Tomek_Police 29.08.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam, Przeczytałem 10 stron działu ale nie znalazłem takiego przypadku. Dom parterowy, strop ocieplony miał być wełną położoną swobodnie. Strop wykonany z terriyy na którą wylany jest beton B25. Zostało nam dość sporo styropianu z posadzki i moje pytanie czy mogę go wykorzystać kładąc go pod wełnę na nieogrzewanym strychu/poddaszu? Czy nie będzie jakiegoś problemu z parowaniem w pustej terrivie albo zawilgocenia wełny? Dzięki z góry za odpowiedzi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 30.08.2012 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Sd rośnie w dol. Możesz Co to jest "Sd"? Rozumiem, że na stropie folia paroizolacyjna, styro i potem wełna. Ale czy między styro, a wełną też dać przegrodę w postaci folii paroizolacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.08.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam, Dom parterowy, strop ocieplony miał być wełną położoną swobodnie. Strop wykonany z terriyy na którą wylany jest beton B25. Zostało nam dość sporo styropianu z posadzki i moje pytanie czy mogę go wykorzystać kładąc go pod wełnę na nieogrzewanym strychu/poddaszu? Czy nie będzie jakiegoś problemu z parowaniem w pustej terrivie albo zawilgocenia wełny? Dzięki z góry za odpowiedzi i porady. Skoro dasz styropian na beton stropu, to bez sensu jest warstwa wełny ( no chyba że masz ją już kupioną ?). W każdym razie zbędna jest jakakolwiek folia. Jak już ułożysz to ociepleie, to wystarczy tylko przykryć całość, aby utrudnić ruch powietrza w warstwie izolacyjnej i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 31.08.2012 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Skoro dasz styropian na beton stropu, to bez sensu jest warstwa wełny ( no chyba że masz ją już kupioną ?). W każdym razie zbędna jest jakakolwiek folia. Jak już ułożysz to ociepleie, to wystarczy tylko przykryć całość, aby utrudnić ruch powietrza w warstwie izolacyjnej i już. Wełnę już mam i ona idzie po całości stropu. Styro mam co najwyżej by obłożyć np. garaż i kotłownię jako dodatkowa warstwa ocieplenia. Stąd moje pytanie czy nie przedobrze jak dam dwie różne formy ocieplenia. I jak już dam czy należy robić jakieś przegrody między warstwami. Z tego co się naczytałem różnych tematów na forum styro powinno być zalane jastrychem, a nie ułożone swobodnie i do wełny powinna iść paroizolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 31.08.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Najlepszą odpowiedź uzyskasz korzystając z programów do obliczeń cieplno-wilgotnościowych. Musi być to program, który w bazie materiałów budowlanych będzie miał obydwa materiały termoizolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 31.08.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Najlepszą odpowiedź uzyskasz korzystając z programów do obliczeń cieplno-wilgotnościowych. Musi być to program, który w bazie materiałów budowlanych będzie miał obydwa materiały termoizolacyjne. A czy firma KNAUF ma taki program? Poproszę o linka, choć to dalej będzie teoretyczne rozważanie/obliczenia. Czy w temacie podpowie jakiś praktyk? Dodatkowo powiem, że w domu będzie zainstalowana rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.08.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Wełnę już mam i ona idzie po całości stropu. Styro mam co najwyżej by obłożyć np. garaż i kotłownię jako dodatkowa warstwa ocieplenia. Stąd moje pytanie czy nie przedobrze jak dam dwie różne formy ocieplenia. I jak już dam czy należy robić jakieś przegrody między warstwami. Z tego co się naczytałem różnych tematów na forum styro powinno być zalane jastrychem, a nie ułożone swobodnie i do wełny powinna iść paroizolacja. To jest ocieplenie stropu POD dachem a nie dachu, zatem kwestie paro izolacyjności są bez znaczenia, tym bardziej że sufity pod tym stropem i tak będą najcieplejszymi przegrodami w domu( chyba że zamierzasz nie grzać?). Połączenie styropianu i wełny w jednym ociepleniu może być i spełni swoje zadanie ocieplające, ale są to całkiem różne materiały. Dlatego tylko w takim specyficznym zastosowaniu jak strop pod dachem, można spożytkować resztki. Tak czy siak trzeba to przykryć, aby odciąć przepływ powietrza, bo tylko tak będzie to izolacją. Czy dasz na to jakiś szczelny brezent, płyty czy zalejesz jastrychem, ma znaczenie w zależności czy strych ma być używany do czegoś, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.09.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 A czy firma KNAUF ma taki program? Poproszę o linka, choć to dalej będzie teoretyczne rozważanie/obliczenia. Czy w temacie podpowie jakiś praktyk? Dodatkowo powiem, że w domu będzie zainstalowana rekuperacja. Taki program dostępny jest pod adresem http://www.rockwool.pl/doradztwo/programy/kalkulator-cw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 03.09.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 To jest ocieplenie stropu POD dachem a nie dachu, zatem kwestie paro izolacyjności są bez znaczenia, tym bardziej że sufity pod tym stropem i tak będą najcieplejszymi przegrodami w domu( chyba że zamierzasz nie grzać?). Połączenie styropianu i wełny w jednym ociepleniu może być i spełni swoje zadanie ocieplające, ale są to całkiem różne materiały. Dlatego tylko w takim specyficznym zastosowaniu jak strop pod dachem, można spożytkować resztki. Tak czy siak trzeba to przykryć, aby odciąć przepływ powietrza, bo tylko tak będzie to izolacją. Czy dasz na to jakiś szczelny brezent, płyty czy zalejesz jastrychem, ma znaczenie w zależności czy strych ma być używany do czegoś, czy nie. Dziękuję bardzo, w końcu coś bardziej do rzeczy i w pełni zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts