Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenia poddasza przed elewacja - szpara nad murłatą

tomi66

Recommended Posts

Witam,

chciałbym przystąpić do ocieplania poddasza (wełna mineralna) ale nie mam jeszcze elewacji zewnętrznej, w związku z tym mam dziurę (szparę, wolną przestrzeń) obok i nad murłatą ( tam będzie się łączyć wełna z styropianem , który dojdzie od zewnątrz, mam nadzieję że dobrze to wyjaśniam).

I tu mam pytanie, czym tymczasowo zatkać te szpary żeby wciśnięta wełna nie wypadała mi na zewnątrz budynku? Mam zamiar wykonać elewację zewnętrzną dopiero w przyszłym roku więc nie chciałbym np. żeby zimowe wiatry wywiały mi całkiem wełnę z poddasza.

Witam,

chciałbym przystąpić do ocieplania poddasza (wełna mineralna) ale nie mam jeszcze elewacji zewnętrznej, w związku z tym mam dziurę (szparę, wolną przestrzeń) obok i nad murłatą ( tam będzie się łączyć wełna z styropianem , który dojdzie od zewnątrz, mam nadzieję że dobrze to wyjaśniam).

I tu mam pytanie, czym tymczasowo zatkać te szpary żeby wciśnięta wełna nie wypadała mi na zewnątrz budynku? Mam zamiar wykonać elewację zewnętrzną dopiero w przyszłym roku więc nie chciałbym np. żeby zimowe wiatry wywiały mi całkiem wełnę z poddasza.

dołóż odpowiednią grubość styropianu - (tyle ile jest miejsca od murłaty do ściany)- i przytwierdź do murłaty. Styropianem dojedź pod foliie. Mozesz tez przemurować - ale wygląda na to że masz juz dach zrobiony a to wtedy więcej pracy kosztuje.

• 2 months później...
dołóż odpowiednią grubość styropianu - (tyle ile jest miejsca od murłaty do ściany)- i przytwierdź do murłaty. Styropianem dojedź pod foliie. Mozesz tez przemurować - ale wygląda na to że masz juz dach zrobiony a to wtedy więcej pracy kosztuje.

Witam.

Także zastanawiam się jak to zrobić, gdyż też mam w tym momencie "dziurę" między krokwiami.

Czy możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź, jak przymocować ten styropian do murłaty, rozumiem, że od zewnętrzej strony.

Następna kwestia, to jaki system ocieplenia zastosować Rockwool (Toprock + Superrock), czy też może Isover, tańsza wełna, ale czy odpowiednia na skosy?

• 9 months później...

Jednak jest problem, chcę teraz ocieplić strop nad piętrem, zaś ocieplenie domu zostawić na przyszły rok.

Jak połączyć ocieplenie stropu nad piętrem z ociepleniem całego domu aby nie stworzyć mostka pod murłatą? Zakryć ją styropianem, siatką i klejem czy zostawić tę murłatę na wierzchu?

Jak reaguje drewno owinięte w ten sposób-murszeje, zniszczy je pleśń, owady? Strugi wody, to wycieki z pędzla podczas powtórnej impregnacji drewna.

P9190168.jpg

Dociąłem dziś na próbę styropian 5cm grubości idealnie pasuje - od wieńca za murłatą do skosu deskowanego dachu wychodzi u mnie od 32 cm ucięte skosem do 28 . Od wewnątrz wygląda OK - lukę wewnątrz wypełnię wełną.

Na zewnątrz też wygląda OK. Docelowo jak zdążę w tym roku dojadę ocieplając styropianem ściany zewnętrzne. Będzie jak piszesz połączenie 2 styropianów.

Czym mocować styro 5 cm do murłaty - zwykła pianka niskoprężna czy musi być do styropianu?

Jak obrabiać styropian na skosie? Pozostawić goły czy zaszpachlować klejem?

Moje pytanie: na jaką wysokość przyklejać ten pasek styropianu przy murłacie? Do wysokości murłaty + np 5 cm? Czy do samego deskowania z zachowaniem kilku cm luzu na przewiew?

Zrobiłem tak i tam w 2 miejscach i jak dla mnie lepszym rozwiązaniem jest opcja 1 czyli styropian na równo z murłatą + kilka cm nad.

Ponawiam pytanie czy koniecznie trzeba zatapiać siatkę zbrojącą na skosach przy deskach? Nie obawiam się wróbli bo od nich i innych szkodników chroni mocowanie siatki na styku elewacji i skosu. Chodzi mi czy goły styropian pod deskami bez kontaktu ze słońcem będzie się utleniał i parciał?

• 10 months później...

Odkopuję trochy stary temat, ale problem nad nie do końca rozwiązany (lub niejasny)

GraMar mam pytanie. Jak sobie ostatecznie poradziłeś z tą szparą? Masz może jakieś zdjęcie/a z tego okresu budowy? Stoję właśnie przed tym samym problemem. Chciałbym ocieplić poddasze wełną rockwoola, tylko nie wiem jak wykończyć tą szparę oraz ścianę pod murłatą.

Tynkowałeś ją czy kładłeś GK? Zastanawiam się właśnie jak to zrobić, bo wełnę należy zakryć folią a tą przykleić do ściany z murłatą właśnie. A jak zatynkuje to jak później zakryć tą folię?

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez adalgrim
literówki