fantomek24 28.08.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 tynk cementowo - wapienny wewnętrzny ukończony 3 tyg temu, robiony starą metodą: agregat piasek kwarcowy, cement i wapnoogólnie zrobiony ładnie ale zaniepokoiły mnie pewne oznaki mianowicie, szlifuje go delikatnie papierkiem ściernym i w niektórych miejscach są place np średnicy 10 cm gdzie powierzchnia jest strasznie miałka wykrusza się i miałkuje przez co tworzą się wgłębienia, co jest grane? czy da rade to naprawić czy trzeba odnowa całą ściane zaciągać czego skutkiem to jest? i drugie pytanie widzę na ścianie pęknięcia "pajęczynki" z tego co wiem jest to na skutek zwyt szybieko wysychania kiedy robił były upały, no cóż ale pękniecia są i mam obawy ze malowanie tego nie przykryje a nie chciałbym miec takich spęknięć co robić ? i czego to przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 28.08.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam.Ciekawe, czy w tych miejscach które się sypią nie brakuje jakiegoś składnika? W sensie : źle wymieszany tynk?Tak strzelam tylko - może ktoś kto zna lepiej temat tynków mieszanych na budowie i podpowie coś.Ja robię z gotowej mieszanki i takich problemów jeszcze nie miałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.08.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 A po co szlifować tynk papierem ściernym? To nie gips. Tynki podczas kładzenia jak mają być gładkie zaciera się pacą filcową na mokro. Jak tynki zrobiłeś słabe to po starciu wierzchniej warstwy papierem tak może się robić . Jak chcesz mieć gładkie ściany to zrób gładzie, a jak nie chcesz ich robić zagruntuj ściany i maluj farbą najpierw podkładową a później kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.08.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 ewbuxxo ma sporą doże racji - tynk powinien być wymieszany dokładnie w agregacie czy gdzieś tam i nakładany. Jeżeli tak było - to błędy są spowodowane złą ilością cementu. Może być jeszcze jedna przyczyna - ale tu raczej odpada: że za szybko wysechł a cement nie związał... też się będzie sypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 29.08.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 tynk cementowo - wapienny wewnętrzny ukończony 3 tyg temu, robiony starą metodą: agregat piasek kwarcowy, cement i wapno ogólnie zrobiony ładnie ale zaniepokoiły mnie pewne oznaki mianowicie, szlifuje go delikatnie papierkiem ściernym i w niektórych miejscach są place np średnicy 10 cm gdzie powierzchnia jest strasznie miałka wykrusza się i miałkuje przez co tworzą się wgłębienia, co jest grane? czy da rade to naprawić czy trzeba odnowa całą ściane zaciągać czego skutkiem to jest? i drugie pytanie widzę na ścianie pęknięcia "pajęczynki" z tego co wiem jest to na skutek zwyt szybieko wysychania kiedy robił były upały, no cóż ale pękniecia są i mam obawy ze malowanie tego nie przykryje a nie chciałbym miec takich spęknięć co robić ? i czego to przyczyna Do tynków ręcznych piasek to raczej ma być ostry żółty siany (nie płukany). Kwarcowy tylko do ostatniej filcowanej warstwy. Może proporcje składników nieprawidłowe w zaprawie były, może wapno nie zgaszone było, może podłoże nieprawidłowo przygotowane, może przeciągi do tego... Jakieś zdjęcia zapodaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts