Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z bali - myszy

Recommended Posts

Witam.

Mam problem - otóż odziedziczyłem mały, stary bo 70-cio letni domek z bali drewnianych. W domku tym nie mieszka i nie mieszka nikt - przez ostatnie lata był wykorzystywany wyłącznie jako domek letniskowy. Problem narodził się w chwili gdy do domku wprowadziły się myszy. Przechodzą przez ściany z pomieszczeń "gospodarczych (komórki) . Dom jak pisałem jest z bali - nie ocieplony. Nie mam w planach go ocieplać - jednak chciałbym się dowiedzieć jak w tym przypadku "odciąć" część mieszkalną od części gospodarczej - tak by myszy nie miały tam dostępu.

Ja mam dom murowany a były lata że na jesień pułapkę na myszy 20 razy opróżniałem. Cegła czy bala -myszom wszystko jedno -Dopóki mają jedzenie.

Wniosek-

Albo jak przedmówca -kot

Albo pułapki

A przede wszystkim posprzątać okruszki,resztki jedzenia aby myszy nie miały co jeść.

Odciąć się w sumie nie da. myszy zawsze znajdą wejście.

znakomita porada. Wolałbym jednak rozwiązanie bardziej techniczne i o takie rady bym prosił. To portal budowlany a nie zoologiczny :)

Zaznaczam że dom nie jest zamieszkały - to domek letniskowy - wiec okruszki itp itd nie zwabiają myszy. Jednak za każdym razem po kilku miesiącach gdy tam się pojawiamy znajdujemy zdechłe myszy i podczas pobytu grasują po domu. Nigdy wcześniej tego problemu tam nie było - pojawił się kilka lat temu.

Gdzieś czytałem o siatkach z drobnymi oczkami. W zasadzie gryzonie przedostają się tylko przez ścianę od łazienki która przylega do pomieszczenia gospodarczego. Do ścian z bali ktoś poprzybijał drewniany płyty tak więc bale w połączeniu z płytami utworzyły korytarze dla myszy. Płyty leżą tylko na fragmentach ścian. Więc myszy mają swobodny dostęp do domu.

Co więc w przypadku siatek? Ze wzglądów estetycznych czy ścianę z bali można otynkowoać pozostawiając wewnątrz siatkę?

Edytowane przez boozman
dopisek

• 4 months później...

Gdzieś czytałem o siatkach z drobnymi oczkami. W zasadzie gryzonie przedostają się tylko przez ścianę od łazienki która przylega do pomieszczenia gospodarczego. Do ścian z bali ktoś poprzybijał drewniany płyty tak więc bale w połączeniu z płytami utworzyły korytarze dla myszy. Płyty leżą tylko na fragmentach ścian. Więc myszy mają swobodny dostęp do domu.

Co więc w przypadku siatek? Ze wzglądów estetycznych czy ścianę z bali można otynkowoać pozostawiając wewnątrz siatkę?

Tynkowanie ściany z bali można wykonać przy balach struganych tj. o przekrojach prostokątnych lub kwadratowych. Przy balach naturalnie okrągłych ze względów estetycznych tynkowania nie stosuje się.

Ja mam dom murowany a były lata że na jesień pułapkę na myszy 20 razy opróżniałem. Cegła czy bala -myszom wszystko jedno -Dopóki mają jedzenie.

Wniosek-

Albo jak przedmówca -kot

Albo pułapki

A przede wszystkim posprzątać okruszki,resztki jedzenia aby myszy nie miały co jeść.

Odciąć się w sumie nie da. myszy zawsze znajdą wejście.

W zupelności sie zgadzam, nie ma skutecznej rady na to by ich nigdy nie bylo, drewno, beton, siatki itp z czasem to i tak przejda, kot, pulapka albo trutka przez jakis czas a pozniej tylko posprzatac

Pozdrawiam

Polakowski Kamil