pawel245 26.08.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich i proszę o wyrażenie opinii sprawa jest pilna !!!!!!! Mam jedno zapytanie odnośnie izolacji poziomej fundamentów. Wedle co czytałem jeżeli wykonujemy fundament z bloczków betonowych izolacje poziomą dajemy na ławie i na końcu wymurowanej ściany fundamentowej. U mnie jest trochę inaczej na początku myślałem ze będę wykonywał fundamenty o szerokości 0,25 m metodą monolityczną ale ze względu na czasochłonność i inne przyczyny na wysokości 65 cm od ławy tą metodą zakańczam. Teraz tak mój kierownik powiedział że jeżeli robię monolit to musi być zwarty fundament z ławą fundamentową... z tego co sam przeanalizowałem mogłem wsadzić na dół pomiędzy ławą a fundamentem izolację przeciwwilgociową - dałem się zbauszyć przez kierownika i nie dałem tej izolacji poziomej bo on mi cały czas mówił ze nie ma szans żeby woda kapilarnie podsiąkała i mam nie dawać tej izolacji bo to będą wydane pieniądze w błoto teraz mi się wydaje inaczej... Poziom 0,65 m fundamentu (monolitu) jest już ok 20 cm pod ziemią teraz zostały mi do wybudowania 5 warstwy bloczkami betonowymi bo w moim regionie minimalna wysokość fundamentu + ławy do poziomu ziemi w naszym regionie wynosi 1,2 m. Tu rodzi się pytanie bo chcę teraz odizolować fundament monolityczny od fundamentu wykonanego z bloczków betonowych izolacja poziomą i teraz pytanie murarz który będzie murował stwierdził ze na izolacji dom się może ślizgać a że to nie jest ława która ma szerokość 0,6 m tylko fundament monolityczny który ma szerokość 0,25 m tak samo jak fundamenty wykonane z bloczków betonowych i to by mogło spowodować że dom mogą się ześliznąć np w wypadku trzęsienia ziemi . Moim zdaniem ja bym dał izolacje poziomą na zakończonym fundamencie monolitycznym i dalej murował z bloczków betonowych dale a następna izolacje pozioma dał bym na końcu wymurowanych fundamentach tak jak się robi już normalnie no i wszystko obmazał mowie o izolacji pionowej masa asfaltowo - kałczukowej... wewnątrz i na zewnątrz. ale najbardziej mi chodzi o waszą opinie na temat oddzielenia fundamentów wykonanych met. monolityczna od fundamentów wyk. metodą murowana z bloczków betonowych. Z góry dziękuję wszystkich za udzielenie jakichkolwiek informacji porad. Pozdrawiam Paweł B. Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez pawel245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts