Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Watpliwosci, najwieksza to czas. Kupno dzialki i budowa domu

Recommended Posts

Witam, szukam osob chetnych odopowiedziec na moje pytania :)

Plan jeszcze nie jest scisly. Chce postawic dom i w zaleznosci od tego co mi kto doradzi pod uwage bierzemy dwie opcje:

..- Dom parterowy o pow. zabudowy 50-60m2

..- Dom z poddaszem uzytkowy o pow. zabudowy +/- 30m2

.1) Dam rade kupic w tym roku dzialke i rozpoczac budowe?

.....a) Jaka dzialka wchodzi w gre? Mam szanse znalezc taka z warunkami i planem na gotowo?

.....b) Kiedy najpozniej mozna rozpoczac budowe domu?

.2) Jaka dzialke kupic? (zakladajac ze nie da rady z pkt 1)

.....a) Ze wszystkimi mediami (wliczonymi w cene dzialki)

.....b) Z "media w drodze"? (jakie jest ryzyko i co sprawdzac 2x?)

.....c) Czy w przedziale 40-90 tyś zł (okolice Czestochowy, 1000m2 -/+(jedne 700 inne 1500 who cares) sa to rzeczywiscie dzialki nadajace sie pod budowe domu?

.3)Ktora opcje domu wybrac? Glownie patrzac pod kontem ceny, i czasu wymaganego do postawienia tegoz to domu oraz kosztow w pozniejszym utrzymaniu.

....a) Zalezalo by mi na wysokiej energooszczednosci. Podejrzewam ze w domu bedzie sporo ladnych szerokich okien w salonie na poludniowej scianie. Na wschodniej i zachodniej wedlug potrzeb, oraz minimalna(0?) od polnocy. (jak ktos to nazwal "pomieszczenia pomocnicze")

....b) Jaki sposob ogrzewania? Niestety obawiam sie ze ze wzgledow na koszta z pewnych ciekawych rozwiazan bede zmuszony zrezygnowac.

....c) Jest jeszcze sens podpiwniczac domy? Nie potrzebuje graciarni, a ziemniaki chyba mozna trzymac w budynkach gospodarczych?

Rada dla odpowiadajacych, mozecie krotko napisac nazwe rozwiazania i mysle ze znajde na wlasna reke opis oraz wady zalety. Nie bronie wam strzeszczac o co w tym wszystkim chodzi ;) Moja wiedza o domach konczy i zaczyna na kolorze zew. scian(mniej niz nic) :)

Dom budowac bedzie prawdopodobnie ekipa od a-z.

1. Ceny działek sprawdzisz w necie.

2. Lepiej kupić działkę z mediami. Bez mediów są tańsze, ale często po podłączeniu okazuje się że wyszło drożej.

3. Jak już kupisz działkę , musisz sprawdzić MPZP i wtedy zdecydujesz czy dom parterowy czy z poddaszem.

4. Przy tak małej powierzchni sugerowałabym dom parterowy - ile i jakich pomieszczeń potrzebujesz ?

5. W kwestii ogrzewania nie pomogę, ale jak znam życie forumowicze zasugerują prąd.

6 Nie ma sensu podpiwniczać domu, zamiast piwnicy wybrałabym nieco większy projekt, w którym będzie miejsce na "ziemniaki" :)

7. Nikt ci nie powie kiedy uda ci się kupić działkę - to zalezy tylko od ciebie.

8. Proponuje kupić działkę objętą MPZP.

9. Można kupić działkę od razu z warunkami zabudowy, ale WZ wydaje się wtedy gdy nie ma MPZP.

Dom parterowy o pow. zabudowy 60 m2? Pokój z kuchnią i łazienką? Żeby to chociaż miał 70 m2 użytkowej...

wyobraz sobie 28m2 podzielone na 3 pokoje, kuchnie i lazienke. Do Pana i podnych Panu skoro nie macie nic madrego do powiedzenia to nie mowcie nic.

Od siebie dodam jeszcze ze dla mnie rownie glupie jest robienie molochow z pokojami wielkosci mojego mieszkania badz z liczba nieuzywanych pokoi przekraczajaca ilosc metrow kwadratowych mojego mieszkania. Jeden Pan juz sie popisal reszta porsilbym o powstrzymanie sie od pieprzenia.

pozniej edytuje ten post bo mam malo czasu. zeby przeczytac ostatnia odpowiedz a co dopiero odniesc sie do niej ;)

1. Ceny działek sprawdzisz w necie.

...

4. Przy tak małej powierzchni sugerowałabym dom parterowy - ile i jakich pomieszczeń potrzebujesz ?

...

6 Nie ma sensu podpiwniczać domu, zamiast piwnicy wybrałabym nieco większy projekt, w którym będzie miejsce na "ziemniaki"

7. Nikt ci nie powie kiedy uda ci się kupić działkę - to zalezy tylko od ciebie.

...

ad 1 Ciezko mi porownac dzialke na peryferiach z luksusowymi osiedlami. A tych na peryferiach jakby mniej.

ad 4 Mi raczej chodzi o ogolne koszta budowy przy takich gabarytach i jezeli nie sa to jakies kosmiczne roznice to sklaniam sie ku poddaszu. Jednak oprocz czasu liczy sie tez czas.

ad 7 Nie przypominam sobie zeby to bylo problemem w tym temacie :)

Nadal bardzo istotne jest dla mnie czy kupujac dzialke na poczatku pazdziernika(mam na myslie zakonczenie w tym dniu jakichkolwiek formalnosci) bede mogl jeszcze z pomoca zyczliwej firmy zalatwic to przed zima?(stan surowy zamkniety)

Edytowane przez kijek12

pozniej edytuje ten post bo mam malo czasu. zeby przeczytac ostatnia odpowiedz a co dopiero odniesc sie do niej ;)

Trudno oczekiwać poważnej odpowiedzi, skoro proponujesz dom o powierzchni zabudowy 30m2. Czyli co, 5x6m? To nie wystarczy na garaż dwustanowiskowy. Jest ogroooomna przepaść między "molochem z pokojami wielkości Twojego mieszkania", a altanką, którą proponujesz. Już samo rozważanie takiej opcji czyni Twój post niepoważnym w moich oczach.

Parterówka 60m2 (załóżmy, że p.u.) to jeszcze jestem w stanie sobie wyobrazić, no przynajmniej nie pachnie absurdem. Jeśli ktoś bardzo nie lubi mieszkać w bloku, a ma jednocześnie bardzo ograniczone fundusze, to może jest to jakieś tam rozwiązanie. Niestety nie bardzo pasujesz do tego modelu, bo "bardzo ograniczone fundusze" i stawianie "ekipą od a-z" się zasadniczo kłóci.

Poszukaj kogoś z domem 100m2p.u. Zobaczysz, że to jest naprawdę minimum. Największe minimum, w jakim byłem, to dom parterowy 80parę m2 pu - ot takie mieszkanko - dwa malutkie pokoiki i salon mieszczący zestaw wypoczynkowy (na wcisk, trudno przy nim siedzieć), który gdyby nie był połączony z kuchnią, to byłby nieakceptowalny. Jedyne, co potrafię sobie wyobrazić, że można stamtąd ubrać to może z 2m2 łazienki (miała 2x2.5m, w bloku się mieszczę na 1.8x1.8, więc się da ;-), ale do 60m2 dalej daleko.

wyobraz sobie 28m2 podzielone na 3 pokoje, kuchnie i lazienke. Do Pana i podnych Panu skoro nie macie nic madrego do powiedzenia to nie mowcie nic.

Jeden Pan juz sie popisal reszta porsilbym o powstrzymanie sie od pieprzenia.

Arogancka wypowiedź. Człowiek chciał Ci pomóc na szybko a ty tak odpowiedziałeś.... słabo......Nie spodziewaj się zasypania dobrymi radami w założonym przez Ciebie wątku. Zamiast zresztą go zakładać zadaj sobie trud poczytania FM, znajdziesz bez trudu wystarczająca ilość informacji żeby rozwiać swoje obawy. Bez odbioru.

Nie widze sensu w ogole odpisywac ale nie lubie syfu.

Mam nadzieje ze jakis moderator usunie powyzsze wypowedzi z moja odpowiedzia wlacznie.

Liczylem ze po ostatnim poscie w ktorym uprzejmie prosilem o nie gadanie bzdur cos da, ale widze efekt odwrotny.

Moze zle forum wybralem? Bo nie wiem po co wylewacie swoja zolc w moim temacie, wszyscy tak robia?(podejrzewam ze gdyby nie wypowiedz Kalisa juz bym nie wrocil tu nigdy)

@samotnik widze ze swietnie ci idzie wrozenie z fusow albo nadinterpretacja moich slow. Jezeli potraktowales moj temat jako zart to po co sie udzielasz? +1 post? licznik bije? Osobiscie nie przypominam sobie zebym wspominal o bardzo ograniczonych mozliwosciach finansowych. Na koniec rada: Moze przestan ogladac sie na innych i zastanow sie co ty potrzebujesz i chcesz. Tylko prosze to nie znaczy ze teraz masz misje zycia uswiadamiac wszystkich jakie masz potrzeby. Chyba ze twierdzisz ze poziom mojej inteligencji nie pozwala mi stwierdzic jednoznacznie co chce?

@tomi1975 kpisz czy o droge pytasz? Nie pomogl w niczym podobnie jak ty. W moim przypadku ciezko cos znalezc. Nie bylo tematu w ktorym ktos rozpatrywal budowe mini domu i innych okolicznosci ktore sa dla mnie istotne.

Dobrze ze tacy ludzie jak wy istnieja w imie konsumpcji chrzanic zasady i moralnosc. Wstrzymujmy postep, zgarniajmy dla siebie by zylo sie lepiej.

Od siebie dodam jeszcze ze dla mnie rownie glupie jest robienie molochow z pokojami wielkosci mojego mieszkania badz z liczba nieuzywanych pokoi przekraczajaca ilosc metrow kwadratowych mojego mieszkania. Jeden Pan juz sie popisal reszta porsilbym o powstrzymanie sie od pieprzenia.

Szanowny Panie arogancie.

Proszę sobie wyobrazić,że minimum logiczne dla salonu to 19 m2 , sypialni 10 m2 co daje nam przy 3 pomieszczeniach 39 m2. Oczywiście jesteś mądrzejszy to buduj sobie 28 m2 w trzech pokojach , życzę powodzenia.. Ściany rozumiem w systemie budownictwa japońskiego z papieru.

Chciałem Ci kolego uświadomić,że zaczynasz od bzdurnych założeń i żebyś poszukał czegoś większego bo 60 m2 mieszkanie jest cianse nie móiąc o domu tym bardziej,że im mniejsza powierzchni tym cena jednostkowa wyższa.

Wstrzymuje się od pieprzenia skoro są mądrzejsi.

Edytowane przez Aedifico

Nie widze sensu w ogole odpisywac ale nie lubie syfu.

Mam nadzieje ze jakis moderator usunie powyzsze wypowedzi z moja odpowiedzia wlacznie.

Liczylem ze po ostatnim poscie w ktorym uprzejmie prosilem o nie gadanie bzdur cos da, ale widze efekt odwrotny.

Jak możesz prosisz o nie pisanie bzdur skoro sam największe wypisujesz. Jak chciałeś wątek bez bzdur to trzeba było sie w ogóle w nim nei wypowiadać skoro masz taka mentalność. Wtedy byłby bez bzdur.

Moze zle forum wybralem? Bo nie wiem po co wylewacie swoja zolc w moim temacie, wszyscy tak robia?(podejrzewam ze gdyby nie wypowiedz Kalisa juz bym nie wrocil tu nigdy)

Po Twoich wypowiedziach jest jasne, że na pewno źle wybrałeś forum. To nie onet dla dzieci NEO. Należy więc tylko miec żal do Kaliso, że sie wypowiedział bo gdyby nie On Ty bys już bezpowrotnie opuścił FM z korzyścią dla wszytskich forumowiczów.

Kaliso nie pisz juz w tym wątki więcej bo w ten sposób jest szansa, że przy nicku kijek12 przy liczbie postów na zawsze pozostanie cyfra: 3

To jest jakis butny, arogancki troll

Szanowny Panie arogancie.

Proszę sobie wyobrazić,że minimum logiczne dla salonu to 19 m2 , sypialni 10 m2 co daje nam przy 3 pomieszczeniach 39 m2. Oczywiście jesteś mądrzejszy to buduj sobie 28 m2 w trzech pokojach , życzę powodzenia.. Ściany rozumiem w systemie budownictwa japońskiego z papieru.

Chciałem Ci kolego uświadomić,że zaczynasz od bzdurnych założeń i żebyś poszukał czegoś większego bo 60 m2 mieszkanie jest cianse nie móiąc o domu tym bardziej,że im mniejsza powierzchni tym cena jednostkowa wyższa.

Wstrzymuje się od pieprzenia skoro są mądrzejsi.

Zle zrozumiales. Te 28m2 to metraz w ktorym sie wychowalem, ktory przez ilosc osob w nim mieszkajacych zostal podzielony w ten sposob. Ciezko sobie to wyobrazic ale tam byl jeszcze przedpokoj i lazienka.

i kolego to ze ty masz 2m w pasie i czujesz sie w 60m2 ciasno to wyobraz sobie zwisa mi to. Boze slodki czy na tym forum jest ktos powazny?

edit

z rozpedu przeczytalem reszta i krew czlowieka zalewa. Obstawiam ze firewall nadajesz z kolegami na jednej fali i odsylasz mnie do kogos niekompetentnego?

Edytowane przez kijek12

Nie ma, możesz znikać..............

Jestescie tak zaslepieni wlasna zolcia ze rzygac sie chce.

Tak, zalozylem 2 lata temu konto na tym forum, zeby teraz robic sobie jaja. ROZUMIECIE? 2 LATA NA TYLE CZASU ODLOZYLEM PLANY BUDOWY DOMU.

Metraz tego domu jest uwarunkowany moim widzimisie i chyba nie powinien miec nikt z was z tym problemu. A moze popelnilem jakis grzech nie spowiadajac sie? Moze jak napisze jaki motyw mna kieruje przytakniecie i z cichym aha znikniecie? Czy ja was zmuszam do czegokolwiek? moglibyscie wkoncu skonczyc i dac szanse komus normalnemu odpowiedziec? KOMU SIE TERAZ BEDZIE CHCIALO PRZEBIJAC PRZEZ TA ZWALE GOWNA ZEBY MI POMOC? JAKI MACIE W TYM INTERES ZEBYM MUSIAL ZAKLADAC DRUGI TEMAT? W DRUGIM TEMACIE PONOWNIE PRZEZ TO SAMO TYLKO Z INNYMI MARIONETKAMI PRZERABIAC? Szkoda mi was, jakby pieniadze dzielili podlug iq nie wiem czy na zycie pod mostem by wam starczylo ;/

Jestescie tak zaslepieni wlasna zolcia ze rzygac sie chce.

Jak wybudujesz ten dom o 30m2 zabudowy z dużymi oknami to może zrozumiesz czemu ludzie próbowali Ci coś wytłumaczyć.

Może jedno okno do południa wejdzie, sukcesów budowlanych życzę, i odrobine pokory.

to nie wcisne pieciu okien szerokich na 10m na scianie o dlugosci 4m? Nie gadaj, dzieki odmieniles moje spojrzenie na swiat. Oczywiste jest chyba ze w przypadku poddasza uzytkowego inaczej bedzie to wygladac. Ale pewnie dla takich jak wy slowo scisle znaczy ni mniej ni wiecej NIC

Ty nie rady budowlańców powinieneś szukać a psychiatry.

Ty nie rady budowlańców powinieneś szukać a psychiatry.

Prosze moderatora o kontakt ze mna jezeli zrobi tu porzadek

Kolego nie zloszcze sie, glupich nie brakuje. Jedyna satysfakcja bedzie dla mnie moment jak bede mogl ci udokumentowac ten dom, ktory z twoja, wasza czy jak tu sie odniesc, pomoca lub bez niej, zostanie zrealizowany. Boje sie ze predzej zapomne o tym temacie (bo o tobie bezimienny wojowniku nie musze) niz to nastapi ale rok czy pol to wkoncu szmat czasu.

Prosze moderatora o kontakt ze mna jezeli zrobi tu porzadek

Kolego nie zloszcze sie, glupich nie brakuje. Jedyna satysfakcja bedzie dla mnie moment jak bede mogl ci udokumentowac ten dom, ktory z twoja, wasza czy jak tu sie odniesc, pomoca lub bez niej, zostanie zrealizowany. Boje sie ze predzej zapomne o tym temacie (bo o tobie bezimienny wojowniku nie musze) niz to nastapi ale rok czy pol to wkoncu szmat czasu.

Mi cos chcesz dokumntować ? Nie ma poterzby. Pamiętaj że im mniejszy dom tym metr kwadratowy droższy , przy podanych przez Ciebie metrach to x 2 w wersji standart. Warto ?