Marzyciel 05.04.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Cały czas zastanawiam się nad piwnicą... chodzi mi przede wszyskim o kotłownię i skład opału. I zastanawiam się ile taka przyjemność podnosi koszt realizacji?Warto się zastanawiać nad piwnicą czy lepiej odpuścić?I czy spotkaliście się z jakimś projektem małego domku (około 100 m2) z malutką piwniczką - taką tylko na opał i piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.04.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Spotkaliśmy się z takim dylematem. Przeważyly korzyści, choc piwnica podniosła koszt o jakieś 13%. Uwaga, bo to jest właśnie te 13%, ktorych zwykle bardzo brakuje przy wykańczaniu i wtedy człowiek sie puka w czerep "Na cholere mi była piwnica"?.Ale mam garaż 2-stanowiskowy, ktorego bym nie mial, a pewnikiem za jakiś czas bym go budował w formie wolnostojącej, więc koszty by były.Raczej optuję za pełnym podpiwniczeniem, a nie częściowym - graty mają tendencję do narastania i zawsze piwnica się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 05.04.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ja zrobiłem pod całym budynkiem , ale wyszło dużo drożej niż planowałem- te wszystkie izolacje !!! Drugi raz bym chyba nierobił , jesli jest odpowiednio duża działka lepiej zrobić większy budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 05.04.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ja wszystkich namawiam i nawet trochę cyganię, że koszty są niewielkie, że dochodzi tylko fundament o 1m wyższy i zbrojenie stropu nad piwnicą.Nawet jedna z forumowiczek mnie sprostowała, że dochodzą też ściany działowe i drzwi i zgadza się to wszystko ale niektóre elementy piwnicy można zrobić później albo i wcale.Gdzie będziesz chował? rower, sanki, kosiarkę, meble ogrodowe, grila, kalosze, łopatę, owoce, przetwory, wino, elektronarzędzia, plecaki, namiot, wędki, wózek dla dziecka, itd.Kiedy rozmawiam z tymi, którzy nie bydowali piwnicy to żałują bo taka chociaż mała to by im się przydała.Ja wszystkich namawiam niektóre elementy piwnicy można zrobić później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.04.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Zgadzam się z przedmówcami. Piwnica musi być, a wszystkiego nie trzeba od razu robić, ja np. ściany działowe będę robił kiedyś jeśli w ogóle. Tynkować też będziemy z ojcem sami, przecież to nie musi być super gładkie. Tylko te koszty, fakt są, ale 10x mniejszy podatek, a nawet 20x jeśli wysokość nie przekracza 2,20 niż od budynku gospodarczgo za parę lat zwróci pieniążki wyłożone teraz, a taki budynek kosztuje więcej niż piwnica, czyli "czysty zysk" Ktoś pisał o kosztach izolacji, a czy jeśli podłoga na gruncie to tych kosztów nie ma?Fakt stal kupowałem jeszcze po 1580/tonę, teraz różnica trochę większa ale myślę że i tak się opłaci. Będę tam mieć pralnię, kotłownię, warsztacik i graciarnię, a wiem że gratów się nazbiera, bo w obecnym garażu ledwo mam miejsce na samochód tyle stoi wszędzie gratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 05.04.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Miałam nie robić piwnicy, też planuję mały domek (7x10 m plus poddasze), ale przekonały mnie dwie wypowiedzi w niedawnym wątku "z piwnicą czy bez": PRIMO: wolę 60 m piwnicy za 10.000 (wychodzi jakieś 166 zł za metr) i spokojnie zrobić kotłownię niż kombinować 4 metry z cennej powierzchni parteru. SECUNDO: narty, sanki, rowery, namiot, mnóstwo słoiczków z przetworami, magazynek komputerowy i grom wie co jeszcze, może kiedyś sauna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 05.04.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Właśnie nie wymieniłem pralni.I jeszcze jedno nie zapomnij dać styropian pod podłogę w piwnicy - izolacja cieplna i p. wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.04.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 A właśnie odnośnie styropianu, czy 8 cm wystarczy, bo tyle mam w projekcie?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.04.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 zrobic piwnice to jak pieniadze utopic w kalurzy 1. zamiast ladowac kase w 10m piwnicy mozna za ta sama cene dobudowac sobie 25 na powierzchni. 2. i nie ma problemu z oswietleniem 3. i z izolacjami (wodna, cieplna) 4. i masz pewnosc ze sie nie obudzisz pewnego dnia a w piwnicy 20 cm wody.. 5. i nie wspominajac o wykopach i konstrukcji stropu i scian fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 05.04.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Minimum 4cm ale nie zaszkodzi więcej (FS-20).Nie mam takiej pewności ale mogę Cię zaprosić do mojej piwnicy w lipcu lub w sierpniu kiedy jest ponad 30 stopni na lampkę wytrawnego wina lub szklaneczkę piwa z puszki, no więc przyjmujesz zaproszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.04.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 zrobic piwnice to jak pieniadze utopic w kalurzy 1. zamiast ladowac kase w 10m piwnicy mozna za ta sama cene dobudowac sobie 25 na powierzchni. 2. i nie ma problemu z oswietleniem 3. i z izolacjami (wodna, cieplna) 4. i masz pewnosc ze sie nie obudzisz pewnego dnia a w piwnicy 20 cm wody.. 5. i nie wspominajac o wykopach i konstrukcji stropu i scian fundamentowych Moja piwnica będzie miała 80 m2, światła jej brakować nie będzie ponieważ 1m ponad poziomem, więc będą okna, Izolację fundamentu też się robi, dom będzie na górce i nie mam obaw o wodę raczej o suszę na ogródku, którego pozostanie 1000m2. Wykopy pod fundamenty i ławy i tak się robi. A aby mieć na powierzchni te dodatkowe metry to musiałbym pociągnąć w głąb działki i miałbym brzydką bryłę budynku, bo działeczka duża ale tylko 20 m szerokości. Z tego powodu zrezygnowałem z garażu dwustanowiskowego bo szpeciłby bryłę budynku, a tak na niego chorowałem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.04.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Minimum 4cm ale nie zaszkodzi więcej (FS-20). Nie mam takiej pewności ale mogę Cię zaprosić do mojej piwnicy w lipcu lub w sierpniu kiedy jest ponad 30 stopni na lampkę wytrawnego wina lub szklaneczkę piwa z puszki, no więc przyjmujesz zaproszenie? Zaproszenie przyjmuję z wielką radością i mam nadzieję że budujesz się gdzieś niedaleko . Dzięki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.04.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 no to masz przypadek szczegulny ktury tylko potwierdza regule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 05.04.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Minimum 4cm ale nie zaszkodzi więcej (FS-20). Nie mam takiej pewności ale mogę Cię zaprosić do mojej piwnicy w lipcu lub w sierpniu kiedy jest ponad 30 stopni na lampkę wytrawnego wina lub szklaneczkę piwa z puszki, no więc przyjmujesz zaproszenie? Zaproszenie przyjmuję z wielką radością i mam nadzieję że budujesz się gdzieś niedaleko . Dzięki. pzdr Jesteś zaproszony do Libiąża (małopolskie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.04.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Minimum 4cm ale nie zaszkodzi więcej (FS-20). Nie mam takiej pewności ale mogę Cię zaprosić do mojej piwnicy w lipcu lub w sierpniu kiedy jest ponad 30 stopni na lampkę wytrawnego wina lub szklaneczkę piwa z puszki, no więc przyjmujesz zaproszenie? Zaproszenie przyjmuję z wielką radością i mam nadzieję że budujesz się gdzieś niedaleko . Dzięki. pzdr Jesteś zaproszony do Libiąża (małopolskie) . Dzięki jeśli będę się wybierać w tamte strony to cię uprzedzę i zapraszam na Podlasie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 06.04.2004 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 hmmmm... i dalej nic nie wiem... a czy może ktoś z Was przechowuje lub przechowywał opał na dworze, albo pod jakąś wiatą? bo mnie głównie chodzi o składowanie opału. Gazem nie chcę grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 06.04.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 a ogrzewanie grawitacyjne czy z wymuszonym obiegiem (bo wtedy chyba jest jakaś róznica?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.04.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Ja buduję bez piwnicy - wysokie wody gruntowe, koszty. Graty będą częściowo w pomieszczeniu gospodarczym (niewiele), trochę poupychane w garderobach, a sporo na poddaszu nieużytkowym - tam będzie trochę miejsca (ale trzeba się będzie schylać). Opał (drewno do kominka ) pod specjalnie wybudowanym daszkiem, a w zimie będzie na zadaszonym tarasie - przynajmniej taka ilość żeby była pod ręką na parę dni. W piwnicy są pająki i myszy ... No i straszy ... Freddie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 06.04.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Myszy to sa niestety nie tylko w piwnicy, ale jeszcze czesciej na strychu lub poddaszu, zwlaszcza nieuzytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 06.04.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 moim zdaniem (co m.in widzę ostatnio po wypasionych projektach domów "jednorodzinnych") piwnic nie ma. Po co łazić po stronych (zazwyczaj) schodach, taszczyć graty góra-dół. Projektowane są budyneczki gospodarcze gdzie cały badziew się chowa. Jedynym usprawiedliwieniem dla piwnicy jest mała powierzchnia działki, z ekonomicznej strony to sprawdza się na terenach suchych, gdzie nie trzeba wykonywać izolacji p.wodnej. A tak to poco dreptać po schodach, szczególnie w "słusznym wieku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts