Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe - kilka pytań

KK2012

Recommended Posts

Witam,

właśnie otrzymałem od projektanta projekt zmienny przyłącza gazowego i udaje się w poniedziałek do Starostwa Powiatowego celem złożenia wniosku o pozwolenie na budowę instalacji gazowej. Gazownia wyprowadziła mi już rurę z ziemi, przysłała tez rachunek (2 tysiące). Jak wygląda dalsza procedura? Ktoś później przyjeżdża do mnie i to montuje? Wiem tylko, że muszę wykopać rów o głębokości około metra zgodnie z projektem do domu. Ale co z kablem od gazu, rurą prowadzącą do kotła w samym domu, skrzynką zewnętrzną itd. jak to wygląda?

Pozdrawiam!

Witam,

Od kurka głównego znajdującego się w skrzynce gazomierzowej (zazwyczaj na terenie posesji w ogrodzeniu) jest to instalacja wewnętrzna. Taką instalacją zajmuje sie firma wykonawcza, która posiada upawnienia gazowe. W zachodniopomorskim osba taka musi posiadac uprawnienia gazowe dozorowe. Po ułożeniu instalacji i wykonaniu próby szczelności wykonawca sporządza protokół szczelności instalacji gazowej wewnetrznej w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach. Jeden do gazowni, drugi zaś dla inwestora. Często projektanci mylą przepis Prawa gazowniczego, który mówi: jeżeli odleglość od kurka głównego jest większa niż 10 m należy na budynku zamontować dodatkowy kurek gazowy.....i własnie tu pojawia sie często problem. Odległośc ta jest mierzona do budynku a nie dlugością rury, która może mieć nawet 50 m.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

Finalnie w moim przypadku do podłączenia licznika i odetkania rury potrzebna była jeszcze opinia kominiarska + protokół szczelności i (nie mam pewności) ale chcieli również uprawnień kierownika budowy.

A co do samej papierologii - co obejmuje twoja instalacja gazowa - jedynie odcinek skrzynka-dom, czy również instalację wewnątrz budynku (a może tą robiłeś w ramach PnB domu?)

Witam,

właśnie otrzymałem od projektanta projekt zmienny przyłącza gazowego i udaje się w poniedziałek do Starostwa Powiatowego celem złożenia wniosku o pozwolenie na budowę instalacji gazowej. Gazownia wyprowadziła mi już rurę z ziemi, przysłała tez rachunek (2 tysiące). Jak wygląda dalsza procedura? Ktoś później przyjeżdża do mnie i to montuje? Wiem tylko, że muszę wykopać rów o głębokości około metra zgodnie z projektem do domu. Ale co z kablem od gazu, rurą prowadzącą do kotła w samym domu, skrzynką zewnętrzną itd. jak to wygląda?

Pozdrawiam!

Jak sam napisałeś udajesz się po pozwolenie na budowę.

Procedura budowy instalacji gazowej jest identyczna jak pozwolenia na budowę domu. Tyle samo załączników, kierownik budowy (oczywiście z uprawnieniami gazowymi) nawet mapki chociaż moja instalacja gazowa skłądała się z kawałka rurki (kocioł mam na ścianie zewnętrznej w łązience). Z urzędu dostaniesz Dzienni Budowy, zgłoszenie do nadzoru budowlanego i później zawiadomienie o zakończeniu budowy z 30 dniami karencji itd itp.

Jestem już właśnie po rozmowie z wykonawcą instalacji wewnętrznej. Zakup materiałów oraz robocizna po jego stronie, przebieg robót jest mi znany. Martwi mnie tylko samo pozwolenia na budowę (musiałem wystąpić, ponieważ w pierwotnym PnB nie miałem instalacji gazowej), będę je miał najwcześniej za miesiąc, później jeszcze 2 tygodnie na uprawomocnienie.

A co do samej papierologii - co obejmuje twoja instalacja gazowa - jedynie odcinek skrzynka-dom, czy również instalację wewnątrz budynku (a może tą robiłeś w ramach PnB domu?)

Dom też, rura będzie przechodziła przez całą łazienkę, aż do kotła. W pierwotnym PnB nie mam, ponieważ nie zakładał on instalacji gazowej w domu.

BigPiotr - dziennik budowy mam, bo jeszcze nie skończyłem domu, więc chyba nie będę musiał drugiego prowadzić. ;)

Czyli podsumowując, poprawcie jeśli coś przeoczyłem w sprawie kroków, które muszę przejść:

1. Wystąpienie o pozwolenie na budowę (zaliczone)

2. Wybór wykonawcy (zaliczone)

3. Wykonanie instalacji (w toku)

4. Sprawdzenie szczelności w obecności wykonawcy, kierownika budowy oraz kominiarza oraz stworzenie protokołu.

5. Wbicie do dziennika budowy budowy instalacji oraz zgłoszenie zakończenia robót.

oczywiście pkt 5 po otrzymaniu i uprawomocnieniu pozwolenia na budowę.

Edytowane przez KK2012

Jestem już właśnie po rozmowie z wykonawcą instalacji wewnętrznej. Zakup materiałów oraz robocizna po jego stronie, przebieg robót jest mi znany. Martwi mnie tylko samo pozwolenia na budowę (musiałem wystąpić, ponieważ w pierwotnym PnB nie miałem instalacji gazowej), będę je miał najwcześniej za miesiąc, później jeszcze 2 tygodnie na uprawomocnienie.

Dom też, rura będzie przechodziła przez całą łazienkę, aż do kotła. W pierwotnym PnB nie mam, ponieważ nie zakładał on instalacji gazowej w domu.

BigPiotr - dziennik budowy mam, bo jeszcze nie skończyłem domu, więc chyba nie będę musiał drugiego prowadzić. ;)

Czyli podsumowując, poprawcie jeśli coś przeoczyłem w sprawie kroków, które muszę przejść:

1. Wystąpienie o pozwolenie na budowę (zaliczone)

2. Wybór wykonawcy (zaliczone)

3. Wykonanie instalacji (w toku)

4. Sprawdzenie szczelności w obecności wykonawcy, kierownika budowy oraz kominiarza oraz stworzenie protokołu.

5. Wbicie do dziennika budowy budowy instalacji oraz zgłoszenie zakończenia robót.

oczywiście pkt 5 po otrzymaniu i uprawomocnieniu pozwolenia na budowę.

To jest osobny proces budowy. Dziennik dostaniesz osobny, kierownik osobny (chyba, że twój ma uprawnienia gazowe i darmo Ci podbije :lol2:), wszystkie zgłoszenia do nadzoru osobne .

Światełko w tunelu to to, że wykonawca zrobi za Ciebie część proceduralną, ale to powinieneś mieć w umowie z wykonawcą. Pamiętaj, że odbiór kominiarski (wentylacja) też jest potrzebny osobny i tam też są papiery do dokumentacji budowy instalacji gazowej. Firma może mieć swojego kierownika i kominiarza, na pewno nie darmo bo pieczątka kosztuje. Ja musiałem jeździć za kerbudem gazowym trzy razy 50 km bo nadzorowi budowlanemu cały czas było mało pieczątek i potwierdzeń w dzienniku budowy.

Ja miałem w projekcie instalację gazową, ale i tak urząd nie dał się tykać i całość zbierałem jeszcze raz osobno.

Listę tego co potrzebujesz dostaniesz z urzędu. Tu wymagania mogą się różnić. U mnie to było tyle samo co do budowy domu. Dziennik i 14 (słownie czternaście) załączników.