Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka folia na wełnę mineralną?

JK2010

Recommended Posts

Będę miała poddasze nieużytkowe. Na stropie położę wg projektu 20cm wełny mineralnej. Podobno trzeba wełnę przykryć folią. W projekcie jej nie mam. I stąd moje pytanie - jaka folia na wełnę na stropie? Czy paroizolacyjna czy paroprzepuszczalna.

Dach kopertowy , dachówka ceramiczna, pełne deskowanie i papa. Dach nieoceplony.

Będę miała poddasze nieużytkowe. Na stropie położę wg projektu 20cm wełny mineralnej. Podobno trzeba wełnę przykryć folią. W projekcie jej nie mam. I stąd moje pytanie - jaka folia na wełnę na stropie? Czy paroizolacyjna czy paroprzepuszczalna.

Dach kopertowy , dachówka ceramiczna, pełne deskowanie i papa. Dach nieoceplony.

POD wełnę paroizolacyjna (żółta) NAwełnę wysokoparoprzepuszczalna (ja mam aquatec 120) Pozdrawiam....

Witam

Nie ma konieczności stosowania dodatkowych folii na wełnę. Należy również pamiętać że wełna ułożona na stropie jest produktem miękkim która nie ma przenosić obciążeń. Dlatego też w przypadku gdybyś chciała nieużytkowe poddasze przeznaczyć na np. składzik rzeczy niepotrzebnych to wówczas należałoby wełnę ułożyć pomiędzy drewniane legary na które następnie kładzie się płytę OSB czy robi drewniany pomost z desek. Jako materiał termoizolacyjny możesz użyć produktu TOPROCK.

Podobne rozwiązanie pokazuje zeszyt katalogowy http://przewodnik.rockwool.pl/media/42464/zeszyt21_e-book.pdf