malukasi 30.08.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam.Stoję przed poważnym dylematem. Zastanawiam się nad sensownością wymiany pieca olejowego na ekogroszek. Mam dom z pustaka o pow. 200 m2, ocieplony. Mieszkają dwie dorosłe osoby oraz dwoje dzieci. Ze względu na cenę oleju w okresie zimowym większość czasu grzeję kominkiem. Częściowo mój błąd zapewne polega na tym, że piec włączałem na kilka dni aby w pokojach zrobiło się ciepło po czym wyłączałem go widząc szybkie zużycie oleju. W ten sposób, w skali roku, zużyłem ok 12 m3 drewna oraz 1200 l. oleju (w sumie 1400 zł drewno + 4800 zł = 6200 zł). Przyjmuję, że ekogroszku zużyję ok 5 ton czyli 5 ton*800 zł = 4000 zł. Czy wg. Was opłacalne jest instalowanie pieca na ekogroszek (koszt pieca oraz instalacji to ok. 10 000 zł)? Dodam, że w przeciągu 2 lat ma być dociągnięty do mnie gaz ziemny (podłączenie również będzie wiązało się z jakimś kosztem, na pewno kilka tyś. zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pshemko84 30.08.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam Częściowo mój błąd zapewne polega na tym, że piec włączałem na kilka dni aby w pokojach zrobiło się ciepło po czym wyłączałem go widząc szybkie zużycie oleju. . Zgadza się. I to w 100%... Czy wg. Was opłacalne jest instalowanie pieca na ekogroszek (koszt pieca oraz instalacji to ok. 10 000 zł)? Dodam, że w przeciągu 2 lat ma być dociągnięty do mnie gaz ziemny (podłączenie również będzie wiązało się z jakimś kosztem, na pewno kilka tyś. zł). To zależy czy jesteś zdecydowany podłączać ten gaz. Trzeba to dobrze przeliczyć i wziąć pod uwagę własne preferencje. Kocioł na ekogroszek to jak wspomniałeś kwota ok 10.000 z montażem. Co prawda obsługa ogranicza się do minimum ale nie jest to urządzenie BEZOBSŁUGOWE. Jednak trochę się ubrudzisz przy czyszczeniu i dosypywaniu opału... Średniej klasy kocioł gazowy z montażem i podłączeniem instalacji gazowej również wyjdzie w granicach 10.000 zł. Tu z kolei masz bezobsługowy komfort sprowadzający się do naciśnięcia "guziczka" ale nieznacznie wyższy koszt samego paliwa w porównaniu do eko-groszku. Jeśli zdecydujesz się na gaz to jest jeszcze przejściowe (tańsze ale trochę mniej efektywne) rozwiązanie w postaci montażu palnika gazowego do obecnie posiadanego kotła na OO. Podałem tylko skrócony opis niektórych możliwości ale decyzja należy do ciebie. Na cokolwiek byś się zdecydował to i tak będzie to tańsze niż OO w obecnych czasach... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.08.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Również teraz zauważyłem że coraz więcej klientów którzy dzwonią chcąc zastąpić olej groszekiem, coraz częściej zdarzają się też zawiedzeni pompiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.08.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Nie miałem nigdy kotła na olej a jedynie mogę powiedzieć o doświadczeniach dwóch znajomych. Jeden --- szwagier zainstalował w domu kocioł olejowy wraz ze zbiornikiem - no ale po 2 latach doszedł do wniosku, że drogo i dokupił jakis zwykły kocioł na węgiel i nim pali dosypując węgiel codziennie a olej włącza jak wyjeżdża za granicę. Drugi kolega robił generalny remont CO całej instalacji i nastawił się na nowoczesny kocioł olejowy (gdzieś 1,5 roku temu) a śmieciucha odstawił na bok ale po trzech miesiącach przeprosił się ze śmieciuchem z przyczyn ekonomicznych i go podłłączył jako drugi kocioł i nim pali do dzisiaj a kocioł nowy olejowy robi za dekorację. Z tych przykładów nie wynika czy warto wymienić kocioł olejowy na kocioł na ekogroszek bo u w/w wygrały śmieciuchy - ale coś jest na rzeczy. Tak więc palenie węglem jest bardziej ekonomiczne niż olejem i nie jest bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 31.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Można też zaadaptować kocioł olejowy do spalania pelletu. Coraz więcej jest takich instalacji. Nie musisz kupować nowego kotła, rozwalać instalacji, a i awaryjny powrót do oleju jest na ogół możliwy. No i czysta kotłownia - to też jest ważne, oprócz ceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Również teraz zauważyłem że coraz więcej klientów którzy dzwonią chcąc zastąpić olej groszekiem, coraz częściej zdarzają się też zawiedzeni pompiarze. Pompiarze ?????? Miałeś z tym do czynienia?? Ja montuje pompy właśnie do olejaków .Jest ponad 2 razy taniej . Mam klienta który płacił 20 000 zł rocznie, a na PC 8000 zł ( powietrze woda) Oczywiście groszek i pelet też działa .Ale kto zamieni bezobsługowy olej na pracę palacza . I te częste wizyty serwisu przy podajnikach To zamiana siekierki na kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 01.09.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Pompiarze ?????? Miałeś z tym do czynienia?? Ja montuje pompy właśnie do olejaków .Jest ponad 2 razy taniej . Mam klienta który płacił 20 000 zł rocznie, a na PC 8000 zł ( powietrze woda) Oczywiście groszek i pelet też działa .Ale kto zamieni bezobsługowy olej na pracę palacza . I te częste wizyty serwisu przy podajnikach To zamiana siekierki na kijek Sam nie wiesz o czym piszesz. Te 8k PLN na rok to dla jakiej powierzchni i dla jakiej temperatury wewnątrz. Ja mam stary dom o powierzchni 300m2 oraz temperatury w pomieszczeniach rzędu 24-25deg. Nie przekroczyłem w ubiegłym roku kwoty 4500PLN paląc samym groszkiem. Serwisu również nie uświadczyłem. Ponadto dziwne, że nie spotkałem jeszcze użytkowników PC, kotłów gazowych i olejowych( a znam ich sporo), którzy preferowali by temperatury takie jak ja. Jakoś tak się składa, że wszyscy zgodnie twierdzą, że temperatury na poziomie 20-21 stopni są najlepsze.... Zachowaj więc te swoje pseudo rady na inne wątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.09.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ... wszyscy zgodnie twierdzą, że temperatury na poziomie 20-21 stopni są najlepsze... ... A w nocy 17-18*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Sam nie wiesz o czym piszesz. Te 8k PLN na rok to dla jakiej powierzchni i dla jakiej temperatury wewnątrz. Ja mam stary dom o powierzchni 300m2 oraz temperatury w pomieszczeniach rzędu 24-25deg. Nie przekroczyłem w ubiegłym roku kwoty 4500PLN paląc samym groszkiem. Serwisu również nie uświadczyłem. Ponadto dziwne, że nie spotkałem jeszcze użytkowników PC, kotłów gazowych i olejowych( a znam ich sporo), którzy preferowali by temperatury takie jak ja. Jakoś tak się składa, że wszyscy zgodnie twierdzą, że temperatury na poziomie 20-21 stopni są najlepsze.... Zachowaj więc te swoje pseudo rady na inne wątki. Temperatura w domu 23 do 25.A ogrzewany jest dom o powierzchni 400 m2 i budynek gospodarczy z garażami. Takie sytuację też są możliwe.Nie wszyscy mają 300 m2. Prawda jest taka ,że jakby zmontowali eko groszek to też by tyle zapłacili (około 8000 zł). Ale ci ludzie często wyjeżdżają. Moje Pseudo rady tu też pasują. Jak zamontujesz PC to będziesz miał też wiedzę na ten temat. Ty masz swoją grupę klientów ,a ja swoją. Pc nie jest dla każdego i dla każdej instalacji I wiem co piszę i mam do tego podstawy np .wykształcenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.09.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Temperatura w domu 23 do 25.A ogrzewany jest dom o powierzchni 400 m2 i budynek gospodarczy z garażami. Takie sytuację też są możliwe.Nie wszyscy mają 300 m2. Prawda jest taka ,że jakby zmontowali eko groszek to też by tyle zapłacili (około 8000 zł). Ale ci ludzie często wyjeżdżają. Moje Pseudo rady tu też pasują. Jak zamontujesz PC to będziesz miał też wiedzę na ten temat. Ty masz swoją grupę klientów ,a ja swoją. Pc nie jest dla każdego i dla każdej instalacji I wiem co piszę i mam do tego podstawy np .wykształcenieTa cena co podałeś to chyba za kocioł bo na pewno nie za opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ta cena co podałeś to chyba za kocioł bo na pewno nie za opał Czy uważasz ,że spalenie groszku za 8000 zł jest niemożliwe ,a za 4500 zł jest możliwe. Dziwna logika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.09.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Czy uważasz ,że spalenie groszku za 8000 zł jest niemożliwe ,a za 4500 zł jest możliwe. Dziwna logika10 ton opału na 300m2? Nie uważasz że trochę przedobrzyłeś? Połowę z tego to się zgodzę ale tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 10 ton opału na 300m2? Nie uważasz że trochę przedobrzyłeś? Połowę z tego to się zgodzę ale tyle? Ale ja pisałem nie o 300 tylko 400 m2 z tranzytem do dużego budynku gospodarczego z garażami i stróżówka. I opisałem ten przypadek ,że szło oleju za 20000 zł a teraz z pompą 8000 zł kosztuję prąd.I przyznałem ,że ekogroszek tęż by kosztował podobnie I tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 01.09.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) T Jak zamontujesz PC to będziesz miał też wiedzę na ten temat. Ty masz swoją grupę klientów ,a ja swoją. Pc nie jest dla każdego i dla każdej instalacji I wiem co piszę i mam do tego podstawy np .wykształcenie Różnimy się jednym małym szczegółem. Ja jestem tylko użytkownikiem, Ty zaś wykonawcą. Większym, mniejszym - nie wnikam. Na pewno jednak masz styczność z producentami, handlowcami, sprzedawcami. To każe patrzeć przez palce na Twoje wypowiedzi. Masz rację w jednym - o PC nie wiem nic. Jestem przekonany jednak, że za ok 14k PLN dla swojej powierzchni nie znalazł bym żadnej PC z montażem, która zapewniłaby mi temperatury pomieszczeń, które preferują moi bliscy. A tyle dokładnie wydałem na kocioł razem z wykonaniem kotłowni. A kocioł i tak przewymiarowany. Edytowane 1 Września 2012 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.09.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) . Na pewno jednak masz styczność z producentami, handlowcami, sprzedawcami. To każe patrzeć przez palce na Twoje wypowiedzi. Masz rację w jednym - o PC nie wiem nic. . Mam jeszcze kontakt z klientami od 25 lat. Wierz mi ,że gdyby moi klienci byli niezadowoleni to już dawno bym nie działał na rynku. I to jest rzeczywiście powód ,żeby patrzeć na moją wiedzę przez palce. Jesteś użytkownikiem jednego urządzenia , a mi zarzucasz pseudo wiedzę. A jeszcze dowodem na twoją wiedzę jest wyższa temperatura w domu niż u innych. Powalający argument Edytowane 2 Września 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.09.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Sam nie wiesz o czym piszesz. Te 8k PLN na rok to dla jakiej powierzchni i dla jakiej temperatury wewnątrz. Ja mam stary dom o powierzchni 300m2 oraz temperatury w pomieszczeniach rzędu 24-25deg. Nie przekroczyłem w ubiegłym roku kwoty 4500PLN paląc samym groszkiem. Serwisu również nie uświadczyłem. Ponadto dziwne, że nie spotkałem jeszcze użytkowników PC, kotłów gazowych i olejowych( a znam ich sporo), którzy preferowali by temperatury takie jak ja. Jakoś tak się składa, że wszyscy zgodnie twierdzą, że temperatury na poziomie 20-21 stopni są najlepsze.... Zachowaj więc te swoje pseudo rady na inne wątki. Tak ci z czystym i bezobsługowym ogrzewaniem jakoś zaraz dziwnie stają się zimnolubni hehe. Przez 5 lat też nie korzystałem z serwisu, jeszcze by coś zepsuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.09.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Mam jeszcze kontakt z klientami od 25 lat. Wierz mi ,że gdyby moi klienci byli niezadowoleni to już dawno bym nie działał na rynku. I to jest rzeczywiście powód ,żeby patrzeć na moją wiedzę przez palce. Jesteś użytkownikiem jednego urządzenia , a mi zarzucasz pseudo wiedzę. A jeszcze dowodem na twoją wiedzę jest wyższa temperatura w domu niż u innych. Powalający argument Przeczytaj w takim razie moją wypowiedz raz jeszcze, bo chyba nie zrozumiałeś. Chwalisz się użytkownikiem(klientem), który płaci za rok 8000 PLN . Napisz więc ile zainkasowałeś za całość usługi wraz z montażem PC. Będziemy mieli całościowy obraz kosztów dla obydwu rozwiązań. Piszę, jakie temperatury utrzymuje u siebie. Wskazałem, że jakoś nie mogę spotkać użytkowników PC, gazu, oleju preferujących podobne temperatury. To nie jest dowód moje pseudo wiedzy. To pokazuje tylko ile naprawdę kosztują poszczególne rozwiązania w zakresie ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.09.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Z tym pseudo to nie ja wyskoczyłem.Koszt PC to 33000 zł (zdarłem) ale rocznie klient jest 12000 zł /rok do przodu (w stosunku do oleju) .Ale i tak planował wymianę kotła olejowego.Moi pracownicy mają eko groszki i na swoim terenie (wieś) montuję ich dużo .Kolega przeszkolił już cała rodzinę w zakresie obsługi i rozpalania .Sami sobie naprawią (dla nich to idealne rozwiązanie).Ale co ma zrobić lekarz lub prezes firmy .Przecież nie może mieć nic za paznokciami.A te wysokie temperatury mogą wynikać z braku kontroli nad układem ogrzewania .25 C to trochę dużo ,Ja utrzymuję 23 .Jak napalę w kominku to bywa nawet 26 C ,ale to już przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pshemko84 03.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Witam. Aż jestem ciekaw co o tym wszystkim myśli autor wątku. Jak na razie to on tylko zadał jedno pytanie a dyskusja (bez jego udziału) doszła do gorącej bitwy między eko-groszkiem a PC... Na dodatek autor nawet słowem nie wspomniał że bierze w rozwagę PC ale dobrze że koledzy o tym wspomnieli. Więc czekamy na refleksję autora Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 04.09.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Z tym pseudo to nie ja wyskoczyłem. Koszt PC to 33000 zł (zdarłem) ale rocznie klient jest 12000 zł /rok do przodu (w stosunku do oleju) .Ale i tak planował wymianę kotła olejowego. Moi pracownicy mają eko groszki i na swoim terenie (wieś) montuję ich dużo .Kolega przeszkolił już cała rodzinę w zakresie obsługi i rozpalania .Sami sobie naprawią (dla nich to idealne rozwiązanie). Ale co ma zrobić lekarz lub prezes firmy .Przecież nie może mieć nic za paznokciami. A te wysokie temperatury mogą wynikać z braku kontroli nad układem ogrzewania .25 C to trochę dużo ,Ja utrzymuję 23 . Jak napalę w kominku to bywa nawet 26 C ,ale to już przesada. A widzisz:). Tu jest pies pogrzebany. Czekałem jak sam o tym napiszesz. Prawda jest taka, że jeśli ktoś zarabia bardzo dobre pieniądze to będzie dążył do możliwie największego komfortu nawet kosztem większych rachunków. Mnie z pensji skromnego PH raczej nie będzie stać w najbliższym czasie na tego typu rozwiązanie. Dla tego kieruję się przede wszystkim rachunkiem ekonomicznym:). Co do temperatur o których pisałem- nie wynikają one z braku kontroli nad układem. Na każdym grzejniku mam głowice, którymi mogę sterować swobodnie temperaturą pomieszczeń. Po prostu żona i teściowa całe życie mieszkały w bloku i dla nich temperatury niższe niż 23-24 deg. to już mróz.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts