dzejoo 26.08.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam, Mam działkę (żółty kolor), sąsiedzi mają większą działkę obok z wybudowany domem i zbiornikiem od szamba eko zaczynajacym jest na wysokości działki sąsiada a nawiewnikami drenażu na wysokości mojej. Studnia Sąsiadów oznaczona na niebiesko. Wcześniej spałem spokojnie ale jak zobaczyłem, że na sąsiedniej działce zaczyna się budowa (czerwone kółko) to wpadłem w małą panikę. Jak powstanie kolejna studnia + szambo eko. To moja działka może być w martwym polu i będę bez wody i szamba Największa działka to ok 35 na 70m, dwie mniejsze działki to prawie regularne kwadraty o bokach 35x35m Pytanie - czy są jakieś unormowania prawne, które by mnie broniły? Chcę mieć wiedzę jak porozmawiać na spokojnie z przyszłym Sąsiadem Nie chcę teraz na szybko wiercić wody (jest na 20-23m) by "zablokować" sąsiada Budowę domu planuję za 2lata pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 26.08.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 no niestety nie ma przepisów prawnych, które regulują sprawę za 2 lata. Sąsiad, który rozpoczął budowę ma zapewne zrobiony projekt zagospodarowania terenu a wnim umiejscowioną studnię i szambo/lub poś. Do jego akceptacji wzięto pod uwagę istniejące juz studnie/szamba drenaże itp. Ty jak będziesz sładał o PnB to będziesz mussiał kierować się istniejącą już infrastrukturą. Jednym słowem kto pierwszy ten lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 27.08.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Największa działka to ok 35 na 70m, dwie mniejsze działki to prawie regularne kwadraty o bokach 35x35m Pytanie - czy są jakieś unormowania prawne, które by mnie broniły? Są wyznaczone ogólnie znane odległości, z czego największa to 30 m od studni do drenażu rozsączającego. Jeśli sąsiad coś zaczyna przy przeciwległym krańcu działki, to raczej cię nie blokuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzejoo 04.03.2017 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Koniec tej historii taki Sąsiad sprzedał itongi oraz blaszaka a ja kończę papiery z kierbudem do PNB. Woda i prąd u mnie już są pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts