dnf 01.09.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Posiadam mieszkanie na 4 piętrze czteropiętrowego bloku z 2000 roku (http://tfs.exaco.pl/xxx/mieszkanie.png - schemat mieszkania). Mieszkanie ogrzewane jest piecem gazowym zainstalowanym w mieszkaniu. W ostatnią zimę pierwszy raz mieszkałem w mieszkaniu i miałem problem z jego ogrzaniem ale nie wiedziałem z czego może to wynikać jednak ostatnio zacząłem o tym czytać i skojarzyłem, że w łazience oraz toalecie powietrze dmuchało z kratki wylotowej zamiast zasysać je. Troszkę poczytałem o temacie i myślę, że jest to ciąg wsteczny i mam w związku z tym parę pytań • W mieszkaniu po jego zakupie zainstalowany był piec z otwartą komorą spalania który wymieniłem na model z zamkniętą komorą. W łazience oprócz górnej kratki do odprowadzenia powietrza jest też dolna którą napływa zimne powietrze (Numer 2 na schemacie). Podejrzewam, że kratka była potrzebna przy piecu z otwartą komorą i zastanawiam się czy jest ona potrzebna przy nowym piecu? Czy jeśli w „brudnym” pomieszczeniu napuszczę zimnego powietrza od dołu to czy nie zakłuci to cyrkulacji? • Czy przy zamkniętej komorze mogę zainstalować w kratce wiatrak wypychający do komina powietrze? Czytałem, że mogę zakłócić w ten sposób cyrkulacje sąsiadom ale czy będąc na ostatnim piętrze to ciągle jest prawda? • Czytałem, że świeże powietrze powinno napływać z okien ale nie znam się na tym jakie powinny być okna przy takiej instalacji – znalazłem takie otwory w oknach (http://tfs.exaco.pl/xxx/okno.jpg, http://tfs.exaco.pl/xxx/okno2.jpg) – czy powinny one wystarczyć do wentylacji czy może trzeba jeszcze dodatkowe nawiewniki? • W kuchni mam koło kaloryfera mam zamontowaną dolną kratkę z nawiewem (Numer 1 na schemacie - http://tfs.exaco.pl/xxx/kuchnia.jpg). Czy powinna ona być ciągle otwarta? Ostatnio całą zimą była zamknięta bo strasznie z niej wiało a ja nie wiedziałem o tym, że to może być potrzebne do cyrkulacji powietrza w ogrzewaniu grawitacyjnym • Podczas remontu zrobiłem sobie dodatkową kratkę w dolnej części ściany przedpokoju (Numer 3 na schemacie) w celu wentylacji urządzeń które będę tam miał. Kratka wychodzi na szyb w którym są rury z wodą i okablowanie. Normalnie ta kratka jest zamknięta – czy otwarcie tej kratki może poprawić cyrkulacje powietrza – pomyślałem, że w zimę powietrze z tamtej kratki nie będzie tak lodowate jak z zewnątrz Kominy na osiedlu są sprawdzane co roku więc powinny być drożne więc mam pytanie czy ktoś mógłby dać może jakieś rady co można zrobić, żeby poprawić cyrkulacje powietrza w mieszkaniu? Edytowane 6 Września 2012 przez dnf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 a czy ten kocioł z zamkniętą komorą czepie powietrze z pomieszczenia ,czy z komina dwu-płaszczowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dnf 02.09.2012 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nie wiem czy to się nazywa dwu-płaszczowy ale jak mi instalowali piec to pokazywali mi rurę do pieca i w niej była inna rura - jedną częścią rury miał pobierać powietrze a drugą oddawać wiec chyba o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Pozbądź się tych kratek nr 1 i 2. Nie możesz w bloku montować wentylatorow do kanału wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dnf 03.09.2012 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Pozbądź się tych kratek nr 1 i 2. Nie możesz w bloku montować wentylatorow do kanału wentylacyjnego. 1. Tak z czystej ciekawości jaki mógł być cel tej kratki nr 1 (nr 2 jak mniemam służył do pobierania powietrza do pieca) 2. Wiem, że nie można stosować - pytanie czy to mimo wszystko mogło by pomóc czy może bardziej popsuje niż pomoże 3. Czy otwory w oknach są wystarczające czy trzeba będzie myśleć o wywietrznikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts