Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbudowa pod beton

Recommended Posts

Witam

Zasadniczo moje główne pytanie brzmi: jaka powinna być podbudowa pod fragment betonowej wylewki?

A teraz rozwinę...

Chcę zrobić betonową "rynienkę" na powierzchni podwórka, po której będzie mi spływać woda deszczowa do kanału. Będę to nazywał rynienką, choć pewnie fachowo inaczej byście to określili ale myślę, że każdy będzie wiedział. Rynienka będzie miała długość ok 6 m. Z jednej strony będzie ją ograniczać fundament budynku, właściwie będzie się z nim stykać. Więc tu jest spoko. Z drugiej strony rynienki póki co jest ziemia, ubita, po której jeździ auto (to jest podjazd pod wiatę). W niedalekiej przyszłości ta ziemia zniknie i zrobię tam prawdopodobnie kostkę betonową. Zatem w przyszłości moja rynienka będzie jednocześnie stanowić na tym fragmencie obrzeże dla kostki. Wracam jednak do ziemi...Otóż ta ziemia wydaje się dla mnie teraz problemem. Właściwie wykopałem już rów pod tę rynienkę, na razie są to wymiary 6 m(długość), 25 cm szerokość i 40 cm głębokość. Wydawało mi się, że wystarczy, w końcu po tej rynience akurat ani ludzie nie będą chodzić ani auto nie będzie jeździć, bo to jest bezpośrednio przy ścianie. Zacząłem ten rowek ubijać ręcznie takim ciężkim pniem ale widzę, że ziemia zamiast się utwardzać, to robi się taka jakby gąbczasta. Schyliłem się i udało mi się nawet wbić w nią palec. Więc chyba coś tu nie tak. Ziemia jest lekko wilgotna (może to jest powodem?) ale trudno aby wyschła bo miejsce jest cały czas zacienione. Teraz nie wiem czy powinienem wybrać tej ziemi jeszcze głębiej czy zastosować jakiś inny rodzaj podbudowy? Mam zamiar użyć gruzu betonowego + trochę kamienia, oczywiście bez cegieł. Podbudowa z gruzu miałaby mieć jakieś 20-25 cm.

Moje pytanie o podbudowę chciałbym też rozwinąć o to jaka podbudowa powinna być na takim gruncie pod kostkę betonową, bo wygląda na to, że całe podwórko jest ubite z takiej ziemi. A w przyszłości chcę mieć tam kostkę.

Bardzo prosze o rady, bo właściwie stanąłem z robotą i nie wiem co dalej. :)

No "kolego " , dużo by opowiadać ......ale

1. masz do czynienia z gruntem spoistym, taki grunt jeżeli jest nawodniony , staje się się plastyczny i nie nadaje się do zagęszczania , wręcz jest zabronione.. Staje się jeszcze bardziej plastyczny i traci jakąkolwiek nośność.

2. Staramy się odwodnić teren, po korytowaniu nie możemy dopuścić do nawodnienia gruntu

3. Korytujemy tak aby uzyskać gładką powierzchnię , ze spadkiem ( 0,5 - 3 %) w kierunku odwodnienia . Najlepszym odwodnieniem podbudowy może być drenaż wzdłuż drogi.

4. na taka ziemię sypiemy warstwę grubego piasku

5 . na piasek geowłóknina

6. następnie podbudowa

Najlepiej poczytaj o podbudowie na "gruntach G4"

np. http://www.reminstal.net/index.php?page=poradykostka

powodzenia