animuss 04.12.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Zgadzam się, że zaprawa sklejasz cegłą a nie drutem. A gdzie laduje ten 1 element zbrojeniowy, o którym piszesz? To jest kątownik ale nie taki kupiony w składzie ze stalą , specjalny ,wyprodukowany, w zależności od rozpiętości okna do tego ma jeden mocno szeroki brzeg , jest zabezpieczony odpowiednio przed warunkami zewnętrznymi coś w rodzaju plastiku na zewnątrz .Po wstawieniu i obrobieniu okna nic nie widać. Jest zamontowany od tyłu szersza część i pod spodem węższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.12.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 dorkaS: to czy wytrzyma kolejne warstrwy zależy od mocy zaprawy jaka zostanie użyta. Ja widziałem łuki także ładnie kamieniem czy cegłą obudowane od dołu. Poza tym wydawało mi się, że pytasz się jak zrobić samo nadproże. A teraz już wiem o co biega. N.b. dopytam się jednego gościa jak robi taką licówkę nad oknami etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 05.12.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Balto, moja elewacja juz stoi i to od dluższego czasu. I na razie dobrze się miewa. Nim rozpoczęliśmy jej budowę mieliśmy casting na wykonawców. I różnych rzeczy nasłuchałam się. Część śmieszy, ale przeraża i poraża mnie częste negowanie podstawowych praw fizyki, stąd moja reakcja na Twój post. I nie trzeba być fizykiem, wystarczy trochę wyobraźni i podstawowej wiedzy. Efektem tej negacji są pękające ściany, naprężenia pojawiające się w kątach otworów okiennych, które by nie wystąpiły, gdyby ktoś wcześniej murował z głowa. I naprawdę nie tylko sama zaprawa tu gra rolę (choćby miała składać się z samego super glue, to nie zawsze pomoże). Łuki mają to do siebie, ze elementy same się klinują, a w prostokątnym otworze, co ma się klinować. Moje poprzednie pytanie nie dotyczyło łuków, tylko otworów prostokątnych. Co innego płot o wysokości metra, a co innego fasada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.12.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Nie pisałem tylko o płotach wysokości metra, ale także o całych elewacjach od dołu do samej góry. I oczywiście prostokątnych oknach. Normalnie ładnie obłożone i się trzymało. A wykonawcy rzeczywiście są bardzo różni, jak nieraz widziałem ich robotę to nawet nie nóż a siekiera w kieszeni skakała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 19.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jeśli chodzi o fachowców to najlepiej brać tych polecanych przez producenta, autoryzowanych wykonawców. Masz wtedy gwarancje, nie masz problemu z terminami albo narzekaniem jednych na drugich i zrzucaniem winy. Co więcej widzę, że np. Cegielnia CEKOBUD w odróżnieniu od innych oferuje zniżke na vacie jeżeli bierze sie cegłę z ich wykonawcą. Moim zdaniem najsolidniejsze i najtańsze rozwiazanie. Człowieku każdy kto logicznie myśli widzi że naganiasz klientów do cegielni Cekobud. W dodatku nazwałeś się jak jeden z produktów cegielni Hoffmanowskiej. Ciekawe ile Ci za to płacą. Nie toleruje cham..stwa na forum i dla mnie jesteś spalony tak samo jak i Twoje komentarze. Powinieneś za to bana dostać. Poreszto każda cegielnia, a nawet hurtownia da Ci duże rabaty przy przyzwoitych ilościach oraz dobrym podejściu. Ja w odróżnieniu od Ciebie. PS. Do postów powyżej - oczywiście jest możliwość zarazem kupowania kolosalnie drogiej zaprawy ale też jest możliwość przygotowania jej samemu przez co niwelujemy koszty. W razie czego wykwity można zlikwidować w bardzo prosty sposób a później zaimpregnować elewację i ponownie wykwit nie wyjdzie... tylko trzeba trochę myśleć i mieć wiedzę o tym. Nieraz lepiej jest dopłacić 10 czy 20 % więcej a mieć coś na całe życie a nie później żałować. Jest wiele dobrych cegielni produkujących cegły ręcznie formowane, posiadających atesty i deklaracje na swoje produkty przebadane w Instytutach Techniki Budowlanej - trzeba tylko poszperać w googlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.02.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 keyo: uściślę dwie rzeczy:- zwykle cegielnia ma powiązanych ze sobą wykonawców, podobnie jak i masa hurtowni budowlanych (np i ja) dlatego, że wiem że robią dobrze i maniany nie odstawią...- te tzw. wykwity wynikają z jednej rzeczy: ilości alkaliów w cemencie. Czyli masz w zasadzie dwie albo i trzy drogi uzupełniające się wzajemnie:1. Biały cement bez dodatków i niskoalkaliczny (zawartość zwykle nie podawana w PL bo jest to parametr dodatkowy. Norma mówi dla czystych o max 0,6%)2. Stosowanie porządnego wapna... w skrajnych wypadkach - wapno trasowe (-> trasskalk). Trass jest naturalnym zabezpieczeniem przed wykwitami.3. Niektórzy eliminują wapno dodając środki zmniejszające napięcie powierzchniowe oraz zawierające środki grzybobójcze (wapno prócz bycia plastyfikatorem także jest środkiem zabezpieczającym przed zieleniną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
briko 09.05.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Człowieku każdy kto logicznie myśli widzi że naganiasz klientów do cegielni Cekobud. W dodatku nazwałeś się jak jeden z produktów cegielni Hoffmanowskiej. Ciekawe ile Ci za to płacą. Nie toleruje cham..stwa na forum i dla mnie jesteś spalony tak samo jak i Twoje komentarze. Powinieneś za to bana dostać. Poreszto każda cegielnia, a nawet hurtownia da Ci duże rabaty przy przyzwoitych ilościach oraz dobrym podejściu. Ja w odróżnieniu od Ciebie. PS. Do postów powyżej - oczywiście jest możliwość zarazem kupowania kolosalnie drogiej zaprawy ale też jest możliwość przygotowania jej samemu przez co niwelujemy koszty. W razie czego wykwity można zlikwidować w bardzo prosty sposób a później zaimpregnować elewację i ponownie wykwit nie wyjdzie... tylko trzeba trochę myśleć i mieć wiedzę o tym. Nieraz lepiej jest dopłacić 10 czy 20 % więcej a mieć coś na całe życie a nie później żałować. Jest wiele dobrych cegielni produkujących cegły ręcznie formowane, posiadających atesty i deklaracje na swoje produkty przebadane w Instytutach Techniki Budowlanej - trzeba tylko poszperać w googlach. Widziałeś może kiedyś takie markety budowlane BricoMarche, lub Briko firmę produkującą sprzęt narciarski??? A może słyszałeś tę nazwę w obcym języku? - widzę, że nie bo jedyne co przyszło Ci do głowy to wymyślona nazwa cegły podobnie jak nazwa samej cegielenki, która od czegoś się wzięła.... A poza tym to kij Ci do mojego logo loginu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatdaddy 09.05.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 ^^ Cegielnia Hoffmanowska to znana przedwojenna cegielnia z Kraśnika, chyba każdy ją zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 I kilka innych między Bogiem a prawdą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
briko 15.05.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 ^^ Cegielnia Hoffmanowska to znana przedwojenna cegielnia z Kraśnika, chyba każdy ją zna Śmiech na sali......nawet w Kraśniku nie każdy ją zna... . Żaden murarz z którym rozmawiałem budując dom w tamtym roku nawet nie wspomniał o niej... Cóż widać z resztą, że post od właściciela lub z polecenia - zatem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.05.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jeśli w Kraśniku nie znają własnych cegieł to muszą być ślepi i głusi. Tyle kominów wznosi się wokół miasteczka, że hoho... Dla nie mieszkających w okolicy wystarczy wklepać w google frazę 'cegła ręcznie formowana Kraśnik' i wyskoczy kilka głównych cegielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.05.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 derkaS: tak naprawdę jest jeden problem ileś z tych cegieł jest robionych mechanicznie a potem charateryzowanych na ręcznie formowaną, a tylko chyba ze dwie cegielnie - w realu każda cegiełka jest ręcznie formowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.05.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Zgadza się, ale to nie przeszkadza im w wyskakiwaniu w guglu po wpisaniu powyższej frazy Poza tym kilka wiodących kraśnickich robi ręczną ręcznie. Edytowane 15 Maja 2013 przez dorkaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 17.09.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ktoś kto się rejestruje i od razu reklamuje pewne rzeczy to od razu widać że jest podesłany. O Cekobudzie słyszałem bardzo wiele nieprzyjemnych komentarzy. Są to dwa cwaniaczki prowadzące cegielnię i ludzie myślą że są ok - ale w realu to nabijają klientów w butelkę. Proponując cenę niższą (bo taki prowadzą marketing) niż inne cegielnie z regionu, np Trojanowski, Hoffmanowska itp wsadzają ludziom gówno. Sprawdzajcie dobrze deklaracje produktów. Ktoś kto się trochę zna nigdy by nie kupił w cegielni Cekobud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 17.09.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Gościu - jesteś podstawiony a sam nazwaleś się cegłą z ich ofery "Briko" i pewnie sam nie wiesz co to znaczy. Jakby nie było cegielnia Hoffmanowska jest największą cegielnią w okolicach Kraśnika, na najszerszą ofertę i jest najstarszą. Obserwuje temat cegły od jakiegoś czasu i np "Cekobud" reklamuje się że pierwszy zaczął sezon, gdy tym czasem cegielnia Hoffmanowska 2 tygodnie wcześniej ogłosiła na facebook'u swoim że otworzyła sezon. Podobnie reklamują się że są najstarsi co też jest WIELKIM KŁAMSTWEM. Jak na wstępie tak oszukujecie to jak podrzędny klient ma mieć do was zaufanie. Śmiechu warte... Nieraz warto zapłacić więcej i mieć dobry i pewny prodkukt, który na pewno nie jest z cekobudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.09.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 keyo: podobno, to wiem od jednego wykonawcy niezła i całkiem sensowna jest Cegielnia Słodków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 18.09.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Balto tak na prawdę to każdy produkt budowlany jest dobry jeżeli włoży się w jego wykonanie wystarczająco dużo serca i nie robi się w finale jaj z klienta. Każda fabryczka ma swoje wzloty i upadki ale podam Ci przykład przeżyty na swojej skórze. Podczas budowy mojego prywatnego domku (Stalowa Wola - więc do Kraśnika mam blisko i mogłem się z rynkiem dogłębnie zapoznać) przyznaję że kupiłem na różne motywy wykończeniowe płytkę z cegielni Hoffmanowska, a dlaczego:- ponieważ jako jedyni podeszli do mnie jak do klienta (i nie był to dla nich problem że kupowałem niewielką ilość),- nie obsmarowywali negatywnie innych cegielni w okręgu jak zrobiły to 2 cegielnie z miejscowości Słodków k/Kraśnika i 2 inne w Kraśniku- jako u jedynych miałem po wyjściu czyste buty i mieli normalne biuro,- jako jedyni mieli towar lepszy niż opis na ich www i potrzebnymi dokumentamiTeraz będę niebawem startował z następną budową i zastanawiam się już nad całą elewacją z cegły i na pewno też wybiorę ich.Jeżeli chodzi o wykonawców to tutaj już całkowicie nie mam zaufania ponieważ na zdrowe myślenie - jaka by nie była cegielnia to poleci ci wykonawce którego jest pewna że jej nie zepsuje reputacji, ale odwrotnie to wykonawca jak poleca cegielnie to moim zdaniem ma z tego celu jakieś profity i nie patrzy czy towar jest dobry czy nie bo on i tak nie będzie tam mieszkał a za 5 czy 10 lat to niech się inwestorzy martwią - niestety takie są realia. Jak nie wierzysz na forum muratora jest cały artykuł o wykonawcach, co oni myślą o inwestorach itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.09.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 keyo: pytanie nie to czy jest dobry tylko czy jakość jest warta ceny - kupując za grosze - możesz spodziewać się różności. Poza tym nie zawsze reklamowane jest najlepsze. Spróbuj dzwąknąć do Cegielni Słodków a nóż widelec. Ja przekazuje opinię osoby której ufam. Wykonawcę i to dobrego znam - mieszka w okolicy Niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.09.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 - ponieważ jako jedyni podeszli do mnie jak do klienta (i nie był to dla nich problem że kupowałem niewielką ilość), ... - jako u jedynych miałem po wyjściu czyste buty i mieli normalne biuro, Dokładnie miałam takie same wrażenia. A objechałam chyba wszystkie tamtejsze okoliczne cegielnie. Tyle, że pozostali nie obsmarowali kolegów. W sumie to ledwie czas znaleźli, żeby cegłę pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 19.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Balto widziałem ich produkty i nie zgodzę się z Tobą. Niestety w naszych czasach za jakość nie tylko trzeba więcej zapłacić ale jeszcze ją dobrze wypromować a rozumiem że to kosztuje. Coś co jest słabej klasy to rynek konsumencki szybko zauważy i takie firmy upadają, coś co jest średniej klasy to jest sobie na rynku ale się nie wychylają, tylko produkty dobrej jakości rozwijają się poprzez reklamę przez to są droższe (ale i lepsze). Nie zrozum mnie źle - może produkty cekobudu nie są złe ale nie ulega dyskusji że cegielnia hoffmanowska ma szerszą ofertę, istnieje dłużej na rynku, jest największą cegielnią w kraśniku i jest o wiele lepiej znaną i cenioną ogólnie w całym kraju a nie tylko w okręgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts