Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to się nazywa ?

Recommended Posts

Witam, poszukuję pilnej odpowiedzi, jak nazywa się ten element okucia okiennego ?

Gdzie mogę to kupić w Warszawie, ew w sieci ?

[ATTACH=CONFIG]133659[/ATTACH]

Daniel

To wygląda na

"zaczep, płaski, mały, do zamka ...."

Ale jakiego zamka , to najlepiej przeczytać na zamku

oj chyba jednak zaczep do zamka, np. drzwi zewnetrznych. Szkoda ze poszukujacy tak skąpo opisał przedmiot. A moze tylko nas sprawdza. To teraz sobie poszuka..

A powaznie - w sieci ? zapomnij! Na poczatek sprawdz sprzedawce swojej stolarki, potem producenta. A jak nie to skley z okuciami 9moze jakims cudem beda mieli podobne), ale najszybciej np. w VBH. Tylko ze skasują Ciebie nieźle jako detalistę.

• 2 weeks później...
Ja bym powiedział że to element nożyc od skrzydła uchylnego choć pewien nie jestem.

Myślę, że byłeś zdecydowanie najbliżej prawidłowej odpowiedzi gdyż jest to element montowany na ramie okna ograniczający jego otwarcie / uchylenie.

Natrafiłem na taki element w oknach drewnianych "stolbud grybów", był to ogranicznik otwarcia okna. Możesz spróbować do nich uderzyć po taki element.

Dzień dobry,

chciałbym podłączyć się pod temat ale z innym elementem. Chodzi o zawias do okna uchylnego (niewiadomy producent, nie wiem gdzie szukać jego nazwy). Właściwie to nie zawias, a to w czym sie okno blokuje u dołu od tej strony która się otwiera przy normalnym, a nie uchylnym otwieraniu. Zaczep ?

Zdjęcie:

niewiadoma.jpg

Prosiłbym o nazwę czego szukać, lub ewentualnie gdzie na oknie szukać nazwy producenta... ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez zawartas

Nie jestem fachowcem od okuć, ale coś mi się wydaje, że to zaczep uchyłu - element odpowiadający za trzymanie okna w pozycji uchylnej.

Nazwy producenta okuć szukaj na skrzydle. Może to być cała nazwa, skrót, literka. Ale pewnie za chwilę któryś z kolegów rzuci konkretną nazwą

Dzień dobry,

chciałbym podłączyć się pod temat ale z innym elementem. Chodzi o zawias do okna uchylnego (niewiadomy producent, nie wiem gdzie szukać jego nazwy). Właściwie to nie zawias, a to w czym sie okno blokuje u dołu od tej strony która się otwiera przy normalnym, a nie uchylnym otwieraniu. Zaczep ?

Zdjęcie:

[ATTACH=CONFIG]136268[/ATTACH]

Prosiłbym o nazwę czego szukać, lub ewentualnie gdzie na oknie szukać nazwy producenta... ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

To wygląda na " zaczep dolny DR "

Producent ?

np taki

http://torys.lublin.pl/okucia/801.pdf

Nie jestem fachowcem od okuć, ale coś mi się wydaje, że to zaczep uchyłu - element odpowiadający za trzymanie okna w pozycji uchylnej.

Nazwy producenta okuć szukaj na skrzydle. Może to być cała nazwa, skrót, literka. Ale pewnie za chwilę któryś z kolegów rzuci konkretną nazwą

No tak - temu właśnie służy ten element - w jednym oknie (w zakupionym mieszkaniu) po prostu go nie ma....

@ Zbigniew

Dziękuję ! Już zamawiam.