MMichal 26.08.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam Przeglądałem forum szukając wyczerpującej odpowiedzi ale jakoś nie wpadło mi w oczy więc ... Pytanie do EKSPERTÓW jak wykonać taki montaż aby było najlepiej? Dwie główne, kłopotliwe sprawy- montaż mechaniczny do ościeża- kwestia izolacyjności połączenia puszka profil. Moim zdaniem delikatnie mówiąc nie jest to ogólnie "dobre" rozwiązanie ale niestety jak to mówią sprzedawcy KLIENT nasz PAN i jeśli sobie takie wymyślił to takie ma mieć a montażyści niech się martwią jak to wlepić w całość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.08.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 -stosuje się kotwy montowane do puszki,rolety posiadają również specjalne konsole wzmacniające -można ją wzmocnić stosując wkładkę neoporowe poza tym nie można dać się zwariować!jeśli uważasz że to złe rozwiązanie to po prostu wybierz zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.08.2012 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam -stosuje się kotwy montowane do puszki,rolety posiadają również specjalne konsole wzmacniające -można ją wzmocnić stosując wkładkę neoporowe poza tym nie można dać się zwariować! jeśli uważasz że to złe rozwiązanie to po prostu wybierz zewnętrzne jest to problem części moich klientów, montażystów, kiedy to inwestor zakupił takie rozwiązanie a oni mają je dobrze zamontować. takie coś pierwsze lub drugie rozwiązanie, gdzie tutaj i jak zamontować kotwę ? drzwi tarasowe szerokie na 3mb i takie coś od góry - naprawdę wyzwanie dla ekipy montażowej. plus połączenie okno puszka niby był jakiś adapter ale szczelność tego to jakieś nieporozumienie. a te wkładki można gdzieś zobaczyć ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.08.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Wklejony przez Ciebie system nie ma przewidzianych mocowań na kotwy, Aluprof ma specjalne rowki w górnej płaszczyźnie puszki blisko krawędzi zewnętrznej oraz wewnętrznej. Puszki Aluprofa są dość sztywne i systemodawca zaleca stosowanie kotwy przy ponad 150 cm szerokości okna. Montowałem na ich roletach 3 skrzydłowe okno ok 3 m i na pewno nie miało takiej sztywności jak okno bez rolety, ale nie było jakiejś tragedii. http://e-dobrydom.com/static/Skrzynka-opoterm-fot.-Aluprof.jpg Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.08.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam Wklejony przez Ciebie system nie ma przewidzianych mocowań na kotwy, Aluprof ma specjalne rowki w górnej płaszczyźnie puszki blisko krawędzi zewnętrznej oraz wewnętrznej. Puszki Aluprofa są dość sztywne i systemodawca zaleca stosowanie kotwy przy ponad 150 cm szerokości okna. Montowałem na ich roletach 3 skrzydłowe okno ok 3 m i na pewno nie miało takiej sztywności jak okno bez rolety, ale nie było jakiejś tragedii. http://e-dobrydom.com/static/Skrzynka-opoterm-fot.-Aluprof.jpg no ładna roleta, zapewne też droższa niż to co widuję ostatnio na budowach z firmy B..., tak z taką nie ma problemu, chodzi właśnie o takie jak przedstawiłem, jakieś pomysły sprawdzone w praktyce ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.08.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Hehe, Michale, dokładnie mam te same obiekcje przed "wejściem w rolety". Kłóci mi się to z mocowaniem górnym (mi, jako laikowi w tym temacie). Miałem ostatnio na montażu styczność z roletami. Moich wątpliwości nie podzielał wykonawca rolet i stało się tak jak się obawiałem - praktycznie żadnego mocowania górą, żadnej możliwości naciągnięcia okna jeśli byłoby narażone na wykrzywienie. Paradoks - normalnie taki montaż okrzyczelibyśmy wadliwym, ale roleta sprawia, że trzeba przymnkąć oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.08.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Jakby na takie rolety nie patrzeć to konstrukcyjnie jest porażka... pal licho jeśli okna sa szer. 1200 lub 1500 ale ze stałym słupkiem ale niedawno widziałem taką rolete do balkonowego okna szer. na 2800 w tym 1800 na słupku ruchomym a to już jest moim zdaniem zbyt duża fantazja. Zresztą były już keidyś dyskusje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.08.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 nadstawna - powinno być to ścigane z urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.08.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam Widzę, że pogląd na tego typu rozwiązanie jest podobny i .... teraz trzeba tylko odsyłać tutaj inwestorów a może producenci rolet zmienią "coś" w konstrukcji aby dało się to DOBRZE zamontować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 27.08.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Panowie, chociaż jako pierwszy, pewnie ze 4 lata temu narobiłem rabanu w opisywanym przez Was temacie "Niebezpieczne rolety nadstawne" pozwolę sobie teraz powiedzieć, że okno z roletą nadstawną nie jest już tematem nie do przeskoczenia. Pojawiają się rozwiązania producentów rolet "Vetrex... na gorącym uczynku" no i nie można całkowicie zapominać o tym, że czasem się buja, bo mało kto ze sprzedawców jest świadom tego, że problem bujania można i należy na "dzień dobry" rozwiązywać w sposób statyczny, np. dobierając odpowiednio sztywną stal w górnej części ościeżnicy albo stosując statyczne adaptery rolet, bądź jedno i drugie łącznie. To wszystko przecież istniało i istnieje tylko nikt tego nie stosuje (cena!), ITB w swojej instrukcji też o tym nie pisze, więc nadal czasem się buja, ale czy aby bujanie to wina wyłącznie rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.08.2012 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam Dziękuje serdecznie, artykuł o "niebezpiecznych" roletach przeczytałem ale, że rozwiązanie znajdę pod Vetrexem nie sądziłem ale jest i o to chodzi teraz zostaje już tylko poinformować sprzedawców o takiej możliwości i skasować od inwestora za toto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 27.08.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 ...ale, że rozwiązanie znajdę pod Vetrexem nie sądziłem Przyznam się, że ja też: nie sądziłem-) ale jak znalazłem to opisałem i pokazałem, bo to pierwsze tak stabilne rozwiązanie, które dane mi było ujrzeć, ani drgnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 28.08.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 nie ma co się bać rolet nadstawnych tylko z rozsądkiem je dobierać do okien jeśli klient się upiera bo coś tam to mu wytłumaczyć dlaczego nie ! jeśli dalej się upiera to sobie takiego klienta odpuścić... to sprzedawca powinien wiedzieć kiedy co zaproponować klient powinien chcieć zrozumieć dlaczego właśnie tak musi mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.08.2012 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam nie ma co się bać rolet nadstawnych tylko z rozsądkiem je dobierać do okien jeśli klient się upiera bo coś tam to mu wytłumaczyć dlaczego nie ! jeśli dalej się upiera to sobie takiego klienta odpuścić... to sprzedawca powinien wiedzieć kiedy co zaproponować klient powinien chcieć zrozumieć dlaczego właśnie tak musi mieć ...hmmmm no tak być powinno ale w naszym kraju gdzie KAŻDY wie NAJLEPIEJ co, jak i z czego łatwo nie jest pytanie moje powodowane było chęcią poznania rozwiązań tego problemu aby móc to przekazać montażyście, który niejednokrotnie jest w nieciekawej sytuacji kiedy musi takie rozwiązanie zamontować a niestety sprzedawca nie ustalił tych drobnych kwestii z inwestorem i do rolet nie ma żadnych dodatkowych mechanizmów kotwienia, dziurawienie puszki nie wchodzi w grę bo klient sobie tego nie życzy itp itd. Może czas aby lepiej poinformować/przeszkolić sprzedawców takich rozwiązań ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 30.08.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Jeśli tylko ktoś ma ochotę się czegoś dowiedzieć to z tym nie ma problemu:)tylko by chciał!można zawsze zaopatrzyć się w specjalne kotwy do mocowania rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.08.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) można zawsze zaopatrzyć się w specjalne kotwy do mocowania rolet Jak kiedyś pisałem, że są odpowiednie konsole do rolet nadstawnych to zostałem zrugany (głównie przez Jareko). A teraz się okazuję, że sam TEST to poleca a inni też doceniają... EDIT: Jarek to chyba jakoś wcześniej na ten temat dyskutował a ostatnio Sławas7 - no ale to nic dziwnego skoro jest się sprzedawcą innego systemu (który zresztą sam polecam przy oknach łukowych) Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 31.08.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 ludzie boją się nowego:Pstyczność z tymi kotwami mieliśmy jeszcze za czasów współpracy z oknoplastem i oni do swoich rolet dawali właśnie takie kotwy tylko było(pewnie jeszcze są) na zasadzie malutkiej śrubeczki i taśmy jako mocowania do puszki,na dzień dzisiejszy są już odpowiednie konsole (z tego co pamiętam to właśnie chyba ty Wojtku wrzucałeś ich fotkę) oraz miejsce na zapięcie kotew do puszki.Nigdy nie uważałem że rolety nadstawne to "zło" tylko trzeba znać umiar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 31.08.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 A teraz się okazuję, że sam TEST to poleca a inni też doceniają... Poleca, to może za dużo powiedziane. Po prostu dostrzegam, że problem montażu okna z roletą nadstawną został zauważony, co już samo w sobie tworzy podstawy do poprawy jakości wykonania tego typu robót. To napawa jakąś dozą optymizmu i pokazuje, że jak się chce, to można poprawnie i na wiele sposobów rozwiązać każdy problem z dziedziny montażu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 31.08.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 "wiara góry przenosi" T.Adamek:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.08.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 ja duże gabaryty montuje z konsolami wewnątrz skrzynekte kotwy zapinane na zewnątrz skrzynki to raczej taki listek figowy/moim zdaniem jeśli ktoś chce mieć nadstawne na dużych rozmiarach to profile plastykowe średnio się do tego nadająproszenie się o jakieś banany itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts