Renia i Grzes 27.08.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Byłabym wdzięczna za pomoc, mamy ogromny dylemat-każdy podpowiada coś innego, a fundamenty będziemy na dniach robić, nie wiemy czy kopać ręcznie, czy koparką. Prosze o pomoc i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 27.08.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Jedyna różnica jaka jest to chyba w kasie. Jak sobie sama wykopiesz łopatą to nikomu nie zapłacisz, a Pan koparkowy conieco skasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 27.08.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 obstawiam, że ręcznie będzie dokładniej. U mnie kopali ręcznie i było bardzo równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 27.08.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Z własnego doświadczenia dodam, że jak ręcznie to w kilka osób, żeby w miarę szybko poszło. Ja kopałem sam, czasem we dwóch, kopałem jakieś 2 tygodnie, pogoda super dopisywała i brakło mi jakiś 2 dni :/ Przyszły wielkie deszcze, woda stała w wykopie bo grunt spoista glina. Wszystko pozarywało. Musiałem drugi raz odkopywać, pogłębiać do twardego i niestety większość wykopów obszałować, a miałem lać do gruntu. Na szczęście najgorsze już za mną i ściany fundamentowe już stoją powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał30 27.08.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 U mnie też było kopane ręcznie,ładnie,równo,i szybko,ale teren tez sprzyjający kopaniu no i pogoda tez dopisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 27.08.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Przeciez można połaczyć te dwie metody, tzn z gubsza, tam gdzie można wykopie koparka a "obróbkę" wykopu wykonać ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.08.2012 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Wklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 28.08.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) A ja myslalem ze mamy juz XXI wiek i to kopanie recznie jest troche anachronizmem. Nie mowiac o tym ze porzadne fundamenty powinny byc robione z szalunkami, i nie po prostu kopac dziurke i lac beton. A moze jako zbrojenie tez sie znajduje byle co, slyszalem ze stare rowery itd swietnie sie nadaja... A usuniecie warstwy humusu na cala powierzchnie, to tez recznie? Czy beton na gruncie robimy na to co przypadkiem juz lezy? Minikoparka kosztuje ok. 250-300zl na dobe, a koparko-ladowarka ok 100zl/godz z operatorem, to na skali calej budowy zadne koszty. Jak ktos by powiedzial mi ze za 300zl mam kopac przez 2 tygodnie, to chyba powiedzialbym ze niech sie puknie w glowe... Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez tmann* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Grzes 28.08.2012 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 A ja myslalem ze mamy juz XXI wiek i to kopanie recznie jest troche anachronizmem. Nie mowiac o tym ze porzadne fundamenty powinny byc robione z szalunkami, i nie po prostu kopac dziurke i lac beton. A moze jako zbrojenie tez sie znajduje byle co, slyszalem ze stare rowery itd swietnie sie nadaja... A usuniecie warstwy humusu na cala powierzchnie, to tez recznie? Czy beton na gruncie robimy na to co przypadkiem juz lezy? Minikoparka kosztuje ok. 250-300zl na dobe, a koparko-ladowarka ok 100zl/godz z operatorem, to na skali calej budowy zadne koszty. Jak ktos by powiedzial mi ze za 300zl mam kopac przez 2 tygodnie, to chyba powiedzialbym ze niech sie puknie w glowe... Zapytałam tylko... Nie musisz być taki ironiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał30 28.08.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 A ja myslalem ze mamy juz XXI wiek i to kopanie recznie jest troche anachronizmem. Nie mowiac o tym ze porzadne fundamenty powinny byc robione z szalunkami, i nie po prostu kopac dziurke i lac beton. A moze jako zbrojenie tez sie znajduje byle co, slyszalem ze stare rowery itd swietnie sie nadaja... A usuniecie warstwy humusu na cala powierzchnie, to tez recznie? Czy beton na gruncie robimy na to co przypadkiem juz lezy? Minikoparka kosztuje ok. 250-300zl na dobe, a koparko-ladowarka ok 100zl/godz z operatorem, to na skali calej budowy zadne koszty. Jak ktos by powiedzial mi ze za 300zl mam kopac przez 2 tygodnie, to chyba powiedzialbym ze niech sie puknie w glowe... Nic nie wnosisz tą odpowiedzią oprócz cennika minikoparki,a te rowery i lanie betonu na gruncie to zachowaj dla siebie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 28.08.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) U mnie kopało 8 chłopa fundamenty pod dom o powierzchni zabudowy 130m2 i wykopali to od 8 rano do 14 po południu, czyli w 6 godzin. Humus był zebrany wcześniej (dość dużo, koło 40-50cm), więc fundament był kopany nie tak głęboko - również jakieś 40-50 cm. (bo przewidziane było jeszcze podsypanie gruntu dookoła - więc nie było potrzeby kopać na 1,2m.dodam, że tych 8 chłopa to ekipa, która stawiała mi chałupę.pzdr Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez homecactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.08.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 u nas byl piach gdzieniegdzie poprzerastany glina. wykopalem recznie. pomogl troche swagier, tesc, no i gosia tez ma swoj wklad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józek68 02.12.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witajcie , jak to w koncu wykopaliście . Ja bym zrobił koparką dobry operator zrobi to równo - widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 04.12.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 u mnie było tak: zatrudniłem koparke pomimo że grunt nie był ciężki (w wiekszosci piasek), bo zależało mi na czasie. I to był największy błąd jaki zrobiłem na tej budowie. O ile poprawić dokładność wykopu to nie problem i to zrobiłem ręcznie wraz z rodziną, to problemem jest to że taka koparka sporo waży i mocno zjeździła teren co spowodowało że grunt zaczął się obsypywać i zamiast otworu 60cm (łyżke miał 30cm, reszte robilem recznie), górą porobiły mi się 80cm, bo grunt się rozluźnił i poprostu obsypywał w oczach, zatem weszło dużo dużo więcej betonu. Kierownik śmiał sie że moge blok mieszkalny na tym stawiać. Drugi raz zamiast koparki poprostu zatrudniłbym kilka osób, wyszło by mi to taniej niż kilka kubików betonu (8-9) które i tak musiałem dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fishionelka 05.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 u mnie było tak: zatrudniłem koparke pomimo że grunt nie był ciężki (w wiekszosci piasek), bo zależało mi na czasie. I to był największy błąd jaki zrobiłem na tej budowie. O ile poprawić dokładność wykopu to nie problem i to zrobiłem ręcznie wraz z rodziną, to problemem jest to że taka koparka sporo waży i mocno zjeździła teren co spowodowało że grunt zaczął się obsypywać i zamiast otworu 60cm (łyżke miał 30cm, reszte robilem recznie), górą porobiły mi się 80cm, bo grunt się rozluźnił i poprostu obsypywał w oczach, zatem weszło dużo dużo więcej betonu. Kierownik śmiał sie że moge blok mieszkalny na tym stawiać. Drugi raz zamiast koparki poprostu zatrudniłbym kilka osób, wyszło by mi to taniej niż kilka kubików betonu (8-9) które i tak musiałem dokupić. A pomysł lania betonu w piach bez szalunków już go tak nie śmieszył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 06.12.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 u mnie było tak: zatrudniłem koparke pomimo że grunt nie był ciężki (w wiekszosci piasek), bo zależało mi na czasie. I to był największy błąd jaki zrobiłem na tej budowie. O ile poprawić dokładność wykopu to nie problem i to zrobiłem ręcznie wraz z rodziną, to problemem jest to że taka koparka sporo waży i mocno zjeździła teren co spowodowało że grunt zaczął się obsypywać i zamiast otworu 60cm (łyżke miał 30cm, reszte robilem recznie), górą porobiły mi się 80cm, bo grunt się rozluźnił i poprostu obsypywał w oczach, zatem weszło dużo dużo więcej betonu. Kierownik śmiał sie że moge blok mieszkalny na tym stawiać. Drugi raz zamiast koparki poprostu zatrudniłbym kilka osób, wyszło by mi to taniej niż kilka kubików betonu (8-9) które i tak musiałem dokupić. nie taniej bylo pozyczyc szalunek zamiast lac tyle betonu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 10.12.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A pomysł lania betonu w piach bez szalunków już go tak nie śmieszył? nigdzie w moich okolicach sie tak nie robi. poprostu kopiesz fundament na conajmniej 110cm wlewasz beton do poziomu gruntu, i stawiasz ścianke fundamentową z bloczków betonowych nie taniej bylo pozyczyc szalunek zamiast lac tyle betonu?? oczywiście że taniej. Co się dało to zaszałowałem z desek bo miałem ich sporo. Zaczeło sie to obsypywać w ostatniej chwili na kilka godzin przed zalewaniem - nie było czasu na wypożyczenie szalunków fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 10.12.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A u mnie ekipa zrobiła tak jak na zdjęciu. Najpierw koparkowy zdjął humus i zrobił wykop na równo na głębokość jaką ustaliliśmy. Potem ekipa zbiła szalunki na 25cm wysokie i ręcznie pogłębili delikatnie wykop o 15cm, tak aby ława miała 40 cm. Potem policzyli dokładnie ile im potrzeba betonu i tyle zamówiliśmy. Weszło dokładnie tyle betonu co było zamówione, ławy równiutkie i bez zbędnego lania betonu w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 13.12.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Crazy ale ten fundament nie masz poniżej punktu przemarzania (np. 1metr?) tylko wyżej? ze zdjecia wynika że to jakoś płytki ten fundament . U mnie kierownik budowy naciskał aby fundamenty były minimum 110cm głebokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts