kijek12 31.08.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Fajnie ze po takiej walce wkoncu cos co mozna nazwac pomoca. Tak warto. Mniej znaczy wiecej a wiecej znaczy mniej (tyle o moich motywach). Dalej chcialbym uslyszec odpowiedzi na moje pytania, nie wasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.08.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Po pierwsze, jeśłi nie masz jeszcze działki, to zapomnij, że w tym roku dasz radę rozpocząć budowę. Po drugie, parterowy dom o powierzchni zabudowy ok 55m2 to mniej więcej 42-44 użytkowej. Czyli coś takiego:http://z500.pl/projekt/Z60,Maly-zgrabny-i-tani-w-budowie-dom-z-weranda-Sprawdzi-sie-rowniez-jako-letniskowy.html Sprytnie tam zostały mebelki przeskalowane, żeby optymistycznie pokazać, jak wszystko się ładnie mieści, ale, ale - te pomieszczenia wręcz krzyczą o dodatkowe 20m2Domu z poddaszem o pow zabudowy 30 m2 nawet sobie nie wyobrażam. Ile zajmie klatka schodowa ? Skosy na poddaszu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijek12 01.09.2012 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Po pierwsze, jeśłi nie masz jeszcze działki, to zapomnij, że w tym roku dasz radę rozpocząć budowę. Po drugie, parterowy dom o powierzchni zabudowy ok 55m2 to mniej więcej 42-44 użytkowej. Czyli coś takiego: http://z500.pl/projekt/Z60,Maly-zgrabny-i-tani-w-budowie-dom-z-weranda-Sprawdzi-sie-rowniez-jako-letniskowy.html Sprytnie tam zostały mebelki przeskalowane, żeby optymistycznie pokazać, jak wszystko się ładnie mieści, ale, ale - te pomieszczenia wręcz krzyczą o dodatkowe 20m2 Domu z poddaszem o pow zabudowy 30 m2 nawet sobie nie wyobrażam. Ile zajmie klatka schodowa ? Skosy na poddaszu ?? jednak pieknie wygladalaby bryla 5.5x5.5x5.5. Moze to leniwe z moje strony, ale jeszcze nie wczytywalem sie na tyle. Az tyle zajmuja sprawy z notariuszem? Domyslam sie ze nie jest to jak z produktem w sklepie, place i mam. Jezeli juz na spokojnie kupowac. To w jakich porach roku mozna badac grunt? Sa jakies wyjatki w ktorych nie trzeba sie tym martwic? Jakie czynnosci przed zakupem jeszcze polecacie(urzedy, ksiegi, wizje lokalne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.09.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 To wszystko jest na forum. Należałoby poskromić swoje lenistwo i trochę poczytać. Na pewno przed zakupem działki trzeba sprawdzić dostępność mediów i wysondować ewentualne ceny przyłączy, plany zabudowy sąsiedztwa na przyszłość - żeby za płotem Ci autostrady, hipermarketu lub spalarni śmieci nie postawili, przyjrzeć się okolicy, itd, itp...A jak już działka będzie - to gdzie projekt, gdzie adaptacja (jeśli będzie), gdzie cała papierologia? Samo PnB to może być 65 dni oczekiwania, a zanim skompletujesz mapki, warunki, pozwolenia, diabli wiedzą co jeszcze - to zima Cię zastanie jak nic.Zacznij szukać działki, a potem myśl o domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijek12 01.09.2012 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Pytam tak bo zainteresowalo mnie to co napisal fotohobby. Skoro majac wlasna moglbym zaczac w listopadzie (2mc jak wspomniales) to te 2 tygodnie moze tez by sie wcisnelo. Mam na mysli dzialke z gotowymi papierami. Chyba znajde taka za rozsadna cene? Adaptacja przebiegnie sprawnie, gorzej z firma, ale chyba kryzys mamy ktos bedzie mial wolny termin? Jeszcze cos, rozumiem ryzyko takiego myslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 01.09.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Skoro pytasz to odpowiem. Mam na mysli dzialke z gotowymi papierami. Chyba znajde taka za rozsadna cene? Nie. Adaptacja przebiegnie sprawnie, gorzej z firma, ale chyba kryzys mamy ktos bedzie mial wolny termin? Nie. Mam nadzieje, że pomogłam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 01.09.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Mam na mysli dzialke z gotowymi papierami.Działka z gotowymi papierami na co?Na pozwolenie na budowę? Wtedy pozwolenie będzie na konkretny projekt,nie Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.09.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Zle zrozumiales. Te 28m2 to metraz w ktorym sie wychowalem, ktory przez ilosc osob w nim mieszkajacych zostal podzielony w ten sposob. Ciezko sobie to wyobrazic ale tam byl jeszcze przedpokoj i lazienka. i kolego to ze ty masz 2m w pasie i czujesz sie w 60m2 ciasno to wyobraz sobie zwisa mi to. Boze slodki czy na tym forum jest ktos powazny? edit z rozpedu przeczytalem reszta i krew czlowieka zalewa. Obstawiam ze firewall nadajesz z kolegami na jednej fali i odsylasz mnie do kogos niekompetentnego? Tłumaczę Ci człowieku ,że Cola w biedronce jest tańsza niż w Alma to Ty swoje i masz to w upie. Tak mały dom nie ma sensu ekonomicznego ani też ergonomicznego a,że masz napompowane ego to w żaden sposób to do Ciebie nie dociera. Nie cchesz słuchrać rad ludzi doświadczonych nie słuchaj, poszukaj forum gdzie będą Ci przyklaskiwać na każdy najbardziej bezsensowny pomysł. Druga sprawa to jesteś niesamowicie leniwy ponieważ to forum to ogromna kopalnia wiedzy i studiując te wątki przez dwa lata od rejestracji miałbyś przynajmnie wyrobioną , wyważoną opinię a nie czekasz aż tłum kelnerów Cię obsłuży i podziękuje za Twe obelgi. Życzę powodzenia. Poniżej propozycja aby wybudować w pow. zabudowy 30 m2 http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRX_DJ6kVcbo0dEXGn_WAAglrNalo0nkg1_CHN9tRKEpXuFakYVCw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.09.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Pytam tak bo zainteresowalo mnie to co napisal fotohobby. Skoro majac wlasna moglbym zaczac w listopadzie (2mc jak wspomniales) to te 2 tygodnie moze tez by sie wcisnelo. Mam na mysli dzialke z gotowymi papierami. Chyba znajde taka za rozsadna cene? Adaptacja przebiegnie sprawnie, gorzej z firma, ale chyba kryzys mamy ktos bedzie mial wolny termin? Jeszcze cos, rozumiem ryzyko takiego myslenia. Kupujesz działkę. Dokonujesz wpisów w księgach, to się musi uprawomicnić, ale akurat nie musisz czekać, tylko zatrudniasz geodetę, aby opracował mapę do celów projektowych. Przyjeżdża, mierzy, opracowywuje, oddaje do Urzędu, oni podbijają mapki. U mnie od pomiarów do odbioru mapek minęło 5 tygodni. W tym czasie zdobywasz wypis z MPZP, albo WZ. Jeśli już to masz mapy i wypis z MPZP, kupujesz projekt, czekasz na niego 3-5 dni (kolejny tydzień), zdobywasz warunki techniczne wszystkich przyłączy (2 tyg) oddajesz projekt do do adaptacji (tydzień, dwa) - składasz komplet dokumentów z wnioskiem o PnB i czekasz (8-9 tygodni). Jak się w styczniu wyrobisz będzie OK. Badanie techniczne gruntu można robić o każdej porze, biorąc poprawkę, że teraz poziom wód gruntowych może być niższy, a podnosić się na wiosnę. Najlepiej wykonać je tuż przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijek12 01.09.2012 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Przyjeżdża, mierzy, opracowywuje, oddaje do Urzędu, oni podbijają mapki. U mnie od pomiarów do odbioru mapek minęło 5 tygodni. W tym czasie zdobywasz wypis z MPZP, albo WZ. Wydawalo mi sie ze widzialem dzialki i w opisie bylo ze ma dane papiery. Byly tez takie z fundamentami albo pozwoleniem na budowe ale oczywiscie wiem ze to sie laczy z konkretnym projektem! Jeśli już to masz mapy i wypis z MPZP, kupujesz projekt, czekasz na niego 3-5 dni (kolejny tydzień), zdobywasz warunki techniczne wszystkich przyłączy (2 tyg) oddajesz projekt do do adaptacji (tydzień, dwa) To przy uzbrojonych dzialkach nadal trzeba starac sie o te warunki? A Ty pieniaczu, o co ci chodzi? Zabawke sobie znalazles? Internet? Dziwi mnie tylko ze administracja pozwala na to. Ciekawe skad sie wziely samochody elektryczne i takie z nitro o pojemnosci wiekszej niz twoje iq. Chyba z roznych zapotrzebowan i gustow ludzi? A to ze jakis mini jest drozszy od suva liczac cene / kg samochodu to dla mnie zaden argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.09.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Oceniasz mnie na podstawie 2 postów w tym wątku ? Gratuluję wiary we własne możliwości oceny innych ludzi. Twój cyrk, Twoje małpy. BTW. Nie wiem gdzie znajdziesz gotowca z takimi wymogami a projekt indywidualny to czas i koszty a koszty będą niewspółmiernie duże do zamierzenia budowlanego. Edytowane 1 Września 2012 przez Aedifico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 01.09.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 kijek12 - obrażasz tu ludzi,.I to ludzi, którzy niejednemu pomogli, i Tobie też próbują pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.09.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Wydawalo mi sie ze widzialem dzialki i w opisie bylo ze ma dane papiery. Byly tez takie z fundamentami albo pozwoleniem na budowe ale oczywiscie wiem ze to sie laczy z konkretnym projektem! To przy uzbrojonych dzialkach nadal trzeba starac sie o te warunki? Jakie ma "papiery". Może mieć co najwyżej uchwalony MPZP, a ty potrzebujesz jego odpisu. Może mieć media w granicy, ale ty potrzebujesz warunków przyłączy do BUDYNKU. Potrzebujesz mapy do celów projektowych - tego też działki najprawdopodobniej nie mają, bo dana mapa po roku zamienia się w makulaturę. Styczen... Naprawdę, cały proces uzyskania PnB jest na tylu stronach, wątkach opisany, że wystarczy trochę chęci i wiesz wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijek12 01.09.2012 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Masz racje, pomyslalem tylko ze jak w tym roku jest mozliwosc to musze to robic na szybko w dzien dwa. Tak moge poswiecic tydzien, zeby uniknac jakichkolwiek problemow po zakupie dzialki. Oraz pol roku na lizniecie budowlanki. Reszte pytan widocznie zadalem niepotrzebnie. Forum dla wszystkowiedzacych. kijek12 - obrażasz tu ludzi,. I to ludzi, którzy niejednemu pomogli, i Tobie też próbują pomóc. Bylem mily, mniej mily i bardzo nie mily. Jakies oskarzenia bzdury itp. Nie po to zalozylem ten watek. Skoro ktos z dobrego serca chce mi udzielic kilku rad, skierowac na lepsze rozwiazanie, nazwac problem itp. to chyba ma do tego prawo. Inni zyczliwi inaczej mogli inaczej dobrac slowa a co wazniejsze nie powtarzac czegos co juz zostalo poruszone. A nie kogos kto mi wmawia ze nie mozna bo za drogo. Chyba musze zaplanowac inaczej dzien bo za duzo mam czasu skoro moge wam odpisywac i tlumaczyc sie Edytowane 1 Września 2012 przez kijek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 02.09.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jak teraz zaczniesz szukać działki, to przy dobrych wiatrach, przed zimą zdążysz postawić SSO. Przed zimą 2013/2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.09.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 "Tak, zalozylem 2 lata temu konto na tym forum, zeby teraz robic sobie jaja. ROZUMIECIE? 2 LATA NA TYLE CZASU ODLOZYLEM PLANY BUDOWY DOMU." Z takim podejściem dwa następne szykuj na dogadanie się z kimkolwiek w urzędach, na budowie i w sklepie. Przyznaj że cię z bloku wyrzucają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts