Gagata 05.04.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Chodzi o to, że kiedy ostatnio pytam o glazurę (do łazienki, p.pokoju, kuchni) wszyscy sprzedawcy sugerują, że "w karo to będzie pieknie wyglądało" ... czy ja wiem? Nie miałam tego w planach ale o tym trochę myslę - czy ktoś ma doświadczenie lub choćby zdanie na ten temat? Wydawało mi się zawsze, że zwykłe, proste ułożenie jest jak najbardzie ładne i eleganckie. Czy "karo" nie jest niepotrzebym "bajerem"?Bo jak już ułożymy to będzie za późno na takie dywagacje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.04.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 W karo jest napewno korzystniej jesli masz watpliwosci co do tego czy wszystkie sciany i katy sa proste. Ewentualnych korekt na podloze paseczkow i klinow nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.04.2004 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Faktycznie. Ale to wtedy jest po prostu korektą jakichś błędów czy w każdym razie jakby "złem koniecznym". A chodzi o to czy to rozwiązanie samo w sobie ma plusy. czy to tylko kwestia gustu? Ja jakoś nie kojarzę nigdzie takiego rozwiązania, nawet katalogi (łazienkowe) pokazują rozwiązania, że tak powiem, tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.04.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 A ja lubie w karo. Uwazam jednak, ze to kwestia gustu. Dla mnie karo szczegolnie np w kuchni jest zlamaniel monotonnych, rownoleglych i prostopadlych liniii szafek. Sama zamierzam dac na srodku kuchni pseudo-dywanik w karo a naokolo normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.04.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 moim zdaniem karo pasuje bardziej do wnetrz tradycyjnych i rustykalnych niz nowoczesnychpomijam zalety ukladania w karo takie jak korekta krzywych scianek, czy optyczne poszerzenie przestrzeni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 05.04.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Optycznie lepiej wygląda w pomieszczeniach, gdzie normalnie wychodzi tak, że z jednej strony trzeba docinać a z drugiej nie i jest niesymetrycznie. Może rozwiązać problem kilkucentymetrowej wstawki przy ścianie bo jest inny raster. itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.04.2004 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 O właśnie - u mnie kuchnia będzie zdecydowanie rustykalna nie nowoczesna ... może więc jednak karo?A gdy są płytki spore a przestrzeń nie za duża to chyba faktycznie lepiej je "przekręcić" i te wszystkie właśnie docinania przy brzegach, których robi się przy mniejszej powierzchi proporcjonlanie więcej, wyglądają wtedy lepiej. Tzn mniej rzucają się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.04.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ja też lubie karo. Będziemy kłaść karo w łazience i w otwartej kuchni. "Zwyczajnie" w spiżarni i pom. gospodarczym. Karo podoba mi się, gdyż stanowi mały kontarst w stosunku do tego, co na ścianach. Ale na szczęście każdy lubi co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 05.04.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 terakotę - tą samą w wiatrołapie, przedpokoju i kuchni mamy ułożoną na mijankę (jak chodnik). Zdecydowaliśmy się na takie ułożenie ponieważ prawie wszyscy kładą w karo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.04.2004 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Wiedziałam, że jak rzucę temat na FORUM to na pewno będę miała trochę więcej orientacji w temacie Już mi się rysuje pewien obraz jak by to mogło wyglądać u mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.04.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 gagata, tak wygladają u nas gresy w salonie kładzione w karohttp://foto.onet.pl/upload/7/71/_237819_n.jpg a tak w kuchni:) http://foto.onet.pl/upload/43/49/_237824_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.04.2004 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Majka - dzięki Bardzo to fajnie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.04.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Gagata, wzystko zależy od wielkości pomieszczenia, wielkości plytek, szerokości fug, dodatkowych ozdobnikow /tzw, dywanika/. jak male pomieszczenie - to nie uzywaj duzych plytek. Nasze mają 33/33 i są uzyte również w małych pomieszczeniach /kibelek, wiatrołap, spizarnia, pralnia/ - ale tam tylko te ciemniejsze i są kladzione tradycyjnie./ nie karo/ powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 06.04.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 My by uniknąć monotonii daliśmy płytki w karo w holu i wiatrołapie (również po to by zgubić trochę krzywą ścianę). Płytki w dwu różnych kolorach - przy ścianach jasne na środku ciemniejsze. By całość nie przytłaczała daliśmy jeszcze duży romb (chyba z 12szt) jasnych w przejściu z wiatrołąpu przez hol do salonu. Wygląda super. Natomiast w kuchni, łazienkach "na prosto". Niestety na zdjeciach w moim albumie na onecie akurat holu nie widać. Ale obiecuję, że po świętach jakieś zdjęcie z holu umieszczę - bo rozwiąznie jest naprawde fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.04.2004 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Ciechanka - bardzo chętnie bym zobaczyła to o czym piszesz.Jeśli Ci się uda pokazać - będę wdzięczna:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 06.04.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Czy płytki ułożone obok siebie w karo i "zwyczajnie" nie będą się "gryzły"?W kuchni chcę dać w karo, a w przedpokoju zwyczajnie .Te dwa pomieszczenia stykają się ze sobą ,ale tylko na odcinku ok.1m i nie wiem jak to połączenie będzie wyglądało,ale na pewno nie chcę takich samych płytek w obu pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.04.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Czy płytki ułożone obok siebie w karo i "zwyczajnie" nie będą się "gryzły"? W kuchni chcę dać w karo, a w przedpokoju zwyczajnie .Te dwa pomieszczenia stykają się ze sobą ,ale tylko na odcinku ok.1m i nie wiem jak to połączenie będzie wyglądało,ale na pewno nie chcę takich samych płytek w obu pomieszczeniach. Jesli nie ma tam progu, a pewno nie ma to daj w to miejsce pasek ciemniejszych plytek, albo jak lubisz jakis dekor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 07.04.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Karo w małych pomieszczeniach optycznie je powiększa. Poza tym jak dla mnie wygląda ładniej. Często w korytarzach widziałam kombinacje: karo w środku a na brzegach prosto (i odwrotnie). Wokół karo można dać jakiś dekor. Tylko zazwyczaj przy karo wychodzi więcej docinania.Na połączenie pomieszczeń jest wiele sposobów. Od paska z kafli, dekorów aż do ogromnego wyboru listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 07.04.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Goga własnie takie ułożenie jest fajne. Ja karo mam w holu a normalnie w kuchni. Połączone jednym kolorem fugi (uniknęłam listwy w przejściu, na łączeniu). Głupio wygląda łączenie dwu rodzajów kafli kłądzionych w karo (na styku masz z obu stron cięte kafle). Chyba że mają jeden rozmiar i uda się wejść jednymi w drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 07.04.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Ależ ze mnie gapa - zdjecia mojego holu są na onecie w albumie link do niego w Galerii Domów Forumowiczów w wątku domek Ciechanki. Widać także kawek kafli w kuchni (obecnie już położone i wyfugowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts