Maciejkiil 31.08.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Czy czerwona cegła to dobry pomysł na elewację? Ile mógłby wynieść koszt cegły na dom w wymiarze 180m2?? Gdzie można w okolice Krakowa kupić taką cegłę? Chciałbym żeby to była cegła raczej wyglądająca na starą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech_R 12.09.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Cegła jest zawsze dobrym rozwiązaniem na elewację z racji swojej długowieczności - dobra inwestycja na lata. Przy odpowiedniej pielęgnacji zwraca się z nawiązką. Czy czerwona? rzecz gustu z odpowiednim kolorem spoiny może robić piorunujące wrażenie, lecz należy zwrócić uwagę na kolor dachu, stolarki okiennej itp. Jeżeli cegła ma wyglądać na starą to jedynie wchodzą w grę cegły ręcznie formowane. Koszty (180m2) dla wymiaru cegły DF (210X65X100): 1. cegły polskie nowe z cegielni - ok. 20.000 zł brutto,2. cegły holenderskie (Rodruza, Vandersanden, Leopold Engels): 25.000-35.000 zł brutto3. cegła rozbiórkowa: ok. 12.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.09.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Maciejkill: nie ma wielu producentów cegieł ręcznie formowanych, jednym z nich jest n.p. Cegielnia Kufel. Aby taka cegła miała wygląd - musisz znaleźć fachurów od jej ułożenia - gościa od cegieł znam, możesz także spróbować uderzyć do firm czy brygad które robią ogrodzenia z kamienia naturalnego i obkładają domy, zaś fuga to zwykle piasek żółty cement biały wapno czasem chemia...Z cegłą rozbiórkową musisz się liczyć z tym, że jak niedawno widziałem gość w ramach rozbiórki dostał cegłówkę z komina i jakieś takie szare naloty mu pozostawały. Co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doniu0908 26.09.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 To fakt, że z rozbiórki trzeba uważać. Mozesz natomiast kupic postarzana. Ja kupowałem w firmie ze Stróży - CEKOBUD się nazywa. To trochę od krakowa, ale organizują dostawę. Cegła która zamówiłem wygląda nieźle i dobrze wpasowała się w starszy budynek - bo miałem domek 1936 roku i chciałem go przerobić. Cena ustalana jest indywidualnie w zależności od zamówienia, ale można sie dogadac bo ja dostałem spora zniżkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 O Cekobudzie też słyszałem sporo ciepłych slów. Do 180 m2 potrzeba będzie 90 worków cementu białego, czyli "po ludzku" 2,25 t. Przelicznik jest taki, że cementu idzie ok worek na 2 m2... Resztę możesz podoliczać od ilości cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 KB: doradca: zaprawę można ręcznie mieszać - nie ma problemu, trzeba tylko wiedzieć i umieć to robić. To jedna kwestia - znam kilku wykonawców którzy to robią i wychodzi im to całkiem całkiem. Jednego z nich poleca nawet Kufel. Tak naprawdę to co idzie we workach do zapraw dla cegły to jest także cement (biały zwykle), wapno, wypełniacz lub chemia zastępująca wapno i środki grzybobójcze, a płaci się za to jak "za woły"Doniu: jeżeli chcesz namiary na wykonawcę : pisz na p.w. to dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
briko 26.10.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Jeśli chodzi o fachowców to najlepiej brać tych polecanych przez producenta, autoryzowanych wykonawców. Masz wtedy gwarancje, nie masz problemu z terminami albo narzekaniem jednych na drugich i zrzucaniem winy. Co więcej widzę, że np. Cegielnia CEKOBUD w odróżnieniu od innych oferuje zniżke na vacie jeżeli bierze sie cegłę z ich wykonawcą. Moim zdaniem najsolidniejsze i najtańsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 brika: z bardzo różnych powodów ja znam takowych - i widziałem ich robotę. Swoją droga cegielnie zwykle znają po kilka ekip które są warte zaufania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 17.11.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Planując taką elewację nie można zapomnieć o fundamencie. Dla doku jednorodzinnego i ściany dwuwarstwowej zazwyczaj ściana fundamentowa ma szerokość 25cm. Dla ściany trójwarstwowej mamy np. 25cm muru wewnętrznego, 15cm styropianu, 5cm przerwy powietrznej i 12cm ściany elewacyjnej. Razem prawie 60cm i taki też musi być fundament. W praktyce będzie to 65cm (jeden bloczek betonowy w poprzek i jeden wzdłuż). Same fundamenty wyjdą w materiale x3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 KB: Z racji składu - każda zaprawa (cem - wap) - w swym składzie powinna mieć: cement (biały lub szary), wapno, wypełniacz i ew. chemię - dokładniej: coś w rodzaju plastyfikatora, spełniającego także dość często funkcję środka zabezpieczającego przeciw wykwitom. Z racji różnych pomysłów wiele zapraw gotowych nie ma wapna (bo dobre jest drogie, o trasowym nie mówię) a cement najtańszy jaki się znajdzie. To szmelc. Tak naprawdę - każda porządna jasna zaprawa - opiera się na białym cemencie (na p.w. mógłbym pozgadywać na jakim ), wapnie i wypełniaczu, do tego chemii. Ameryki nie odkryłem. Dowcip tylko polega na tym - że fachowiec umie mieszając na budowie (a znam takowe ekipy) i zmieniając proporcje cementu i wapna (jeśli dodaje jego zamiennik - to musi dodać coś co zapobiega glonom i temu podobnej zieleninie) - albo zwiększa plastyczność wapna, albo zwiększa siłę zaprawy, przy czym klasa CS IV nie jest żadnym ewenementem. Koszt zaś czegoś takiego jest (przy zał. cement biały, wapno trasowe, piasek płukany, szary - tańszy o min 3/4 od kupnej, a bywa że i więcej). Z bardzo różnych powodów - znam wykonawców i ich roboty, jeden z nich nie boi się nawet robić "w kolorze". Mówię o fudze. Z drugiej strony zaś producentom także zdarza się spierniczyć partię towaru i bywa że ciężko od nich wyciągnąć reklamację. I na koniec : wykwity nie biorą się z wapna a cementu. PS. Dane o zaprawie, co prawda chyba nie waszej ale co to za dokładność : przeliczenie na CaO (wapno) 7 - 9%? Przeliczenie na klinkier (cement) - 8 - 10%? Dokładność plus minus dwie łopaty? Przy okazji jeszcze jedno - jeżeli ja kogoś polecam do danej roboty - to mam naprawdę stu procentową pewność, że wie co robi. Podobnie z producentem cegły (-> Kufel). To jedno - a dwa tak na dobrą sprawę takie ekipy są "z polecenia" czyli pokazują robotę jaką robili wcześniej. Takowe zdjęcia mam i jakby ktoś był zainteresowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 02.12.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 W zeszłym roku robiliśmy elewację z cegły tradycyjnej z cegielni Hoffmanowska. Efekty można zobaczyć u mnie w dzienniku. Relatywnie drożej wyszła nam zaprawa niż sama cegła. Do całości należy jeszcze doliczyć elementy zbrojenia niewidoczne po zakończeniu robót. Po półtora roku jest kilka cegieł, gdzie pojawiły się wykwity. Cztery sztuki pękły, ale w przypadkowych miejscach. Całość jak dla mnie wygląda ok. Ale jeśli ktoś z Was miałby jakieś fachowe uwagi, to chętnie posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.12.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 dorkas: o ile wiem, to zbrojenia nie daje się do cegieł układanych jako elewacje, ale tu - mogę się mylić. Wykwity zaś biorą się z cementu, nie cegieł. Cement zaś jest niezbędnym składnikiem zaprawy na której uklada się cegły. Zwykle wykwity dają w kość kiedy cement nie jest niskoalkaliczny. Sama zaś zaprawa, ręcznie mieszana na budowie przez dobrego fachurę jest tańsza i to dużo od kupnej. Jej koszt to w najgorszym razie 1/4 kupnej, w najlepszym 1/10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 03.12.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 dorkas: o ile wiem, to zbrojenia nie daje się do cegieł układanych jako elewacje, ale tu - mogę się mylić. Jak inaczej rozwiązać kwestię nadproży? o ile idą po łuku, to cegły mogą się wzajemnie klinować, ale żeby się opierały na wstawionym później oknie, to już gorzej. Okna mają przeważnie powyżej metra szerokości. Wykwity zaś biorą się z cementu, nie cegieł. Cement zaś jest niezbędnym składnikiem zaprawy na której uklada się cegły. Zwykle wykwity dają w kość kiedy cement nie jest niskoalkaliczny. Sama zaś zaprawa, ręcznie mieszana na budowie przez dobrego fachurę jest tańsza i to dużo od kupnej. Jej koszt to w najgorszym razie 1/4 kupnej, w najlepszym 1/10... Skąd się biorą to inna rzecz, ale pojawiają sie na cegłach. Znajdź mi takiego fachurę, który za to nie zedrze dodatkowych pieniędzy i dobrze to zrobi, to Cię ozłocę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 dorkaS: znam kilku gości co w kamieniu naturalnym robią, to jedno, i podejrzewam, że cegły by się podjęli, znam faceta co robi w cegle i z niej chyba zrobi wszystko.Zaś nadproża - dlatego dawniej szły łukowato, cegła się klinowała - przy okazji widziałem jak z kamienia naturalnego robią łuki w murze (da się) i zbrojenia tam nie widziałem, z tą jednak różnicą, że nie jest to ściana nośna. Jeżeli to ma być ściana nośna, lub jej fragment - niestety zbrojenie być musi, ale w betonie który jest pomiędzy cegłą, ale gdybyś cegły tam nie dawała tak czy inaczej zbrojenie by być musiało. To się nie wiąże z tym z czego jest, ale z tego jaką rolę i funkcję pełni.PS. A wykonawca jest albo dobry - albo tani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.12.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Balto, przyznaj się, nie przeczytałeś mojego posta na którego właśnie odpowiedziałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dobra, wyobraźmy sobie prostokątne okno, o wymiarach np. 150x 150 (cmxcm). Cegła w nadprożu ułożona pionowo, dłuższym bokiem do góry. Czy skleisz ją tylko zaprawą? Dla ułatwienia dodajmy, że okna będą wstawiane np. 1.5 roku później. Ściana elewacyjna, oczywiście. Trójwarstwowa, zewnętrzna z cegły. Dom piętrowy, nacisk na cegły w nadprożu będzie pochodził od min. 50 warstw kolejnych cegieł,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dobra, wyobraźmy sobie prostokątne okno, o wymiarach np. 150x 150 (cmxcm). Cegła w nadprożu ułożona pionowo, dłuższym bokiem do góry. Czy skleisz ją tylko zaprawą? Dla ułatwienia dodajmy, że okna będą wstawiane np. 1.5 roku później. Ściana elewacyjna, oczywiście. Trójwarstwowa, zewnętrzna z cegły. Dom piętrowy, nacisk na cegły w nadprożu będzie pochodził od min. 50 warstw kolejnych cegieł,. Tak sklejam cegłę tylko zaprawą (mówimy o ścianie zewnętrznej z licówki stawianej w systemie trójwarstwowym.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.12.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Możesz wytłumaczyć dlaczego? Nie martwisz się naprężeniami i całą statyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.12.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Możesz wytłumaczyć dlaczego? Nie martwisz się naprężeniami i całą statyką? Robi się tak według projektu w Niemczech u nich lubują się w licówce domy stoją ponad 100 lat i nic .Jest oczywiście 1 element zbrojeniowy jeżeli można tak to nazwać ale cegłę skleja się tylko zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.12.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Zgadzam się, że zaprawą sklejasz cegłę, a nie drutem. A gdzie laduje ten 1 element zbrojeniowy, o którym piszesz? Edytowane 4 Grudnia 2012 przez dorkaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts