Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lepiej kopać ręcznie fundamenty czy koparką?

Renia i Grzes

Recommended Posts

Spokojnie, fundament będzie na głębokości 1,25 pod powierzchnią terenu. Działka ma lekki spadek i trochę będę musiał nawieść ziemi i wyrównać. A tak na marginesie, to nie zawsze trzeba robić tak głębokie fundamenty. Na gruntach nie wysadzeniowych możliwe jest posadowienie fundamentu na głębokości 0,5m pod powierzchnią, ale mało kto o tym pamięta i tak robi. Projektanci wychodzą z założenia, że lepiej jest dać niżej i przewymiarować. Do tego trzeba by było też robić badania gruntu. Tu masz co nieco http://www.geotest.pl/poradnik_dla_budujacych/jak_gleboko_fundament Edytowane przez Crazy

• 1 month później...
u nas fundamenty mają kopać łopatami. Nie wiem czy to dobrze robią.

Chyba lepiej będzie wykopać koparką wtedy wyjdą dokładniejsze.

No właśnie jest na odwrót - koparką nie uzyskasz takiej precyzji jak szpadlem. Po kopaniu każdej koparki i tak trzeba wykonać prace wykończeniowe szpadlem - narożniki itp.

Ja kopałem ręcznie, nie ze względu na oszczędności tylko dlatego że miałem taki grunt, że koparko-ładowarka po wjechaniu na działkę wpadła po osie w glinę. Drugi raz tego bym nie powtórzył. Kopanie ręczne jest droższe od wynajęcia koparki (stracony czas i energia) - no chyba że znajdzie się "ekipę" spod sklepu, która wykona pracę za przysłowiowego jabcoka. Teraz już wiem, że najlepszym sposobem jest wynajęcie koparki kołowej, która stoi w miejscu i kopie nie "rozjeżdzając" działki - no ale mądry Polak po szkodzie:-)

• 4 weeks później...
ja z kolei w temacie wypowiem się tak: kopałem z majstrami dwa dni. wyszło równo i ładnie ale przecież nie o estetykę dołu chodzi. chodzi o to że beton na ławy majster wyliczył "co do kubła" i dla tych co by nie wierzyli powiem: mój obrys 16,5/10,3 koszt betonu 5700. sąsiad obok wziął koparkę, obrys ok 10/10, głębokość na oko taka sama a towaru nawalił za 5100

• 2 months później...
Gość Gosc321_1

Dla mnie liczył się czas (miałem robione badania geotechniczne, gdzie wyszedł poziom wody gruntowej na wysokości, lub powyżej poziomu ław). Dlatego zdecydowałem się na koparkę. Warto jednak poszukać i zatrudnić nie pierwszego lepszego na zasadzie "byle taniej", tylko kogoś z odpowiednim doświadczeniem. Moje wykopy były równiutkie i nie przebrane (szalunek nie wyszedłby lepiej :) cena również super 70 zł/h

No i najważniejsze jak chłopcy zaczęli o 7 rano to o 19,00 miałem już zalane ławy :)

Ps. Oczywiście wody gruntowej nie było w ogóle, znalazła się dopiero na głębokości ponad 3m (obok domu kopałem jeszcze studnię)

Hmmm pewnie dwie trzy warsty papy na poziomą plus isomur/max z perlitem i 10cm XPS + folia na pionową. Jak nie ma piwnic wiecej chyba nie trzeba.

Co do tej "pionowej" rozumiem odkopujesz z zewnątrz :cool:

odkopane a tam takie odbicie w betonie ściany wykopu...

myjesz toto, równasz zaprawą i izolacja naprzód !!!

Nie,nie. Po prostu nie ma żadnej izolacji...

Ale tu chodzi o lawy a nie o sciany fundamentowe.

Jesli dasz izolacje pozioma na lawie, a sciane zabezpieczysz izolacja pionowa, xps i folia kubelkowa to bedzie wiecej niz wystarczajace na dom nie podpiwniczony.

Moze i bylby sens izolowania law gdyby poziom wod gruntowych byl wysoki, ale moim zdaniem wystarczylby tez beton wodoszczelny.

U mnie tez lawy zostaly wlane w wykop. Wpierw chydy beton na podklad, a pozniej zbrojenie i zalewanie law.

Pozdrawiam

Rafal

Ale tu chodzi o lawy a nie o sciany fundamentowe.

Jesli dasz izolacje pozioma na lawie, a sciane zabezpieczysz izolacja pionowa, xps i folia kubelkowa to bedzie wiecej niz wystarczajace na dom nie podpiwniczony.

Moze i bylby sens izolowania law gdyby poziom wod gruntowych byl wysoki, ale moim zdaniem wystarczylby tez beton wodoszczelny.

U mnie tez lawy zostaly wlane w wykop. Wpierw chydy beton na podklad, a pozniej zbrojenie i zalewanie law.

Pozdrawiam

Rafal

Ale w tym wątku chodzi o "ławy" lane równo z trawą, zgodnie z obyczajem "w naszych okolicach"....