Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy dom i pytanie o strop

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie projektowania a lada moment budowy domu i tutaj moje pytanie juz wiem ze pod podlogowke chce miec 20 cm steropianu na zakladke i 6 cm wylewki (chyba ok) ale nie mam pojecia jak ma byc zaizolowane poddasze nieuzytkowe obecnie w projekcie mam :

plyty OSB

folia paraprzepuszczalna

welna mineralna 20 cm

folia PE

plyta stropowa 15 cm

zaznaczam ze to ma byc cieplutki domek Prosba o porade

Cze

U siebie zrezygnowałem z lanego stropu.

Też mam poddasze nieużytkowe.

Wykonują mi dach z wiązarów zamiast tradycyjnej więźby.

Nie musiałem robić stropu teriva i wszystkich podciągów.

Wiązary opierają się na ścianach nosnych i paru podciągach.

Od dołu będę mieć karton gips, ruszt, folia, wiązary, 45 cm wełny ( tej taniej po 9 zł)

Dzięki temu zaoszczędziłem na stropie około 38 tys ( u mnie duży strop prawie 250 m2)

Witam

Jestem na etapie projektowania a lada moment budowy domu i tutaj moje pytanie juz wiem ze pod podlogowke chce miec 20 cm steropianu na zakladke i 6 cm wylewki (chyba ok) ale nie mam pojecia jak ma byc zaizolowane poddasze nieuzytkowe obecnie w projekcie mam :

plyty OSB

folia paraprzepuszczalna

welna mineralna 20 cm

folia PE

plyta stropowa 15 cm

zaznaczam ze to ma byc cieplutki domek Prosba o porade

Witam

Jeżeli poddasze będzie nieużytkowe to możesz wykorzystać metodę docieplenia stropu. Pozostaje jednak kwestia czy zamierzasz pomieszczenie poddasza nieużytkowego przeznaczyć np. na jakiś składzik materiałów niepotrzebnych. Jeżeli tak, to wówczas należałoby wykonać ocieplenie stropu układając wełnę pomiędzy drewniane legary i wykonać pomost z desek. Stosując taki rodzaj docieplenia masz możliwość wykorzystania wełny mineralnej, gdybyś w przyszłości zdecydował się na adaptację poddasza. Do tego możesz użyc np. TOPROCK’a o lambdzie 0,035 W/mK

Ja bym wykonał strop taki jaki jest w Projekcie Budowlanym. Dlaczego? Dlatego , że po 2-4 latach będziesz chciał zrobić poddasze użytkowe i wówczas masz strop gotowy.

Osobiście zamieniłbym płytę OSB na deski ze względu na zawartość formaldechydów. Odnośnie wełny to nie robiłbym więcej niż 35 cm grubsza warstwa jest nieuzasadniona ekonomicznie.