Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzynka z prądem

motylek0503

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie skrzynki od prądu którą niedawno postawiła Enea , otóz nie wiem co teraz mam zrobić . chciałam podłączyć prąd do garażu i tam zrobić licznik ale nie wiem czy tak można , czy będę miała dostęp do skrzynki która stoi . nie wiem jak za to się wziąśc

Tyle to i ja wiem. Chodzi mi o kwestie formalną

Kwestia formalna jest opisana w Warunkach Technicznych Przyłączenia i Umowie Przyłączeniowej.

Do sfinalizowania przyłączenia (założenia licznika) potrzebne będzie wykonanie instalacji odbiorczej i złożenie "Oświadczenia o gotowości instalacji przyłączanej".

http://www.energa-operator.pl/upload/wysiwyg/dokumenty_do_pobrania/formularze/wspolne/3_oswiadczenie_o_stanie_instalacji.pdf

Patrz punkt 4.

Oświadczam, że:

- posiadam ważne świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku dozoru w zakresie kontrolno - pomiarowym nr ..... lub uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych nr .....

- instalacja elektryczna w obiekcie, od miejsca dostarczenia energii elektrycznej, została wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej i znajduje się w stanie umożliwiającym załączenie jej pod napięcie, za co przyjmuję pełną odpowiedzialność.

Nadal uważasz, że w kwestiach formalnych wykwalifikowany elektryk nie będzie Ci potrzebny???

EDIT:

A tak w ogóle co to za "skrzynka"? Jest to złącze postawione w celu realizacji Twojego przyłączenia, czy jakaś skrzynka o której nic nie wiesz lub wiesz tylko tyle, że postawiła ją Energa? Bo z Twojego postu można również wywnioskować to drugie.

Edytowane przez zbich70

jestem świeżo po tych sprawach ale operatorem jest Zakład Energetyczny Dystrybucja

założona skrzynka, otrzymana faktura do zapłaty zgodnie z Umową, druk z oświadczeniem od elektryka co robił mi instalację wewn.

Zapłaciłam fakturę i z wypełnionym i podpisanym papierem od elektryka udałam się do ZE Dystrybucja, podpisałam kilka papierków a następnie do ZE Obrót podpisać umowę na dostawę prądu.

po podpisaniu umowy, w ciągu kilku dni (umówiony termin) przyjechali montażyści zamontować licznik. podpisałam odbiór licznika i prąd jest

dzisiaj elektryk, który robił mi instalację wewn. zakłada mi gniazdka, oprawki etc by wszystko było git :)