gonzo5 28.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy domu całorocznego na nieprzekształconej działce rolniczej.mam pytanie do bardziej doswiadczonych: Co muszę wykonać (prócz przekształcenia działki) i jakie dokumenty pozbierać by móc wybudować dom samemu - własna konstrukcja, własne wykonanie. Ciekawi mnie również orientacyjny koszt "prac papierkologicznych". Z poważaniemMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 29.08.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 To, że działka jest rolna nie oznacza, że musisz ją przekształcać. Jeśli duża, to może wolno postawić siedlisko?Jeśli mniejsza, to często wystarczy wyłączenie z produkcji rolniczej tylko kawałka pod dom. Jeśli odrolnisz całą, to będziesz płacić duzo większy podatek. Warto to najpierw sprawdzić.Z dokumentów musisz mieć na pewno:- projekt- mapę do celów projektowych- wypis z planu miejscowego lub warunki zabudowy- warunki podłączenia prądu Pozostałe dokumenty wynikają z planu miejscowego lub warunków zabudowy.Koszty - nie da się ich określić, bo dużo zależy od gminy. Trzeba liczyć, że mniej niż 4000 to się nie da, ale może być i 8000.Budować możesz sam, ale kierownika budowy i tak musisz opłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 29.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 ja jestem z kujawsko - pomorskiego też chciałam własnym wykonaniem . Podsawą jest załatwienie warunków zabudowy jak ja lub wypisu . ja miałam w ten sposób odrolnienie i nic nie płaciłam . Póżniej znalazłam projektantaa i kierownika budowy w jednym aby formalności mi załatwiał. Koszt to 5 tyś. za wszystko do pozwolenia do budowy bo to on mi też składał w starostwie. Ja jeszcze wydzielałam działkę 30 ar. kosztowało to mnie 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 29.08.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Jesli moge cos doradzic:) przy dzialce powyżej 1 ha ( 1h i 1 ar ) wystarczy złożenie wniosku o wydzielenie 3000 m pod zabudowę siedliskowa:) W gminie w wydziale rolnym sa warunki zabudowy dla siedlisk na terenie gminy. Jesli nie ma, to w Starostwie. Reszta to juz pestka:) do pozwolenia projekt, wyciag z planu zagospodarowania Gminy i akt własności:) ( to tak skrótowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts