DagaAdam 31.08.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Hej, Wymurowałem ~2 miesiące temu mur z klinkieru z cegły CRH Tytan N. Cegla dziurawka, zaprawa - bolix do klinkieru. Murowane na listwach (1x1cm). Murowane dosc "estetycznie" tj. nigdzie zaprawa nie wyciekala etc. Dokladnie w taki sam sposob murowalem rok wczesniej slupki (ta sama cegla) i wszystko bylo OK. Na murku jednak pojawily sie hm.. Ciezko powiedziec - latwiej napisac, o takie cos: http://szyna.civ.pl/klinkier.jpg Najwiecej tego jest na krancach (gornym i dolnym) cegiel, czyli w miejscach gdzie po zmoczeniu - wysycha najpozniej. I najblizej zaprawy. Zaznaczam ze to jeszcze nie jest zafugowane - zaprawa ktora widac jest ~1,5cm wglab cegly, a fuga bedzie ~0,5cm. Nie da sie tego badziewia niczym zmyc Kupilem plyn Knaufa do czyszczenia kamienia - 1l za blisko 40 pln - zawiera ~10% kwasu solnego i 10% ortofosforowego i 2% siarczanu mrow... nie pamietam dokladnie Dzisiaj czyscilem szczotka przez 10 min ta cegle i nie zeszlo kompletnie NIC (zrobilem zdjecie przed i po i porownalem - nie ma najmniejszej poprawy Poradzcie - czym to zmyc ?? Mechanicznie wiertarka z koncowka z takim grubym wlosiem - schodzi! Ale schodzi razem z ladna polyskujaca powloka cegly. Powloka robi sie taka bardziej brazowa i bez tego polysku jak w oryginalnej cegle tytan n. Zaraz po umyciu cegla robi sie ciemniejsza i caly ten syf znika - wtedy jest ladnie! Do momentu az nie wyschnie Da sie cos z tym zrobic czy mam sie pogodzic i przyzwyczaic ? :/ PS. mam wrazenie ze po tym ~1,5 m-cu od strony poludniowej gdzie jest sporo slonca - samo lekko zeszlo i jest troche ladniej. Ale to i tak nie to na co liczylem Nowe cegly sa takie ladne, a te wygladaja na zwyczajnie brudne Mam wrazenie ze jakis skladnik zaprawy wszedl w reakcje z powloka cegly. Po 7-miu dniach rzeczywiscie sporo padalo a wtedy mur juz nie byl osloniety. Przezylbym gdyby to byly tylko takie troche ciemniejsze miejsca ale jak widac na zdjeciu to czasem przechodzi w taki ostry "oczojebny" za przeproszeniem niebieski! Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.09.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Skontaktuj sie z kims z Norquimia S.A. jezeli nie znajdziesz kontaktu to odezwij sie do mnie. Maja mega ciekawa chemie na mega trudne zabrudzenia na klinkierze. Mialem problem z przebarwieniami na klinkierze na poteznej elewacji, nic nie pomoglo a ich srodek tak. Ale to strasznie zrace bylo z tego co pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.09.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Skontaktuj sie z kims z Norquimia S.A. jezeli nie znajdziesz kontaktu to odezwij sie do mnie. Maja mega ciekawa chemie na mega trudne zabrudzenia na klinkierze. Mialem problem z przebarwieniami na klinkierze na poteznej elewacji, nic nie pomoglo a ich srodek tak. Ale to strasznie zrace bylo z tego co pamietam. Dzieki wielkie! A masz z nimi jakis kontakt? Pamietasz nazwe tego preparatu? Ten srodek Knaufa tez niby kurde zracy - pisza na opakowaniu ze powoduje oparzenia, zreszta w skladzie jest m.in. kwas solny Pisza zeby czyscic w roztworze 1:10 z woda, a ja to juz czyscilem chyba 1:1 wiec naprawde na ostro I kompletnie nic!! Zrobilem zdjecie przed i po i w Photoshopie sobie ladnie dokadrowalem i ustawilem warstwa pod warstwa i wlaczalem / wylaczalem warstwe "po" - doslownie nie poprawilo sie nawet troszeczke, a ta cegle specjalnie czyscilem i tarlem jak glupi szczotka i gabka Mam wrazenie ze ta cegla ma na wierzchu jakas badziewna i chlonna (jak nie klinkier..) powloke pod ktora "cos" z zaprawy wlazlo i powoduje takie brzydkie wykwity. I coraz bardziej sie obawiam ze bez mechanicznego usuniecia tego badziewia nic nie zdzialam Z ciekawostek -> sprobowalem (tak zupelnie "od picu") co sie z tym stanie jak przejade po tym sprezonym powietrzem - mam porzadny kompresor - puscilem z bardzo bliska na to powietrze pod cisnieniem ~8bar. Z kompresora chyba wylatywaly resztki wody LUB oleju (jak to czasem bywa z kompresorami). Wygladalo to jakbym ta cegle malowal powietrzem - przykladajac pistolet bardzo blisko - doslownie w oczach ten syf schodzil!! Cegla robila sie w tym miejscu znacznie ciemniejsza. Przejechalem tak miejsce po miejscu jedna cegle (zajelo to z 2-3 minuty) i ta cegla nagle zrobila sie idealna ale znacznie ciemniejsza od reszty. Myslalem ze to woda ale po 2h nic nie zeszlo i cegla dalej wygladala super!! Ale jak umylem caly mur tym plynem z knauffa - wszystko zeszlo i cegla zaczela wygladac znowu brzydko, dokladnie tak jak przed cala operacja... Nie mam pomyslu o co tutaj kurde chodzi Moze jakis impregnat by pomogl ? Boje sie tylko ze jak cegle zaimpregnuje, a syf nie zejdzie to juz zostanie na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norquimia 08.09.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Dzieki wielkie! A masz z nimi jakis kontakt? Pamietasz nazwe tego preparatu? Ten srodek Knaufa tez niby kurde zracy - pisza na opakowaniu ze powoduje oparzenia, zreszta w skladzie jest m.in. kwas solny Pisza zeby czyscic w roztworze 1:10 z woda, a ja to juz czyscilem chyba 1:1 wiec naprawde na ostro I kompletnie nic!! Zrobilem zdjecie przed i po i w Photoshopie sobie ladnie dokadrowalem i ustawilem warstwa pod warstwa i wlaczalem / wylaczalem warstwe "po" - doslownie nie poprawilo sie nawet troszeczke, a ta cegle specjalnie czyscilem i tarlem jak glupi szczotka i gabka Mam wrazenie ze ta cegla ma na wierzchu jakas badziewna i chlonna (jak nie klinkier..) powloke pod ktora "cos" z zaprawy wlazlo i powoduje takie brzydkie wykwity. I coraz bardziej sie obawiam ze bez mechanicznego usuniecia tego badziewia nic nie zdzialam Z ciekawostek -> sprobowalem (tak zupelnie "od picu") co sie z tym stanie jak przejade po tym sprezonym powietrzem - mam porzadny kompresor - puscilem z bardzo bliska na to powietrze pod cisnieniem ~8bar. Z kompresora chyba wylatywaly resztki wody LUB oleju (jak to czasem bywa z kompresorami). Wygladalo to jakbym ta cegle malowal powietrzem - przykladajac pistolet bardzo blisko - doslownie w oczach ten syf schodzil!! Cegla robila sie w tym miejscu znacznie ciemniejsza. Przejechalem tak miejsce po miejscu jedna cegle (zajelo to z 2-3 minuty) i ta cegla nagle zrobila sie idealna ale znacznie ciemniejsza od reszty. Myslalem ze to woda ale po 2h nic nie zeszlo i cegla dalej wygladala super!! Ale jak umylem caly mur tym plynem z knauffa - wszystko zeszlo i cegla zaczela wygladac znowu brzydko, dokladnie tak jak przed cala operacja... Nie mam pomyslu o co tutaj kurde chodzi Moze jakis impregnat by pomogl ? Boje sie tylko ze jak cegle zaimpregnuje, a syf nie zejdzie to juz zostanie na wieki [email protected] Napisz to ci zaproponuje skuteczne środki Norquimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.09.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) [email protected] Napisz to ci zaproponuje skuteczne środki Norquimi Szok szok szok ! Po tym jak nie pomogło ANI TROCHĘ (co widać na zdjęciach z pierwszego posta) szorowanie najdroższym środkiem knaufa do czyszczenia kamienia i klinkieru na bazie kwasów przez 30 minut per cegiełka, w rozcieńczeniu nawet .... 1:0 (czyli bez rozcieńczenia;) i po tym jak nie pomogły wszystkie możliwe domowe i garażowe sposoby na usunięcie tego niezmywalnego syfu, po tym jak na poważnie zacząłem zastanawiać się nad propozycja kumpla, który zaproponował mi żebym sobie pomalował szarym akrylem ten klinkier (miałbym murek metalik ... ... Wtedy tutaj napisałem i to był strzał w dziesiątkę Cieszę się jak dziecko bo ten murek to ma być taki mój pokazowy numer - ładny klinkierowy murek dookoła drewnianego tarasu robiony "tymi ręcami". A tu taki zonk - co wyjście na taras od prawie dwóch miesięcy tylko się wkurzałem widokiem obrzydliwie brudnych cegieł. Wydawało mi się że UV w promieniach słonecznych lekko "wygładziło" ostry, oczojebny niebieski połyskujący z krawędzi cegieł ale to chyba tylko wyobraźnia I tak skontaktował się ze mną Tomek z Norquimi z ofertą środka do czyszczenia cegieł.. Pogadaliśmy telefonicznie, mailem dostałem instrukcję i dziś odebrałem trzy buteleczki z Desinor-P, Desinor-Q i Altacośtam. Wcześniej trochę szukałem w sieci i doczytałem że Desinory też chyba są na bazie kwasów solnych, jak tamten Knauf i poczułem się jak klient Amwaya który został wydymany przez przedstawiciela handlowego na paredziesiąt złotych :) Ale ale! Dochodzimy do końca.. O 17 wróciłem z pracy i czym prędzej ubrałem się w grube rękawice, Desinor-P w rozcieńczeniu 1:5 z wodą, podwędziłem gąbeczkę żonie z kuchni i szczotkę z twardym włosiem z łazienki i testowo wziąłem się za czyszczenie połowy brudnej cegiełki - lekko wtarłem, poczekałem, poszorowałem parę sekund szczotką i spłukałem wodą. Pistolet pod ciśnieniem, wysuszyłem i tu właśnie nastąpiło to co na wstępie.. SZOK! Czyszczona połowa cegiełki jest IDEALNIE czysta Ot jak nowa, prosto z hurtowni Niedowierzam do teraz. Wyczyściłem w godzinkę połowe moich murków - litr powinien wystarczyć na całość (mało tego bo murek niski - jakieś 10-12m2), mur wygląda perfekcyjnie - w końcu mogę na niego patrzeć i mordka mi się cieszy :) :) Tomek z Norquimi niczym Zygmunt Chajzer z Telezakupów Mango i sposobem Amwayowców "wcisnął" mi produkt za który mu jestem MEGA WDZIĘCZNY! Wydałbym jeszcze pewnie 5 razy tyle na jakieś badziewia które nie dałyby efektów Dzięki Tomek! Jak będę w Tarnowie to stawiam Ci flaszkę! Dziś już ciemno - jutro cykne fotkę cegły - czystego już bohatera z pierwszych fotek tego wątku, a także zrobie BEFORE and AFTER na części niewyczyszczonego dotąd murka. @fighter1983: masz rację - środek jest chyba dość żrący bo doczyściło mi resztki lakieru pod paznokciami (lakierowałem ostatnio trochę swój samochód) mimo grubych rękawic, cała dłoń lekko szczypie. A i na mózg chyba też działa bo mam mega dobry humor! Choć to chyba wynik eleganckiego nareszcie murka! Koniec wątku, the end EDIT: a nie, jednak nie end - jutro będą jeszcze foty Edytowane 11 Września 2012 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.09.2012 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Miało być before / after ale tak się wziąłem za czyszczenie że zapomniałem zrobić zdjęć "before" Ale wklejam porównanie przed i po tej cegiełki z pierwszego posta. Wszystkie cegły wyglądały podobnie i nie pomagało NIC Voila: http://szyna.civ.pl/murek/czysty1.jpg http://szyna.civ.pl/murek/czysty2.jpg http://szyna.civ.pl/murek/czysty3.jpg http://szyna.civ.pl/murek/czysty4.jpg http://szyna.civ.pl/murek/czysty5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norquimia 14.09.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam. Cieszy taki widok. Miło że mogłem pomóc i pomogło:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.09.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 no to fajnie ze znowu pomogly te "szuwaksy" z Norquimii, szkoda tylko ze firma przy tak ciekawych rozwiazaniach praktycznie nie ma sieci dystrybucji.... No ale to juz ich polityka - nie moja sprawa, to im pieniadze uciekaja a nie mnie STO tez nie chce przez dystrybucje sprzedawac z nielicznymi wyjatkami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.09.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 fighter: szukając różnej chemii tak naprawdę spotkałem się z tym, że wiele firm w tzw. "powszechnej" dystrybucji ma jedynie kilka najpopularniejszych produktów z innymi nie wchodząc w to. Ja Ci powiem jak to wygląda z mojej strony kija - dlaczego.1. Przy mnie składy budowlane czy inne firmy liczą cena zakupu plus 25 %...2. A po co skoro się o to pyta jedna - dwie osoby na miesiąc3. Jak nie ma tego to i tak coś u nas kupią - czyli po co?4. Produkować się? Eee tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arycz 20.09.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Proponuję chemię firmy Remers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norquimia 20.09.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 fighter1983 WitajPowiedz skąd takie określenie "szuwaksy" A co do dystrybucji to od początku istnienia nie było detalu,tylko inwestycje i tak jest do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.09.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 n: u mnie szuwaks znaczy coś co sprawia, że jakaś rzecz nabiera koloru - głównie szarości, czerni lub brązów, w każdym razie ciemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.10.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 KB doradca: przebarwienia na licu cegły biorą się z wielu rzeczy, a najpewniej z tego, że cement wykorzystywany do murowania czy do fug to tzw. szajs cement czyli w tym wypadku z dodatkami typu popioły i z dużą zawartością alkaliów, które po różnych procesach chemicznych pojawiają się w postaci takiego fajnego nalotu. Im lepszy cement (tzw. Cem I - jedynka - bez dodatków) i im niższa zawartość alkaliów tym szansa na ich wystąpienie jest mniejsza to jedno. Poza tym są dodatki i produkowane przez wielkie firmy i takie zwykłe "ludowe" które temu zapobiegają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Norquimia "szuwaksy" w sensie srodek, ktory nagle sie sprawdzil ku zaskoczeniu uzytkownika wogole, mazidla, chemia, zaprawy, impregnaty itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibipl 09.06.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Norquimia "szuwaksy" w sensie srodek, ktory nagle sie sprawdzil ku zaskoczeniu uzytkownika wogole, mazidla, chemia, zaprawy, impregnaty itp.... Przepraszam za odgrzewanie. Mam podobny problem jak autor wątku. Próbowałem kontaktować się z Norquimia S.A. na podany tutaj mail, niestety się nie udało. Czy ktoś z Norquimia S.A. mógłby pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.06.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 mam w telefonie taki kontakt: Norquimia Radek 661-970-072 kontakt w telefonie zapisany 100lat temu wiec nie wiem czy aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.06.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Przepraszam za odgrzewanie. Mam podobny problem jak autor wątku. Próbowałem kontaktować się z Norquimia S.A. na podany tutaj mail, niestety się nie udało. Czy ktoś z Norquimia S.A. mógłby pomóc? Witam serdecznie Gdy kontakt będzie proszę o namiary - mam problem, a cegiełka żółta więc wszystko widać nie wiem czym już to doczyścić!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.06.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Zwykle środku do czyszczenia cegły / klinkieru lubią być tworzone na bazie kwasów (np. solnego i in.) w stężeniu circa 10%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norquimia 11.06.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam serdecznie Gdy kontakt będzie proszę o namiary - mam problem, a cegiełka żółta więc wszystko widać nie wiem czym już to doczyścić!!! Pozdrawiam Witam.Niestety ale firma Norquimia Polska zaprzestała działalności w Polsce.Ale Byli Przedstawiciele mają dostep do popularnych środków bezpośrednio od Norquimia Hiszpania /Fabryka Norquimi/ To jest mój e-mail. [email protected] . [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kunek5 20.04.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Cześć mam identyczny problem mógłbyś pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts