Crazy 13.12.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Spokojnie, fundament będzie na głębokości 1,25 pod powierzchnią terenu. Działka ma lekki spadek i trochę będę musiał nawieść ziemi i wyrównać. A tak na marginesie, to nie zawsze trzeba robić tak głębokie fundamenty. Na gruntach nie wysadzeniowych możliwe jest posadowienie fundamentu na głębokości 0,5m pod powierzchnią, ale mało kto o tym pamięta i tak robi. Projektanci wychodzą z założenia, że lepiej jest dać niżej i przewymiarować. Do tego trzeba by było też robić badania gruntu. Tu masz co nieco http://www.geotest.pl/poradnik_dla_budujacych/jak_gleboko_fundament Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syska1719511024 30.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 u nas fundamenty mają kopać łopatami. Nie wiem czy to dobrze robią. Chyba lepiej będzie wykopać koparką wtedy wyjdą dokładniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 31.01.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 u nas fundamenty mają kopać łopatami. Nie wiem czy to dobrze robią. Chyba lepiej będzie wykopać koparką wtedy wyjdą dokładniejsze. No właśnie jest na odwrót - koparką nie uzyskasz takiej precyzji jak szpadlem. Po kopaniu każdej koparki i tak trzeba wykonać prace wykończeniowe szpadlem - narożniki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tancereczka 01.02.2013 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Koszt koparki w pomorskim to ok 90 zł godzina . Wykopanie funadamentu to koszt około 600-700 zł . Nie rozumie po co obecnych czasach ktoś miał by robić to ręcznie . Oszczędność żadna a strata czasu ogromna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 01.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 06.02.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ja kopałem ręcznie, nie ze względu na oszczędności tylko dlatego że miałem taki grunt, że koparko-ładowarka po wjechaniu na działkę wpadła po osie w glinę. Drugi raz tego bym nie powtórzył. Kopanie ręczne jest droższe od wynajęcia koparki (stracony czas i energia) - no chyba że znajdzie się "ekipę" spod sklepu, która wykona pracę za przysłowiowego jabcoka. Teraz już wiem, że najlepszym sposobem jest wynajęcie koparki kołowej, która stoi w miejscu i kopie nie "rozjeżdzając" działki - no ale mądry Polak po szkodzie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 03.03.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ja z kolei w temacie wypowiem się tak: kopałem z majstrami dwa dni. wyszło równo i ładnie ale przecież nie o estetykę dołu chodzi. chodzi o to że beton na ławy majster wyliczył "co do kubła" i dla tych co by nie wierzyli powiem: mój obrys 16,5/10,3 koszt betonu 5700. sąsiad obok wziął koparkę, obrys ok 10/10, głębokość na oko taka sama a towaru nawalił za 5100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 15.05.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Dla mnie liczył się czas (miałem robione badania geotechniczne, gdzie wyszedł poziom wody gruntowej na wysokości, lub powyżej poziomu ław). Dlatego zdecydowałem się na koparkę. Warto jednak poszukać i zatrudnić nie pierwszego lepszego na zasadzie "byle taniej", tylko kogoś z odpowiednim doświadczeniem. Moje wykopy były równiutkie i nie przebrane (szalunek nie wyszedłby lepiej cena również super 70 zł/h No i najważniejsze jak chłopcy zaczęli o 7 rano to o 19,00 miałem już zalane ławy Ps. Oczywiście wody gruntowej nie było w ogóle, znalazła się dopiero na głębokości ponad 3m (obok domu kopałem jeszcze studnię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.05.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Standardowe pytanie do miłośników lania betonu w wyryte w ziemi rowy: 1. Jak tam z izolacjami - przeciwwilgociową i termiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 15.05.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Hmmm pewnie dwie trzy warsty papy na poziomą plus isomur/max z perlitem i 10cm XPS + folia na pionową. Jak nie ma piwnic wiecej chyba nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.05.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Hmmm pewnie dwie trzy warsty papy na poziomą plus isomur/max z perlitem i 10cm XPS + folia na pionową. Jak nie ma piwnic wiecej chyba nie trzeba. Co do tej "pionowej" rozumiem odkopujesz z zewnątrz odkopane a tam takie odbicie w betonie ściany wykopu... myjesz toto, równasz zaprawą i izolacja naprzód !!! Nie,nie. Po prostu nie ma żadnej izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 15.05.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ale tu chodzi o lawy a nie o sciany fundamentowe. Jesli dasz izolacje pozioma na lawie, a sciane zabezpieczysz izolacja pionowa, xps i folia kubelkowa to bedzie wiecej niz wystarczajace na dom nie podpiwniczony. Moze i bylby sens izolowania law gdyby poziom wod gruntowych byl wysoki, ale moim zdaniem wystarczylby tez beton wodoszczelny. U mnie tez lawy zostaly wlane w wykop. Wpierw chydy beton na podklad, a pozniej zbrojenie i zalewanie law. PozdrawiamRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.05.2013 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Ale tu chodzi o lawy a nie o sciany fundamentowe. Jesli dasz izolacje pozioma na lawie, a sciane zabezpieczysz izolacja pionowa, xps i folia kubelkowa to bedzie wiecej niz wystarczajace na dom nie podpiwniczony. Moze i bylby sens izolowania law gdyby poziom wod gruntowych byl wysoki, ale moim zdaniem wystarczylby tez beton wodoszczelny. U mnie tez lawy zostaly wlane w wykop. Wpierw chydy beton na podklad, a pozniej zbrojenie i zalewanie law. Pozdrawiam Rafal Ale w tym wątku chodzi o "ławy" lane równo z trawą, zgodnie z obyczajem "w naszych okolicach".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 16.05.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 A jesli tak to co innego,w takim przypadku zgadzam sie z Twoja poprzednia wypowiedzia.U mnie dzis wlasnie beda zalewac lawy "rowno z trawa", ale pod budynek gospodarczy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts