joka013 28.08.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam, Planuję zaadaptować strych na powierzchnię mieszkalną. Do zrobienia jest dach (wymiana eternitu), ocieplenie, ściana kolankowa, no i to niestety podłoga na strychu. Mówię niestety, bo jest to jeszcze stare budownictwo, gdzie na poprzek domu były belki, a między nimi glina z jakimiś śmieciami.Pojęcia nie mam jak w miarę tanio zabrać się za przystosowanie tej podłogi na strychu do użytku. Można oczywiście całość usunąć (razem ze stropami), położyć dźwigary i zalać betonem, ale tu koszt będzie ogromny. Doradźcie proszę co zrobić z tą podłogą? Może jakieś płyty na tych obecnych belkach? Wymiary domu, to 9 x 18m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.08.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam Możesz wyciągnąć starą polepę (Twoja glina ze śmieciami) i przestrzenie pomiędzy legarami wypełnić wełna mineralną. Myślę że będzie to najtańsze i najkorzystniejsze rozwiązanie. Należy jednak pamiętać, aby pomiędzy wełną a warstwą wykończeniową podłogi była pustka powietrzna. Jako materiał termoizolacyjny możesz użyć wełny TOPROCK w rolce, którą można w łatwy sposób dopasować do rozstawu pomiędzy belkami, zmniejszając przy tym ilość odpadów materiałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joka013 30.08.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Też myślałem o takim rozwiązaniu. Rozumiem, że na samych legarach płyta OSB?Martwi mnie tylko jedna kwestia - uginanie się stropu. Wiadomo, że drewno pracuje. Jest możliwość, że będę miał pęknięcia na suficie (parter) i pęknięcia na łączeniach ścianek działowych. Wymierzę dokładnie legary i odległości między nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joka013 01.09.2012 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Trochę pobawiłem się miarą i oto co otrzymałem:- wymiary legarów: 26x21 cm (leżą na węższym boku)- odległość między legarami: ok 130cm- szerokość stropu od ściany do ściany 8m. Powiedzcie proszę, czy te legary dadzą radę utrzymać całe poddasze? Oczywiście chodzi tu o bardzo orientacyjne szacunki. Nie widząc poddasza raczej trudno dokładnie coś wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.09.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Gdy zdejmiemy obciążenie ze stropu (glina z trocinami może ważyć od 800-1300 kg/m3) oraz eternit (ciężar ok. 35 kg/m2) i obciążymy porównywalnym ciężarem to nie powinno być problemu. Jeżeli natomiast planujesz położyć na dachu ciężkie dachówki, a na stropie ciężkie meble to najlepiej zwrócić się do konstruktora, który wykona koniecznych obliczeń i ewentualnie zaprojektuje wzmocnienie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 musisz mieć projekt na takę adaptację, a w nim opinię konstruktora - wtedy okaże się jakie warstwy możesz tam zrobić, albo jak ewentualnie wzmocnić strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts