Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość zbrojenia wg projektu

MagaFM

Recommended Posts

WItam,

mam prośbę czy ktoś mógłby mi pomóc w obliczeniu ilości stali zbrojeniowej dla domu wg projektu? Tzn obliczyłam już sama wszystko, stal na zbrojenie wzdłużne, poprzeczne żebra i wieniec opaskowy, wszystko zgodnie z projektem (ławy wzdłużnie stal A-III fi10, poprzecznie A-0 fi6, stopy A-III fi10 i A-0 fi8), jednak problem jest taki, że wykonawca podał w kosztorysie 2x taką ilość stali, różnica jest więc bardzo duża. Teraz zupełnie nie wiem o co chodzi, nie mam odpowiedniej wiedzy, żeby ocenić czy może coś pominęłam. Dom jest szkieletowy, bardzo mały, podłoga na gruncie to ok 56m2. Prosiłabym o jakieś podpowiedzi w tym temacie i byłabym wdzięczna jakby ktoś znający się na rzeczy mógł spojrzeć na moje obliczenia i porównać je z projektem (mogłabym przesłać na maila).

Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Maga

Dziękuję za odpowiedzi, właśnie tak to liczyłam. Nie uwzględniłam tego 1,5% na odpady, ale to niewielka różnica. Wagę przeliczałam zgodnie z tą podaną w linku (fi10 0,617kg/mb, fi8 0,395kg/mb, fi6 0,222kg/mb). Zakładki również liczyłam - przyjęłam po 10m zakładu dla ławy i wieńca czyli 20m, ale chyba powinno być po 16m (4x 0,5m x8) w sumie 32m, ale to też nie tak duża różnica, nie byłam tego pewna jak to liczyć. Długość zakładek dla żeber była podana w projekcie, więc jest uwzględniona. No i właśnie tu jest problem, czytałam wcześniej na forach jak to obliczyć i wydaje mi się, że wszystko jest dobrze, ale nie zgadza się z kosztorysem. Ławy 30x50 mają w sumie długość 49m, do tego 2 stopy 60x60 i 3 stopy 30x30 i wieniec 49m., wyszło mi 410kg, w tym wieniec 166kg, czyli 244kg bez wieńca. Licząc te 5kg stali na 1mb ławy wychodzi 245kg czyli dokładnie tyle. W kosztorysie mam 810kg z wieńcem i nie rozumiem skąd ta różnica, pozostałe materiały zgadzają się z moimi obliczeniami. Wykonawca obiecał jeszcze to przeliczyć, ale powiedział, że nie sądzi aby była jakaś pomyłka... Wspomina coś o zbrojeniach na rogach (kotwy?), że to jeszcze trzeba uwzględnić, ale nie wiem o co dokładnie chodzii czy to może być taka różnica?? Pozdrawiam. Edytowane przez MagaFM

Może masz jeszcze jakieś zbrojenie pod fundamenty tarasu, schody itp.? Nie patrz na kosztorys w projekcie, tylko licz wg rzutów fundamentów i innych elementów, w których występuje zbrojenie. Ja przykładowo na fundamenty policzyłem metry bieżące, zamówiłem odpowiednią ilość prętów dwunastometrowych, z tego pociąłem odpowiednie kawałki i poskręcałem odpowiednie elementy zbrojenia. Wszystko wcześniej tak policzyłem, żeby było jak najmniej odpadów i nie przejmowałem się żadnym kosztorysem.

Dobry kabaret swoją drogą :). Ale nie wiem czy w tym wypadku akurat o to chodzi, reszta materiałów i cen za materiały jest ok, ekipa jest polecona przez połowę sąsiadów jako uczciwa... Ale niczego nie można wykluczyć. Pod taras jest jedna ta stopa 60x60cm i druga taka wewntrz domu, to wszystko ujęłam. Liczyłam wg rzutów wszystko, bo nie mam gotowego kosztorysu w projekcie, także tutaj błąd też odpada. W zasadzie jedyne co mi przychodzi do głowy to te słupy na rogach i w stopach, duża stopa pod taras wg rzutu ma wewnętrz słupek o średnicy 25cm, do tego trzy słupki 16x16cm (przy wykuszu) i jeden taki sam w tej stopie wewnętrz domu i jeszcze trzy o średnicy 20cm w tych mniejszych stopach. Ale to przecież drewniane, bo stalowe to chyba faktycznie by ważyły z pół tony. Są one też na rzucie parteru, więc idą przez cały fundament i kawałek ścian, nie wiem jak one się fachowo nazywają. I dalej jak są schematy to jest rysunek "szczegół mocowania słupka drewnanego na ścianie fundamentowej" i tam są po 3 kołki rozporowe na każdy słupek. Jak przeczytałam kołki to właśnie kotwy, o których wspominał wykonawca, że one są w tym uwzględnione i stąd taka ilość, ale to też trochę dziwne, skoro to się kupuje na sztuki, a nie na kilogramy... W każdym razie nie znalazłam dokładnie takich kotw (Hilti M16 HSL-TZ i jeszcze przy gwincie jest M16/280, nie wiem zupełnie co to oznacza, Hilti jak rozumiem to producent, 16 to długość, bo na rysunku jest słupek 16cm i ten kołek ma tyle samo, odpowiednio dłuższe jak rozumiem będą dla słupków innej wielkości), ale cena innych to najwyżej kilka złotych za sztukę. Są jeszcze kątowniki oznaczone tak: P150x75x8x60, d 17,5, BMF "P" i tu zupełnie nie wiem o co chodzi, ale tak z rysunku to ok 8cm na dole, 20cm wysokości i szerokość pewnie jak słupek, ale tak na oko to to również niewielka w sumie waga i cena. Jeśli to nic z tych rzeczy to wygląda jednak na naciągactwo, ale no to chyba dziwny sposób - można naciągnąć zawyżając wszystkie materiały i to raczej nie ilość, a cenę, wtedy trudniej się połapać albo wszystko po trochu. Chociaż w sumie nie ma obliczeń dla zbrojeń w projekcie i musiałam sama liczyć, a jeszcze wcześniej zrozumieć o co chodzi w tych rzutach :), może nie spodziewał się, że to zrobimy. Nie wiem co z tym dalej robić, w pierwszej kolejności zakładam mój błąd, bo nie znam się na tym na tyle, żeby mieć pewność.