Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w lesie - Dom Komfortowy - wariant I, MURATOR C 34a L

JMN

Recommended Posts

Witam!

Mam na imię Marcin. i już pora założyć dziennik.

Razem z żoną budujemy dom.

Budujemy "dom w lesie" - tak syn powiedział jak pokazaliśmy mu działkę:)

Dom... Hmmm - jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się że wybudować dom to nic prostszego - załatwiasz formalności, wołasz ekipę i budują. Wybudują i będzie dom. Pytanie tylko jak go wybudują? A może warto parę rzeczy zrobić samemu. Część prac na pewno trzeba zlecić fachowcom ale to co zbędne trzeba wykonać samemu - to co zrobisz sam to jesteś pewny że zrobiłeś tak jak chciałeś a przy okazji zaoszczędzisz.

Mam około roczne zaległości w prowadzeniu dziennika z racji tego że około sierpnia/września 2011 zaczęliśmy załatwiać pierwsze formalności dotyczące domu.

W skrócie przedstawię co wydarzyło się przez ostatnie 12 miesięcy:

PS. Całą papierologią do niedawna zajmowała się moja żona więc nie jestem do końca w tym zorientowany ale po kopiach dokumentów jakie mamy powoli z tego wybrnę

1. 16.08.2011 - to pierwszy udokumentowany wypis z rejestru gruntów (które jeszcze nie są naszą własnością - teściów,)

2. 2.09.2011 - wnioski o możliwości zapewnienia dostawy wody i prądu

3. 14.09.2011 - zostało wszczęte postępowanie w sprawie wydania decyzji o WZ

4. 25.10.2011 - został opracowany projekt decyzji o WZ i przesłany do różnych innych instytucji w celu uzgodnień.

5. jakieś dziwne dokumenty na przełomie listopada i grudnia poprzychodziły i ... jak dobrze pamiętam to po długich poszukiwaniach projektu domu wybraliśmy ten idealnie pasujący dla NAS - MURATOR C 34L -KOMFORTOWY (wersja lustrzana)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_komfortowy,131,0,0.htm?mirror=yes

6. ... końcem lutego 2012 na działce pojawił się geodeta w celu wydzielenia działki

7. 26.03.2012. podpisany at notarialny

8. 26.04.2012 decyzja o WZ

9/ no i od sierpnia zaczynamy przygotowania do budowy

ale coś tam się działo...

np. razem z bratem (M.A.G.) który też się buduje byliśmy w celach informacyjnych w firmie montującej pompy ciepła - i to był nasz wybór na tamtą chwile, jeśli chodzi o sposób ogrzewania domu. Na chwile obecna jesteśmy zdecydowani na ogrzewanie elektryczne ( i tu ukłon w stronę R&K i jasiek71'a za cenne informacje)

Co do technologii budowania (płyta fund+ ściany) to jesteśmy po wycenie i negocjacjach z firmą IZODOM i czekamy na podpisanie umowy wstępnej.

Tak mniej więcej przebiegały działania pratycznew ostatnim czasie - tempo może i nie zawrotne ale powoli do przodu...

W lipcu wykarczowano część działki pod dom..

Żeby nie było zaległości w prowadzeniu dziennika będę starał się go prowadzić tak często jak tylko będzie się coś działo na działce...

A dziś ( a dokładnie to wczoraj) się już coś konkretnego działo...

Edytowane przez JMN

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IMG_4475 - Kopia.jpg

Zaczne od początku - rura wodociagowa bedzie znajdowała sie pod droga dojazdową

Aby cokolwiek ruszyć z większymi pracami- droga musi zostac utwardzona dlatego byla potrzeba zakopania tej rury. No i koparkowy odpalił maszyne (pierwszy raz od pół roku:yes:)i łycha poszła w ruch:)

Edytowane przez JMN

tanie pompy powietrzne nie są zle - jednak jesli ktos chce wydac 25-50 czy 80 tys na pompę - to marny to biznes ...

lepiej wydac pieniazdze na bardzo dobra izolacje domu i wspomagac grzanie tanimi rozwiazaniami jak powietrzny kolektor dachowy ktory za darmo dostarcza cieple powietrze do domu w okresach przejsciowych

Przedwczoraj zostala zakopana rura do wody i wygladało to tak:

IMG_4536.JPG

Wczoraj z rana przyjechaly dwa transporty kamienia, koparkowy w miare sprytnie wykorytował podazd i zabrał sie za rozwożenie kamienia.

Na chwile obecną dojazd do działki juz jest( gruszka i inny ciężki sprzet juz wjadą) a w późniejszym czasie zrobi sie jakąś lepszą droge:

IMG_4555.jpg

Sobootnie roboty polegały na wykopach pod kanalizacje (ok. 35metrów). Miało być ze spadkiem do studzienki a pierwsze 15 metrów spadek poszedł w odwrotnym kierunku ( nie dopilnowałem koparkowego czyszcząc działke z resztek gałęzi po ściętych drzewach i innych pracach porządkowych). Tak czy owak wykop zrobiony, w poniedziałek położenie rur i studzienki; które należy wykonać z minimalnym spadkiem (2%) z maksymalną dokładności tak żeby było wszystko zgodne ze sztuką.

A tak przebiegały wykopy..

IMG_4566.jpg

IMG_4568.jpg

Dzisiejsze popołudnie i wieczór razem z M.A.G. (dzieki!!!) przebiegało na zagęszczaniu ziemi ubijakiem wibracyjnym (skoczek) w wykopie tak aby położyć rury kanalizacyjne na twardym podłoży i nie powyginały się one w przyszłości a w związku z tym mogłoby conieco zalegać w tych rurach..

jutro dokończenie zageszczania i położenie rur...

Wątek pod tytułem: kanalizacja zewnętrzna zbliza się do końca...:) (zostało tylko zasypać wykop) razem z M.A.G położyliśmy rury, co do spadków to chyba najlepszy hydraulik nie zrobiłby tego lepiej:) wręcz idealnie, kanalizacja zew. zakończona jest studzienką, do której będzie poprowadzona wewnętrzna instalacja..

IMG_4581.JPG

IMG_4585.JPG

Ponadto mój tato wyciął chyba już ostatnie drzewa które przeszkadzałyby w trakcie robót budowlanych, trochę ich szkoda ale rosły za blisko posadowienia budynku..

• 1 month później...