boozman 01.09.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam.Mam problem - otóż odziedziczyłem mały, stary bo 70-cio letni domek z bali drewnianych. W domku tym nie mieszka i nie mieszka nikt - przez ostatnie lata był wykorzystywany wyłącznie jako domek letniskowy. Problem narodził się w chwili gdy do domku wprowadziły się myszy. Przechodzą przez ściany z pomieszczeń "gospodarczych (komórki) . Dom jak pisałem jest z bali - nie ocieplony. Nie mam w planach go ocieplać - jednak chciałbym się dowiedzieć jak w tym przypadku "odciąć" część mieszkalną od części gospodarczej - tak by myszy nie miały tam dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.09.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Najlepiej odciąć kotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 02.09.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Ja mam dom murowany a były lata że na jesień pułapkę na myszy 20 razy opróżniałem. Cegła czy bala -myszom wszystko jedno -Dopóki mają jedzenie.Wniosek-Albo jak przedmówca -kotAlbo pułapki A przede wszystkim posprzątać okruszki,resztki jedzenia aby myszy nie miały co jeść. Odciąć się w sumie nie da. myszy zawsze znajdą wejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boozman 02.09.2012 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) znakomita porada. Wolałbym jednak rozwiązanie bardziej techniczne i o takie rady bym prosił. To portal budowlany a nie zoologiczny Zaznaczam że dom nie jest zamieszkały - to domek letniskowy - wiec okruszki itp itd nie zwabiają myszy. Jednak za każdym razem po kilku miesiącach gdy tam się pojawiamy znajdujemy zdechłe myszy i podczas pobytu grasują po domu. Nigdy wcześniej tego problemu tam nie było - pojawił się kilka lat temu. Gdzieś czytałem o siatkach z drobnymi oczkami. W zasadzie gryzonie przedostają się tylko przez ścianę od łazienki która przylega do pomieszczenia gospodarczego. Do ścian z bali ktoś poprzybijał drewniany płyty tak więc bale w połączeniu z płytami utworzyły korytarze dla myszy. Płyty leżą tylko na fragmentach ścian. Więc myszy mają swobodny dostęp do domu. Co więc w przypadku siatek? Ze wzglądów estetycznych czy ścianę z bali można otynkowoać pozostawiając wewnątrz siatkę? Edytowane 2 Września 2012 przez boozman dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fax1719510742 29.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Gdzieś czytałem o siatkach z drobnymi oczkami. W zasadzie gryzonie przedostają się tylko przez ścianę od łazienki która przylega do pomieszczenia gospodarczego. Do ścian z bali ktoś poprzybijał drewniany płyty tak więc bale w połączeniu z płytami utworzyły korytarze dla myszy. Płyty leżą tylko na fragmentach ścian. Więc myszy mają swobodny dostęp do domu. Co więc w przypadku siatek? Ze wzglądów estetycznych czy ścianę z bali można otynkowoać pozostawiając wewnątrz siatkę? Tynkowanie ściany z bali można wykonać przy balach struganych tj. o przekrojach prostokątnych lub kwadratowych. Przy balach naturalnie okrągłych ze względów estetycznych tynkowania nie stosuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 29.01.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ja mam dom murowany a były lata że na jesień pułapkę na myszy 20 razy opróżniałem. Cegła czy bala -myszom wszystko jedno -Dopóki mają jedzenie. Wniosek- Albo jak przedmówca -kot Albo pułapki A przede wszystkim posprzątać okruszki,resztki jedzenia aby myszy nie miały co jeść. Odciąć się w sumie nie da. myszy zawsze znajdą wejście. W zupelności sie zgadzam, nie ma skutecznej rady na to by ich nigdy nie bylo, drewno, beton, siatki itp z czasem to i tak przejda, kot, pulapka albo trutka przez jakis czas a pozniej tylko posprzatac Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.01.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Myszy = kot, kot = http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210950-KOTA-mam%E2%80%A6I-teraz-zaczynam-si%C4%99-ba%C4%87%E2%80%A6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts