Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka i ocieplenie pomieszczenia od poddasza

mcqbic

Recommended Posts

Potrzebuje wykonać wylewkę betonową w domku gospodarczym. Wylewka musi wytrzymać nacisk 1,5tony nacisku na prostokącie 150x50cm. Wylewka będzie wykonywana na gruncie. Będzie powyżej gruntu więc czy stosować papę do izolacji czy wystarczy folia. Jeżeli folia to jakiej grubości? Czytałem by zastosować styropian na przekładkę. Jakiej grubości zastosować styropian by był dobry stosunek ceny do jakości. Jak przygotować podłoże? Ubijać piasek czy coś innego? Podczas ubijania trzeba polewać wodą podłoże? Wykonać zbrojenie czy zamówić beton z włóknami? Nie wykonywałem jeszcze wylewki więc pomysły, rady mile widziane. Jakoś chyba trzeba też oddzielić wylewkę od ściany. Jakby ktoś mógł podpowiedzieć kolejność wykonania poszczególnych czynności.

Chciałbym ocieplić pomieszczenie od strony poddasza. Chciałbym to wykonać ekonomicznie do czasu wymiany dachu. Dach jest z eternitu i nie szczelny w 100%. Jak mogę dobrze wyizolować pomieszczenie poniżej? Dać folię lub folią w płynie wymalować wylewkę i na to np. wata szklana na podłodze poddasza? Poddasze nie będzie używane więc nikt tan nie będzie zabardzo chodził.

Qba

Witam

Jak najbardziej, w przypadku gdy nie planujesz przeznaczyć pomieszczenia strychu np. na jakiś składzik rzeczy niepotrzebnych to najkorzystniejszym rozwiązaniem jest ocieplenie stropu znajdującego się nad pomieszczeniami mieszkalnymi. W tym celu możesz wykorzystać wełnę TOPROCK. Jest to produkt w rolce o współczynniku przewodzenia ciepła równym 0,035.