Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smrodek z dachówki wywietrzakowej - straszny smrodek...help!

Recommended Posts

Witam. Idzie ciepełko a wraz z nim - problem. Mamy wywietrzak od kanalizy zamontowany po bożemu w dachu - tak zwana dachówka kominkowa. Jesteśmy też na końcu nitki kanalizy - tzn nasza rura z neiczystościami jest położona dosyć wysoko w stosunku do głównego kupociągu.

I tu problem. Gdy jest ciepło - zaczyna paskudnie śmierdzieć.

Help

Jeszcze nie mam szamba a czuję już ten sam problem. Podłączono mi rurę kanalizacją z szamba do kominka wentylacyjnego na dachu. Kwestię zapachów w domu rozwiązują syfony przy urządzeniach sanitarnych, ale do kominka na dachu nie ma żadnego syfonu. Spodziewam się zatem że Woń z szamba poprzez kominek przedostanie się w okolice okna od łazienki. Zastanawiam się co można poprawić aby uniknąć błędów.

Taki kominek czyli wyprowadzona rura służy zasysaniu powietrza do środka aby spuszczenie wody w kibelku na pietrze nie wyssało wody w kibalku na parterze. genralnie są takie zaworki jednokierunkowe które montuje się na końcu rury i kominek nie jest wcale potrzebny - zaworek może byc wewnątrz pomieszczenia.

Większy problem stwarza kominek wywiewowy z szamba. Ten z definicji służy do emisjii - i jak jest na dachu to smrodek będzie walił w okna. Generalnie chyba na to patentu nie ma - nawet jak będzie daleko poza domem to zły kierunek wiatru wdmucha nam te inhalacje w okna.

To ja nie rozumiem. Mam kanalizę a nie szambo. Czyli jak zamontuję taki zaworek to nie wysadzi mi tych miodów zapachowych? Gdzieś ujść muszą? Nie będą eksplodowały np. na parterze w kratce podłogowej w kotłowni?

Na razie łazienka i ubikacja są tylko na parterze. Na poddaszu zrobimy za jakiś czas.

To ja nie rozumiem. Mam kanalizę a nie szambo. Czyli jak zamontuję taki zaworek to nie wysadzi mi tych miodów zapachowych? Gdzieś ujść muszą? Nie będą eksplodowały np. na parterze w kratce podłogowej w kotłowni?

Na razie łazienka i ubikacja są tylko na parterze. Na poddaszu zrobimy za jakiś czas.

Jeżeli masz kanalizę to kominek służy zasysaniu powietrza. Wali z niego bo jak nie używasz instalacji (czyt. nie spuszczasz wody) to powietrze swobodnie wędruje. A że agresywność poweitrza z rury jest duża stąd czujesz charakterystyczny smrodek. Kominek może być całkowicie zatkany za wyjątkiem momentów spuszczania wody wtedy musi zassać i deo tego służą zaworki. Warto spróbować zastosować takie coś.

Czy wyprowadzenie wentylacji oczyszczalni dachówką wentylacyjną (takim specjalnym kominkiem) jest błędem? Tą dachówkę dałem jako trzecią dachówkę od gąsiora...czyli możliwie wysoko...mam nadzieję, że będzie dobrze i nie będzie mi smrodzić... :o

Można to zobaczyć na pierwszych dwóch zdjęciach w moim albumie (link poniżej). To ten kominek, który jest tuż za kominem...jak się przyjrzycie...to zobaczycie. Do okna dachowego w łazience jest od niego kawał...bliżej trochę jest do kanałów wentylacyjnych w kominie, ale przecież one będą wyciągać, a nie wciągać powietrze...

Co Wy na to?

W ciągu dnia w lecie, kiedy temperatura zewnętrzna jest wyższa (n.p +30) niż wewnątrz domu (n.p. +21) następuje inwersja i powietrze napływa do domu kominami, wypływa nieszczelnościami okien.

Swoją funkcje spełnia - bo następuje wymiana powietrza tyle, że w przeciwną stronę.

Pomieszkaj, wypróbój, wąchaj w lecie kratki wentylacyjne, jak coś wykryjesz to będziesz wiedział dlaczego i będziesz wtedy robił zmiany.

Zamiast wywietrzaka można zastosować urzadzenie o którym już wspomniano, instalatorzy nazywają je smok, zaklada się na koncówke rury kanalizacyjnej i zastępuje wywietrzak pozwalając na zasysanie powietrza do kanalizacji.

Pozdrrawia,

Tomek

"Smok" napowietrzacz nie zastąpi w pełni wywietrzaka.

Smok ułatwi spływ ścieków, ale nie odprowadzi nam smrodów.

Jesli mamy w domu 3 piony kanalizacyjne to w tym 3-cim najdalszym powinien być wywietrzak.

W pozostałych mogą być smoki.

Tak jest ponieważ przy spuszczaniu wody z dużego odbiornika ( kibel, pralka) może następować wybijanie zapachów poprzez syfony.

Ja od dwóch lat mam założone "smoki" we wszystkich pionach kanalizacyjnych i jednocześnie zatkany wywietrznik. Ustały wszelkie problemy z zapachami, nie ma żadnych smrodków ani smrodów. Nie można zapominać, że jeszcze poza domem znajduje się studzienka kanalizacyjna, która nie zamyka szczelnie całego układu. Przez nieszczelnosci i dziury może wydostawać się powietrze, natomiast przez smoki następuje napowietrzanie instalacji.