatkowo przed wykonaniem nacięcia panowie moczą ścianę, dzięki czemu prawie nie ma kurzu, a wszelki gruz jest każdego dnia usuwany z pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 29.03.2013 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 UPDATE Od ostatniego wpisu minął już prawie miesiąc, więc czas na małą aktualizację... w sumie to jestem trochę zaskoczony, że tak szybko poszło, ale jest ku temu parę powodów... Na wstępie niestety mniej miła informacja... Od początku mieliśmy spore szczęście do ekip i praca szła bardzo sprawnie i fachowo, ale jak to się mówi wszystko co dobre musi się kiedyś skończyć... Jak już parę osób wie, niestety ale poprzez zbieg niekorzystnych okoliczności i odrobiny własnej nieuwagi w wyniku kradzieży jakiś czas temu straciliśmy z murów praktycznie całą instalację elektryczną Najsmutniejsze jest to, że paru debili za cenę złomu rzędu 300pln zrobiło naprawdę spore szkody... Mam nadzieję, że dobrze ich "popieściło" podczas przecinania głównej magistrali która ku ich widocznemu zdziwieniu była pod napięciem, bo wokół niej resztki przewodów ocalały... Ale jak to się mówi, co Cię nie zabije to Cię wzmocni, więc pomimo kosztownej lekcji nie straciliśmy motywacji i idziemy dalej do przodu... Poza tym, nasza budowa pochłonęła pierwszą ofiarę śmiertelną i niestety nie był to żaden z włamywaczy... Wg relacji naszego elektryka, pewien gołąb uciekał przed jastrzębiem i najprawdopodobniej chciał się ukryć w łazience... Niestety chyba nie zauważył, że mamy już wstawione okna i na pełnej prędkości przetestował nasze przeszklenie. Szyby wytrzymały, gołąb niestety poniósł śmierć na miejscu Z pozostałych zaszłości, podpisaliśmy w międzyczasie umowę z hydraulikiem, który oprócz wod-kana zajmie się również naszą instalacją pompy ciepła. Jeśli chodzi o samą pompę, to poszliśmy w wariant "ekonomiczny" i nie będzie to żadne Nibe, tylko sprawdzona polska PCC Ecopower. Przy okazji podziękowania dla Tatarak za przetarcie ścieżki, gdyż inaczej bylibyśmy skazani na którąś z firm oferujących kompleksowe usługi w "kompleksowej" cenie. Zadania na najbliższe dni: 1. Instalacja odkurzacza centralnego. Po przemyśleniach - miejsce na jednostkę centralną w garażu wraz z gniazdem dostępnym w jednostce. Poza tym po jednym gnieździe na piętro w salonie i na korytarzu (w słupku ściany przy schodach po lewej stronie) oraz dodatkowa automatyczna szufelka w kuchni. 2. Daszki płaskie Temat wstępnie opanowany i wykonanie zgodnie z projektem + drobne zmiany. Zobaczymy na ile wolny czas pozwoli, może nawet w ramach odskoczni od codziennych zajęć uda się nim zająć we własnym zakresie, bo nie wygląda to skomplikowanie. Przy najbliższej okazji postaram się opisać wynik mojego wstępnego rozpoznania... 3. Instalacja wentylacji mechanicznej Wygląda na to, że zostajemy przy wstępnym projekcie dostarczonym przez DzW z drobnymi modyfikacjami pod naszą adaptację. Całość wstępnie przemyślana, realizacja po tynkach... Przy okazji może uda mi się wykazać, że taka wentylacja nie musi być droga. przeglądajcie nasz dziennik w poszukiwaniu dalszych szczegółów 4.Tynki Zbliżają się dużymi krokami, których główną przeszkodą jest przedłużająca się zima. Wciąż pozostaje decyzja czy mają to być klasyczne tynki cementowo-wapienne, czy może jednak gipsowe? Przyznam, że jako zwolennikowi gładzi, efekt końcowy tynków gipsowych bardziej mi odpowiada. Czy ktoś może ma doświadczenie z użytkowaniem takich tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 29.03.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Kotłownia Ostatnio nadszedł czas na rozpracowanie kotłowni... Dla przypomnienia, w adaptacji wykonaliśmy następujące zmiany: - likwidacja komina w kotłowni - likwidacja kawałka zbędnej ścianki nośnej przy kominie i przedłużenie nadciągu w stropie - likwidacja ścianki działowej w pomieszczeniu gospodarczym - likwidacja dodatkowego naświetlenia drzwi gospodarczych w celu wydłużenia ustawnej ściany - zmiana wentylacji na mechaniczną i ogrzewania na PCi całość zmian na poniższym rzucie Dzięki powyższym zmianom, chcemy zamienić "kotłownię" dodatkowo w pralnio-suszarnię, której wstępny plan przedstawia się następująco od lewej powinna zmieścić się pralka, następnie umywalka, PCi i zbirnik CWU. Wszystkie moduły w pełnej szerokości 60cm + dodatkowy odstęp rzędu kilkunastu centymetrów. Nad pralką powstało miejsce na rekuperator, którego umiejscowienie wydaje mi się zdecydowanie lepsze niż przeciwległa ściana wg projektu, gdyż dzięki temu nie zajmuje miejsca w przejściu (należy pamiętać że jego wymiary są zbliżone do wymiarów pralki (sic!)), ładnie się wkomponowuje i pozwala na prostą estetyczną zabudowę podstawowej magistrali przewodów o czym będzie więcej w kolejnym wpisie poświęconym wentylacji Po prawej stronie od drzwi pozostaje miejsce na pełną zabudowę ściany głębokości 50cm, która częściowo może posłużyć jako spiżarka. Niestety w powyższej zabudowie dodatkowo będziemy musieli jakoś upchnąć zmiękczacz wody. Przewidzieliśmy na niego miejsce w narożniku gdzie pierwotnie wypada przyłącze wody (u nas z powodu odległości do wodociągu przeniesione do garażu). Natomiast pod sufitem zostanie podwieszona suszarka, którą będzie można opuścić na linkach do "załadunku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.04.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) daszki płaskie podejście drugie... Korzystając z wolnej chwili, czas na poszerzenie wiedzy o daszkach płaskich. Dla przypomnienia poniżej link do pierwszej części, która z perspektywy czasu miała trochę błędów i niedomówień :] dzaszki płaskie cz. 1 uzupełnienie wiedzy teoretycznej A więc przede wszystkim, wykonanie daszków wg projektu to technologia dachu balastowego tradycyjnego (nieodwrócownego) dla pomieszczeń ogrzewanych. W technologii tej, izolacja w postaci membrany znajduje się na izolacji termicznej - w przeciwieństwie do dachu odwróconego gdzie membrana znajduje się pod izolacją termiczną - niestety wcześniej zdarzało mi się mylić obie technologie. Poza tym, jeśli szukamy informacji o systemie Trelleborg wg projektu, to powinniśmy się rozejrzeć za produktami SealEco, bo pod taka nazwą one obecnie u nas występują. A skoro już znaleźliśmy odpowiednią firmę od naszego systemu, to poniżej parę wytycznych ze strony producenta, pokrywających się z tymi z projektu (poniższy schemat pokazuje też w końcu poprawne wykończenie ścianek attykowych) dla przypomnienia układ warstw: - balast - np. żwir płukany frakcji 16/32, choć mogą to też być np. płyty na podstawkach - geowłóknina min 200g/m2 - hydroizolacja - membrana EPDM Elastoseal - izolacja termiczna - paroizolacja z folii PE - strop poniżej również wersje dla osób które planują dach częściowo zielony wypusty dachowe Kolejny element o którym warto wspomnieć, to element do odprowadzenia wody z naszych daszków. Dla przypomnienia projekt zakłada wykorzystanie podgrzewanych wypustów dachowych firmy Dallmer - 64H-Dallbit 70/100, które wyglądają nastepująco: Technologicznie rozwiązanie bardzo fajne, automatyczne podgrzewanie pomaga poradzić sobie z oblodzeniem (należy pamiętać o doprowadzeniu prądu), wpust wpuszczony w warstwę izolacji fabrycznie wyposażony jest w kołnierz do połączenia z membraną (należy pamiętać o wyborze wersji z kołnierzem dopasowanym do membrany EPDM) oraz kosz zabezpieczający przed przedostaniem się żwiru do wpustu. Niestety jest też pewien minus, czyli cena tego fajnego urządzenia oscylująca w okolicy min. 750pln/szt. Dla przypomnienia w projekcie znajdują się 3 takie wypusty. Tak więc warto się zastanowić nad jakąś alternatywą, szczególnie, że równie dobrze mogłyby to być zwykłe rury spustowe, które dla spokoju można wyposażyć w przewody grzewcze. Jeśli jako balast planujemy żwir, to wpust dodatkowo zabezpieczyć siatką. wykonanie Skoro znamy już podstawy technologii, to przeanalizujmy wykonanie... - Na początek, na pewno warto wyczyścić i ewentualnie wyrównać podłoże - Rozkładamy na całości daszku folię PE z wywinięciem na ściankę attykową na wysokość minimalnie ponad warstwę ocieplenia (zawsze lepiej później dociąć niż dać za mało) - Rozkładamy warstwę izolacji termicznej z zachowaniem spadków. I tutaj cenna uwaga, trochę przeszukałem internet i jest sporo firm wykonujących odpowiednie kliny styropianowe z spadkiem pod konkretny projekt. Całość przychodzi do nas ponumerowana z instrukcją rozłożenia, tak więc mamy coś ala większe puzzle - Rozkładamy membranę EPDM i tutaj mamy 2 możliwości... Rozłożyć membranę z użyciem pasów zgrzewanych na miejscu lub też zamówić membranę prefabrykowaną, czyli zgrzewaną na wymiar w fabryce. Tak więc jeśli zamówimy membranę prefabrykowaną, to jedyne co nam zostaje to rozłożyć ją na daszku z lekkim zapasem (zaleca pofałdować z lekkim nadmiarem 5-10cm w celu uniknięcia naprężeń) i przykleić do ścianek attykowych. Ścianki nie musimy wyklejać na pełną wysokość, wystarczy 15cm powyżej wierzchniej warstwy balastu. Do klejenia używamy specjalnego kleju dostępnego na stronie producenta - wystarczy posmarować wałkiem ściankę attyki oraz membranę od zagięcia na ściance, odczekać parę minut i przykleić. Na narożnikach membranę zaginamy bez przecinania zgodnie z filmem instruktażowym który można znaleźć na internecie. Krawędź membrany przyklejonej poniżej szczytu ścianki attykowej dodatkowo smarujemy specjalnym klejem silikonowym w celu uzyskania lepszej szczelności. Po rozłożeniu membrany musimy również osadzić wypust dachowy i również zaizolować go dodatkowo klejem silikonowym... - ścianki attykowe od wewnątrz powinny zostać wyłożone styropianem ekstrudowanym z wyprawką klejem na siatce. Takie rozwiązanie w przeciwieństwie do kilku innych gdzie membrana znajduje się na warstwie ocieplenia, pozwoli nam wytynkować ściankę attykową, a styropian XPS jest odporny na wilgoć - następnie całość w celu zabezpieczenia wykładamy geowłókniną z wywinięciem na ścianki na wysokość balastu i obsypujemy żwirkiem lub wykładamy płytami na podstawkach do it yourself Skoro znamy już cały proces, a także ceny wykonania dla naszego projektu wyceniane na kilkanaście do 20 tyś, warto się zastanowić, czy nie warto by poświęcić jednej soboty na budowie i wykonać część pracy samemu, mając przy tym trochę satysfakcji... Założenia: - zamawiamy prefabrykat memebrany EPDM na wymiar do wklejenia a budowie - zamiawiamy kliny styropianowe pod wymiar do ułożenia na budowie - wykończenie ocieplenia ścianki attykowej z wyprawką możemy zostawić fachowcom od ocieplenia elewacji koszty materiałów dostępnych w sklepie SealEco z VAT bez stosowania żadnych zniżek Prefabrykat EPDM Elastoseal 1,5mm 6,30x5,2 - 2 293,20 zł Prefabrykat EPDM Elastoseal 1,2mm 4,20x2,6 - 644,28 zł Prefabrykat EPDM Elastoseal 1,2mm 1,68x4,0 - 396,48 zł Geowłóknina 300g/m2 - 40m2 - 240,35 zł 2 x Klej Contact Adhesive 5000 4,5kg - 541,20 zł 5 x Uszczelniacz Sealant 5590 - 313,65 zł Wysyłka - 177,17 zł Suma 4 606,33 zł Do tego dochodzi jeszcze oraz koszt wykonania klinów styropianowych (na chwilę obecna dla mnie nieznany lecz potrzebny do wyceny opłacalności własnoręcznego wykonania) oraz żwirku, a także folii PE który akurat raczej jest pomijalny... Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 14.05.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 bacardi czy wykonałeś już sachy płąskie, fotki będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 14.05.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 bacardi czy wykonałeś już sachy płąskie, fotki będą? Niestety jeszcze nie, czekamy z tym na lepszą suchą pogodę :| Ale na pewno fotki będą i proszę o umieszczanie wpisów w komentarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 23.05.2013 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 UPDATE Czas trochę odkopać nasz dzienniczek... Zauważyłem pewną zależność, przy regularnych wpisach wszystko szło jakoś sprawniej, odkąd zabrakło mi czasu na prowadzenie dziennika, również i budowa jakoś zwolniła tempa... kto wie, może to jest jakiś sposób na problemy tynki Niestety w ostatnim czasie prace jakoś nie mogą nabrać tempa, a wszystko z powodu oczekiwania na tynki które blokują większość prac... Wybraliśmy dobrą sprawdzoną ekipę, jednak rozwiązanie to miało pewien minus, czas oczekiwania ok 1,5 m-ca... Po dłuższej chwili namysłu stwierdziliśmy, że może jednak lepiej poczekać niż brać kogoś z łapanki, a w międzyczasie może uda się załatwić parę innych spraw. Niestety okazało się, że do 1,5 m-ca należy jeszcze doliczyć 3 tyg, ponieważ Panowie złapali obsuwę, to tego weekend majowy itp. no nic, miejmy nadzieję że efekt końcowy nam to wynagrodzi... nieoczekiwany lokator Powyższą sytuację początkowo próbował wykorzystać pewien ptaszek, najprawdopodobniej ten sam który już raz uruchomił nam alarm. Któregoś dnia moją uwagę przykuły kawałki sianka na stropie, okazało się, że po środku konstrukcji więźby znajduje się misternie utkane gniazdo. Niestety musiałem dokonać eksmisji a zewnątrz i bardzo żałuję że nie udało mi się zrobić zdjęcia, bo to był prawdziwy majstersztyk. Ptaszek był jednak bardzo wytrwały i jeszcze przez jakiś czas próbował wykonać nowe gniazdo, jednak w tak niefortunnej lokalizacji, że całe sianko spadało mu na podłogę... W ciągu tygodniu wyniosłem go chyba całe wiadro. hydraulika - kanalizacja została ukończona, natomiast woda przygotowana pod tynki. Wymyśliłem sobie, że woda na parterze zostanie puszczona w warstwie ocieplenia, 5cm nad podłogą... Rozwiązanie wydawało mi się fajne, ale nie przewidziałem pewnych komplikacji. Aby nie zostawiać wiszących rurek które mogliby zdeptać tynkarze, rurki zostały zaślepione przy wyjściu ze ściany i część po podłodze zostanie poprowadzona po tynkach. Niestety takie rozwiązanie spowodowało, że po tynkach znów będziemy musieli poświecić chwilę na dokończenie hydrauliki, a przy braku rurek trochę ciężko zaplanować poprawne mijanki z odkurzaczem centralnym... Przy okazji wybraliśmy i zakupiliśmy system podtynkowy baterii do pryszniców. Może mało oryginalnie, ale w obu łazienkach będzie taki sam - grohe eurocube Przy okazji postaram się trochę opisać o kolejnych typach do łazienek... odwierty i pompa ciepła - wybraliśmy firmę której powierzymy wykonanie odwiertów, na szczęście ma to być znajomy naszych dobrych znajomych, więc w tej kwestii jesteśmy już trochę spokojniejsi. Aktualnie czekamy na projekt który powinniśmy otrzymać na początku przyszłego tygodnia, następnie musimy go złożyć w starostwie i po odczekaniu 30 dni, na przełomie lipca powinniśmy mieć wykonane dolne źródło do pompy ciepła. Natomiast jeśli chodzi o samą pompę, to wybraliśmy polską PPC Ecopower, po uwzględnieniu OZC projektowanego budynku, został dobrany model C7. W komplecie czekamy jeszcze na projekt podłogówki, ten niestety się dość mocno przeciąga... Przyłącza wod-kan W międzyczasie udało nam się również wykonać przyłącze wody i kanalizacji. Niestety nie obyło się tutaj bez pewnych komplikacji, a pierwotnie wybrana firma postawiła nas w dość trudnej sytuacji wielokrotnie przesuwając termin. Całość w zasadzie nadaje się na osobny wpis w dzienniku, ale ważne, że ostatecznie wszystko się udało i mamy wodę w budynku daszki płaskie Niestety z powodu nieprzychylnej pogody i paru innych komplikacji nie udało nam się jeszcze rozwiązać tematu daszków płaskich. Próbowałem też załatwić wykonanie gotowych klinów styropianowych na potrzeby daszków w pobliskiej fabryce neotherm. Niestety Panowie stwierdzili, że daszek jest zbyt skomplikowany i nie chcieli za bardzo się tym zająć... Natomiast jako tymczasowy środek zaradczy przeciwko zalewaniu ścian, na każdym daszku zamontowałem rzygacze z profilu U100 o długości ok 60cm oraz podpiąłem odprowadzenie wody z rynny dachu rura kanalizacyjną, aby dodatkowo nie zalewała daszków. Zakupiłem też zaprawę wyrównującą Cekol ZW04 i jeśli w sobotę nie będzie deszczu, to w planach mam poprawę wyprofilowania daszków w celu lepszego odprowadzenia wody i obrzucenie ścianki attyki po przyszłe wyklejenie membrany... parapety w międzyczasie zamówiliśmy też parapety. Nasz wybór to konglomerat grubości 3cm - aida nuovo - na który akurat była promocja W sumie to trochę zgapiliśmy z dziennika Mooreli, gdzie te parapety nam się spodobały, natomiast na żywo zaprezentowały się jeszcze lepiej. Te same parapety będą w łazience, oknie na klatce schodowej i garażu... Z tym ostatnim mieliśmy największy problem z wyborem, ale mdf został od razu skreślony, a obróbkę samym tynkiem przerabialiśmy obecnie i w perspektywie osiadającego kurzu i brudu którego nie ma jak zetrzeć zdecydowaliśmy się również na konglomerat... Parapety mają zostać osadzone z wysunięciem 3cm i 2,5cm w głąb ściany od futryny. Przy okazji miałem możliwość przetestować zakupioną młotowiertarkę i wykonałem piękne podkucia w celu ich osadzenia ocieplenie garażu w międzyczasie zakupiliśmy też styropian na ocieplenie garażu. Aby nie bawić się w sztukowanie różnych rodzajów, zarówno na sufit jak i ściany będzie grafitowy Neotherm dach-podłoga, jeśli coś zostanie to pójdzie na podłogi parteru w miejscu gdzie jest więcej rurek-przewodów. Przy okazji postanowiliśmy, że zamiast obudowywać wnękę przy podciągu nad którą znajduje się garaż, to zwiększymy tam izolację do 10cm i będziemy mogli ją wykorzystać p. do podwieszenia rowerów. Reszta to zgodnie z projektem 5cm na suficie i ścianie od strony "kotłowni". Wentylacja mechaniczna i na koniec wisienka na torcie która mnie tchnęła do odkurzenia dziennika... Właśnie wróciłem z wycieczki po serducho dla naszego systemu wentylacji. Początkowo myśleliśmy o jan-gazie, szukaliśmy też możliwych oszczędności. Ostatecznie stanęło jednak na Zehnder J.E. Stork Air WHR 930 - czyli to samo co ComfoAir 350 z rekuperatory.pl oferowane za grube pieniądze. Natomiast koszt nówki sztuki z kwietnia tego roku z sterownikiem manualnym to 4250 pln i jak dla mnie jest to bardzo dobra cena W najbliższym czasie więcej informacji i więcej planów na temat budowy systemu. I tym akcentem czas zakończyć dzisiejszy wpis, mam nadzieję, ze na kolejny nie będzie trzeba tak długo czekać... :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 24.05.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Parapety Dzisiaj przyjechała ekipa i zamontowała nam parapety Co prawda jak zobaczyłem pana, który przecinakiem zaczął sobie docinać drewniane kliny do montażu ogarnęła mnie chwila zwątpienia, ale nie ustępowaliśmy ich na krok i parapety ogólnie zostały wypośrodkowane do milimetra, osadzone bez żadnych szczelin przy ramie okiennej i wypoziomowane. Jedyny minus takiego rozwiązania to to, że stojąc nad nimi równie dobrze sam mogłem to zrobić Dodatkowo wraz z parapetami nabyliśmy od producenta impregnat. Wg przekazanej instrukcji, na razie do tynkowania parapety zostaną zaklejone folią, a po wszystkim zaimpregnowane preparatem i wypolerowane. Uważamy że na żywo prezentują się świetnie, ale na razie wklejam tylko poglądowe zdjęcie z komórki, które zupełnie nie oddaje efektu, lepsze zdjęcia postaram się zamieścić przy okazji Pustka pod schodami W ostatnim czasie postanowiłem również się rozprawić z pustką pod schodami. Na etapie murowania ścianek działowych w zimie uznałem, że nie ma co tego robić na szybko przy wszeobecnej wilgoci i murarze w łazience zostawili nam dziurę w ścianie, która dość długo czekała na realizację. Ostatecznie postanowiłem to zrobić w następujący sposób - na spód poszła folia budowlana 0,3mm w jednym kawałku, klejona a silikon do plastpapy spod murów - na to 3 warstwy styropianu EPS100 5cm układanego na zakładkę na ścisk - na wierzch ponownie folia sklejona z tą z pod spodu Nie wiem czy tak szczelna izolacja w tym miejscu w sumie miała sens, ale teraz przynajmniej będę spał spokojnie. Niestety w naszym układzie z mocno zastawioną "kotłownią" za bardzo nie ma możliwości wykorzystać tej pustki, ale zostawiliśmy sobie furtkę, aby w razie potrzeby w przyszłości móc zrobić przekucie z gabinetu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts