turalyon 27.08.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam. Zauważyłem że moje drewno na więźbe, zaimpregnowane przez moczenie w tym zielonym roztworze, traci ten zielony kolor prawdopodobnie przez to że słońce na nie mocno świeciło przez 2 tygodnie. Czy to normalne? Tartak z polecenia dobrego cieśli. Drewno nie było niczym przykryte. Nie jest to raczej spowodowane przez deszcz bo padało może ze 2 razy po 3 godziny,a wczesniej wrzuciłem na próbe zaipregnowane kawałki do wody i przez dwa dni moczenie nie straciły koloru ani woda nie zazieleniła się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.08.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Kolor drewna nie świadczy o jakości uzytego impregnatu, te są w większości bezbarwne a zielony barwnik jest tylko po to aby inwestor miał pewność że czymś zielonym ( w domyśle pokolorowanym impregnatem ) zostało to pomalowane. PS a co chciałeś sprawdzić wrzucając drewno do wody ??? bo to że przez dwa dni moczenia nie straciły koloru ani woda się nie zabarwiłą nie jest dowodem że użyto impregnatu tylko że zielony barwnik dobrze się związał z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.08.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Tak to normalne. Dodawany barwnik ma potwierdzić fakt impregnowania a nie jest trwałym barwieniem drewna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts