Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA A KOSZTY REALIZACJI

Marzyciel

Recommended Posts

Ale oprócz fobii pająkowo-myszowej, jestem przesądna i moje długoletnie doświadczenie w tym względzie wskazuje że pająki przynoszą szczęście i pieniadze.

Im bardziej pająk wielki i włochaty, tym większa kasa :D

U mnie w mieszkaniu jest duża ilość małych pająków.

Jak się wprowadziliśmy, zastaliśmy jednego lokatora - właśnie pająka, już tam zasiedziałego, nazwaliśmy go Dominik.

Pająki wyżerają muchy i komary.

Aha, i jeszcze co - moja Mama straszy mnie tarasem na parterze - pono włażą obślizgłe ślimaki.

No i z rowu melioracyjnego będą nam skakać żaby.

Jak ja to przeżyję?

A ja w końcu nie wiem co zrobić. Przez X czasu utrzymywaliśmy, ze piwnicy nie będzie ale ostatnio nachodza nas watpliwości czy dobrze robimy, w sumie działki oszczedzac nie musimy bo jest jej od groma i ciut ale też się zastanawiamy, ze na opał i przechowywanie rózny ch rzeczy byłaby dobra piwnica, poddasze bedzie użytkowe więc mamy dylemat.

hmmm.... chyba jednak nie będę robił piwnicy

przecież mi chodzi przede wszystkim o składowanie opału...

dobubuję sobie po prostu za jakiś czas obszerniejszy garaż (bo i tak mam go w planach) i wygospodaruję w nim miejsce na skladzik opału. a rowerki, sanki, narty... w blokach też ludzie to wszystko mają i jakoś dzją sobie radę

Ale oprócz fobii pająkowo-myszowej, jestem przesądna i moje długoletnie doświadczenie w tym względzie wskazuje że pająki przynoszą szczęście i pieniadze.

Jak się wprowadziliśmy, zastaliśmy jednego lokatora - właśnie pająka, już tam zasiedziałego, nazwaliśmy go Dominik.

Nie zapomnijcie go zabrać podczas przeprowadzki

A ślimakom wyznaczcie trasę prosto do stołu :lol:

Nie zapomnijcie go zabrać podczas przeprowadzki

A ślimakom wyznaczcie trasę prosto do stołu :lol:

Pająk Dominik już chyba niestety nie żyje.

Ale ma dużo dzieci. :lol:

• 2 months później...

Piwnica podnosi koszty realizacji, w zaleznosci od standardu wykonczenia.

Ja zdecydowalem sie na piwnice i ją mam, powody są dokladnie takie, o jakich wyzej wspominano.

W piwnicy nie mam gratow, same potrzebne rzeczy, ale jest ich duzo i coraz wiecej. Nawet zaczelismy robic przetwory i stwierdzilismy, że teraz łatwo i z przyjemnoscią mozemy wszystko samemu zrobic. Przetwory mamy gdzie przechowywac - w spizarni zrobilem 12 m2 eleganckich polek.

W piwnicy mam kotlownie i pralnie, saune, spizarnie i dodatkowe pomieszczenie, razem ponad 40 m2.

Projekty gotowe piwnicy czesto nie mają (moj projekt tez nie mial, ale piwnice zostały zaprojektowane), gdyz piwnica podnosi koszty i zwieksza powierzchnie budynku, na co nie kazdego klienta stac. Wiec chyba dlatego architekci projektują bez piwnic, a piwnice na zyczenie.

Moj znajomy architekt stwierdzil, że dom moze byc bez piwnicy tylko wtedy, gdy komus naprawde braknie na nią pieniedzy.

Moi rodzice mają taką małą piwnice - 12 m2, w ktorej jest kotlownia i moja mama ciągle załuje, że nie ma wiekszej i łatwiej dostepnej piwnicy.

Dzisiaj wprawdzie nie trzymamy w piwnicy całych półtusz wieprzowych, ale za to całą mase zgrzewek z sokami (mamy małe dziecko), napoje, zywnosc, przetwory, wozek dla dziecka, dodatkową lodowke i całą mase innych niezbednych rzeczy (np wielki garnek do pasteryzowania przetworow).

W piwnicy jest tez wentylator nawiewny z GWC z rurą fi 200 mm i dzieki temu nie mam zadnych szumow w domu.