pawelpiwowarczyk 31.08.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Może to śmieszne, ale ponieważ takowej nie posiadam i nie użytkowałem, nie znam zasady działania dwuobwodowej podtynkowej baterii prysznicowej. Takiej, która ma u dołu gałkę regulującą intensywność oraz temperaturę strumienia wody, a u góry dynks przełączający pomiędzy obwodami. I o ów przełącznik mi chodzi. Jaka jest zasada przełączania? Czy można przełączyć strumień "na sucho", bez puszczonej wody? Czy można ustalić jaki stan przełącznika będzie domyślnym? Mam, miejsce na baterię podtynkową, przygotowane w ten sposób, że:z lewej oraz prawej strony są bruzdy na rurki z gorącą oraz zimną wodą,od dołu odchodzi bruzda na rurkę do słuchawki,od góry odchodzi bruzda na rurkę do deszczownicy. Chciałbym uzyskać taki efekt, że po otwarciu wody, zawsze leci ona deszczownicą (czyli rurką odchodzącą w górę od baterii), a na życzenie użytkownik może przełączyć się na słuchawkę (czyli rurkę dolną).Jeśli poprawnie zaobserwowałem, baterie podtynkowe po otwarciu strumienia puszczają wodę na króciec dolny, a woda przez króciec górny poleci dopiero po przełączeniu. Czyli dokładnie odwrotnie w stosunku do tego co potrzebuję.Czy jest tak rzeczywiście? Jak to obejść? Wolałbym nie zmieniać przebiegu rur w ścianach. Widziałem baterie podtynkowe przełączające pomiędzy trzema obwodami, w których ów górny dynks przełączający zrealizowany jest w postaci trójpozycyjnego obrotowego zaworu z "klikiem". Coś takiego byłoby odpowiednie (jeden króciec bym zaślepił), ale raz - wybór modeli znacznie uboższy (w sumie znalazłem tylko jeden taki: http://www.ferro.pl/produkt-bateria-natryskowa-podtynkowa-bez-natrysku-2925-BMO7P.html ), dwa - jeśli ktoś zostawi baterię w trybie "słuchawkowym", kolejny biorący prysznic zostanie zaskoczony tym, że, po włączeniu, woda leci mu ze słuchawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts