Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa dla nowicjusza

Recommended Posts

Szukam bramy garażowej dającej zadowolenie w dobrej cenie ;)

1. Wymiary obecnej 195wys x 192szer.

2. Chciałem wjazd poszerzyć na ile to możliwe, ale nie wiem jak to zrobić bez szkody dla bezpieczeństwa i stabilności budynku ? Podobno można szynę w kształcie odwróconego T wstawić, ale czy to wystarczy, a może jest inny sposób.

3. Brama najlepiej jakby miała możliwość zamontowania silniczka elektrycznego do otwierania.

4. Żeby zachować gwarancję, to musi montować autoryzowany sklep, czy mogę sam ?

5. Najlepiej jakby miała w sobie dodatkowe drzwi wejściowe.

Polecacie jakiegoś producenta ?

http://fotoo.pl//out.php?t=344770_brama.jpg

Przeczytałem kolejny raz Twój post, ale nie bardzo wiem o czym mówisz

Wymiar bramy - mały. O możliwość większej zapytaj architekta - czy konstrukcja tej budowli wytrzyma. Potem murarza, za ile to zrobi. Sądzę że dwa pierwsze etapy zamkną się w owej kwocie 1500zł...

Wybór firm jest niewielki. W kolejności wielkości produkcji w Polsce: Wisniowski, Horman, Krispol, Normsthal. Legbud i moze kilka innych.

Jak juz wycenisz i zamowisz to reszte mozesz sam. Gwarancja jest taka, jakie słowa w niej zapisane. Mozesz sam montowac, o ile zrobisz o zgodnie z instrukcja i zachowasz sie wg pozostalych zalozen gwarancji *np. coroczne fachowe przeglady.

W praktyce - jak cos sknoscisz, to z problemem zostaniesz sam, bo znane mi firmy ograniczaja sie do napraw korespondencyjnych.

I rzeczy istotne :

brama uchylna - na oko ok 1-1,5 tys. zł

rozwierna - podobnie, moze ciut drozsza.

segmentowa - od 2 tys. zł do 3.

automat (silniczek) ok 1 tys. zł

drzwi przejsciowe - 1 -2 tys. zł.

Ps. Jeśli myślisz że rzucając tu nazwe jakiejs firmy damy Ci pewne, gotowe rozwiazanie to jestes w wielkim bledzie.

• 3 weeks później...

Witam

Może treaz pytanie z innej beczki. Jak mogę sensownie powiększyć wjazd? Mogę to we własnym zakresie zrobić ? Jak wzmocnienie wmurować by byłu skutecznie i bezpiecznie ? Jest to jakaś filozofia większa? ;)

tak na moje jest - zgłosić się do murarza/budowlańca - specjalisty w tym zakresie :) będzie zapewne drożej ale pewniej :D

Pozdrawiam

Może treaz pytanie z innej beczki. Jak mogę sensownie powiększyć wjazd? Mogę to we własnym zakresie zrobić ? Jak wzmocnienie wmurować by byłu skutecznie i bezpiecznie ? Jest to jakaś filozofia większa? ;)

odpowiedzi uzyskałeś konkretne bo jeśli nie masz choć trochę pojęcia i musisz zapytać na forum to lepiej nie robić na własną rękę poza tym skąd mamy widzieć co chcesz powiększyć gdzie itd bez zobaczenia problemu ciężko coś powiedzieć