Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza - problem ze stropem

joka013

Recommended Posts

Witam,

Planuję zaadaptować strych na powierzchnię mieszkalną. Do zrobienia jest dach (wymiana eternitu), ocieplenie, ściana kolankowa, no i to niestety podłoga na strychu. Mówię niestety, bo jest to jeszcze stare budownictwo, gdzie na poprzek domu były belki, a między nimi glina z jakimiś śmieciami.

Pojęcia nie mam jak w miarę tanio zabrać się za przystosowanie tej podłogi na strychu do użytku. Można oczywiście całość usunąć (razem ze stropami), położyć dźwigary i zalać betonem, ale tu koszt będzie ogromny. Doradźcie proszę co zrobić z tą podłogą? Może jakieś płyty na tych obecnych belkach?

Wymiary domu, to 9 x 18m

Witam

Możesz wyciągnąć starą polepę (Twoja glina ze śmieciami) i przestrzenie pomiędzy legarami wypełnić wełna mineralną. Myślę że będzie to najtańsze i najkorzystniejsze rozwiązanie. Należy jednak pamiętać, aby pomiędzy wełną a warstwą wykończeniową podłogi była pustka powietrzna. Jako materiał termoizolacyjny możesz użyć wełny TOPROCK w rolce, którą można w łatwy sposób dopasować do rozstawu pomiędzy belkami, zmniejszając przy tym ilość odpadów materiałowych.

Też myślałem o takim rozwiązaniu. Rozumiem, że na samych legarach płyta OSB?

Martwi mnie tylko jedna kwestia - uginanie się stropu. Wiadomo, że drewno pracuje. Jest możliwość, że będę miał pęknięcia na suficie (parter) i pęknięcia na łączeniach ścianek działowych.

Wymierzę dokładnie legary i odległości między nimi.

Trochę pobawiłem się miarą i oto co otrzymałem:

- wymiary legarów: 26x21 cm (leżą na węższym boku)

- odległość między legarami: ok 130cm

- szerokość stropu od ściany do ściany 8m.

Powiedzcie proszę, czy te legary dadzą radę utrzymać całe poddasze? Oczywiście chodzi tu o bardzo orientacyjne szacunki. Nie widząc poddasza raczej trudno dokładnie coś wyliczyć.

• 4 weeks później...
Gdy zdejmiemy obciążenie ze stropu (glina z trocinami może ważyć od 800-1300 kg/m3) oraz eternit (ciężar ok. 35 kg/m2) i obciążymy porównywalnym ciężarem to nie powinno być problemu. Jeżeli natomiast planujesz położyć na dachu ciężkie dachówki, a na stropie ciężkie meble to najlepiej zwrócić się do konstruktora, który wykona koniecznych obliczeń i ewentualnie zaprojektuje wzmocnienie stropu.