JMN 28.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam! Mam na imię Marcin. i już pora założyć dziennik. Razem z żoną budujemy dom. Budujemy "dom w lesie" - tak syn powiedział jak pokazaliśmy mu działkę Dom... Hmmm - jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się że wybudować dom to nic prostszego - załatwiasz formalności, wołasz ekipę i budują. Wybudują i będzie dom. Pytanie tylko jak go wybudują? A może warto parę rzeczy zrobić samemu. Część prac na pewno trzeba zlecić fachowcom ale to co zbędne trzeba wykonać samemu - to co zrobisz sam to jesteś pewny że zrobiłeś tak jak chciałeś a przy okazji zaoszczędzisz. Mam około roczne zaległości w prowadzeniu dziennika z racji tego że około sierpnia/września 2011 zaczęliśmy załatwiać pierwsze formalności dotyczące domu. W skrócie przedstawię co wydarzyło się przez ostatnie 12 miesięcy: PS. Całą papierologią do niedawna zajmowała się moja żona więc nie jestem do końca w tym zorientowany ale po kopiach dokumentów jakie mamy powoli z tego wybrnę 1. 16.08.2011 - to pierwszy udokumentowany wypis z rejestru gruntów (które jeszcze nie są naszą własnością - teściów,) 2. 2.09.2011 - wnioski o możliwości zapewnienia dostawy wody i prądu 3. 14.09.2011 - zostało wszczęte postępowanie w sprawie wydania decyzji o WZ 4. 25.10.2011 - został opracowany projekt decyzji o WZ i przesłany do różnych innych instytucji w celu uzgodnień. 5. jakieś dziwne dokumenty na przełomie listopada i grudnia poprzychodziły i ... jak dobrze pamiętam to po długich poszukiwaniach projektu domu wybraliśmy ten idealnie pasujący dla NAS - MURATOR C 34L -KOMFORTOWY (wersja lustrzana) http://projekty.muratordom.pl/projekt_komfortowy,131,0,0.htm?mirror=yes 6. ... końcem lutego 2012 na działce pojawił się geodeta w celu wydzielenia działki 7. 26.03.2012. podpisany at notarialny 8. 26.04.2012 decyzja o WZ 9/ no i od sierpnia zaczynamy przygotowania do budowy ale coś tam się działo... np. razem z bratem (M.A.G.) który też się buduje byliśmy w celach informacyjnych w firmie montującej pompy ciepła - i to był nasz wybór na tamtą chwile, jeśli chodzi o sposób ogrzewania domu. Na chwile obecna jesteśmy zdecydowani na ogrzewanie elektryczne ( i tu ukłon w stronę R&K i jasiek71'a za cenne informacje) Co do technologii budowania (płyta fund+ ściany) to jesteśmy po wycenie i negocjacjach z firmą IZODOM i czekamy na podpisanie umowy wstępnej. Tak mniej więcej przebiegały działania pratycznew ostatnim czasie - tempo może i nie zawrotne ale powoli do przodu... W lipcu wykarczowano część działki pod dom.. Żeby nie było zaległości w prowadzeniu dziennika będę starał się go prowadzić tak często jak tylko będzie się coś działo na działce... A dziś ( a dokładnie to wczoraj) się już coś konkretnego działo... Edytowane 8 Listopada 2012 przez JMN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.08.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Sąsiad witam, jak poszło zakopywanie rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 28.08.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam! porządny trening ogólnorozwojowy zaliczony - zasypywałem rurę warstwą piachu ok 40 cm i na to kładłem folie a reszte dzieła uczynił koparkowy Ale udało sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 28.08.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Zaczne od początku - rura wodociagowa bedzie znajdowała sie pod droga dojazdową Aby cokolwiek ruszyć z większymi pracami- droga musi zostac utwardzona dlatego byla potrzeba zakopania tej rury. No i koparkowy odpalił maszyne (pierwszy raz od pół roku:yes:)i łycha poszła w ruch:) Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez JMN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 28.08.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Na koniec wczorajszego dnia prawie całość wykopana, dzisiaj zostało ok 9metrów,a potem zasypywanie.Jak już pisałem lopatologia to niezły trening Plan na dziś wykonany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boniex 29.08.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Gratulacje rozpoczęcia dziennika i budowy domu oczywiście , dlaczego zrezygnowaliście z pomp ciepła? bo my się nad nimi zastanawiamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 31.08.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witaj Boniex!. Miło mi Cie gościć w moim dzienniku. Rezygnacja z pomp była spowodowana dużym jednorazowym wydatkiem na te pompy. Poza tym pompa działa też na prąd, więc dlaczego nie ogrzewać tylko prądem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.08.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 tanie pompy powietrzne nie są zle - jednak jesli ktos chce wydac 25-50 czy 80 tys na pompę - to marny to biznes ...lepiej wydac pieniazdze na bardzo dobra izolacje domu i wspomagac grzanie tanimi rozwiazaniami jak powietrzny kolektor dachowy ktory za darmo dostarcza cieple powietrze do domu w okresach przejsciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 31.08.2012 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Przedwczoraj zostala zakopana rura do wody i wygladało to tak: Wczoraj z rana przyjechaly dwa transporty kamienia, koparkowy w miare sprytnie wykorytował podazd i zabrał sie za rozwożenie kamienia. Na chwile obecną dojazd do działki juz jest( gruszka i inny ciężki sprzet juz wjadą) a w późniejszym czasie zrobi sie jakąś lepszą droge: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boniex 01.09.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Tu w waszych rejonach też pięknie, strony rodzinne moich dziadków , ten las piękny, pewnie grzybów dużo , a tak w ogóle to dojazd do działki to priorytet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 02.09.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Sobootnie roboty polegały na wykopach pod kanalizacje (ok. 35metrów). Miało być ze spadkiem do studzienki a pierwsze 15 metrów spadek poszedł w odwrotnym kierunku ( nie dopilnowałem koparkowego czyszcząc działke z resztek gałęzi po ściętych drzewach i innych pracach porządkowych). Tak czy owak wykop zrobiony, w poniedziałek położenie rur i studzienki; które należy wykonać z minimalnym spadkiem (2%) z maksymalną dokładności tak żeby było wszystko zgodne ze sztuką. A tak przebiegały wykopy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 03.09.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Dzisiejsze popołudnie i wieczór razem z M.A.G. (dzieki!!!) przebiegało na zagęszczaniu ziemi ubijakiem wibracyjnym (skoczek) w wykopie tak aby położyć rury kanalizacyjne na twardym podłoży i nie powyginały się one w przyszłości a w związku z tym mogłoby conieco zalegać w tych rurach..jutro dokończenie zageszczania i położenie rur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 03.09.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 spoko jutro pójdzie sprawnie. jednak przy każdej robocie trzeba pilnować koparkowego ale z drugiej strony ciężko byłoby wykop zrobić od razu ze spadkami. ps. skoczek daje po rękach okrutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.09.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 budujecie obok siebie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.09.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 budujecie obok siebie ?? nie, nie mamy do siebie do działek 12 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 04.09.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 nie, nie mamy do siebie do działek 12 km Oj nawet wiecej , pewnie 15-16 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.09.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 w detale się bawić nie będziemy - jeśli chcesz mozesz mi na PRV napisać - możliwe że mówiłeś ... ale starość nie radość - skleroza czy cóś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMN 04.09.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Wątek pod tytułem: kanalizacja zewnętrzna zbliza się do końca... (zostało tylko zasypać wykop) razem z M.A.G położyliśmy rury, co do spadków to chyba najlepszy hydraulik nie zrobiłby tego lepiej:) wręcz idealnie, kanalizacja zew. zakończona jest studzienką, do której będzie poprowadzona wewnętrzna instalacja.. Ponadto mój tato wyciął chyba już ostatnie drzewa które przeszkadzałyby w trakcie robót budowlanych, trochę ich szkoda ale rosły za blisko posadowienia budynku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 cześć Marcin ... dogrzebałem się twojego dziennika więc odciskam łapę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.10.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A z tego co mi wiadomo tu też coś sie dzieje mimo ze w dzienniku cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts