pitluk123 02.09.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Mam kilka wątpliwości.... (poniżej rysunek) Chciałbym, aby grzejniki pracowały grawitacyjnie, wymiennik ciepła również grawitacyjnie. wymiennik oraz grzejniki na górze są połączone z godnie z prawami fizyki. tylko teraz pytanie, czy mieszacz podłogówki (rozdzielacz, pompa, 3-zawór termostatyczny z kapilarą.) czy tak połączona podłogówka nie będzie odwracać obiegu, lub go zatrzymywać (np zasysając zarówno z pieca jak i grzejników), czy zawór zwrotny zapewni prawidłowość obiegu na "gałęzi" podłogówki? Poproszę o pomoc Was, bardziej doświadczonych. rysunek: 1: czy w tym miejscu wstawić zawór klapkowy? 2. czy zwykły zawór zwrotny zapewni prawidłowy kierunek obiegu? (czy użyć w tym miejscu klapokowego/ zwrotnego bez spręzyny) 3. Zainstalowany termostatyczny zawór z kapilarą. Gdzie wstawić bypase (bajpas) i czy on jest wymagany w takim układzie? Dziękuję za wszelkie sugestie Jeszcze inaczej. Ponieważ w powyższym brak odpowietrzenia układu, przedstawie rysunek poniżej: Jak zapewnić prawidłowy kierunek przepływu na zasilanie mieszacza? Co wstawić w miejsce pytajnika? zawór zwrotny? (aby pompa nie brała z "powrotu") Edytowane 2 Września 2012 przez pitluk123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.09.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 zapewnienie prawidłowej grawitacji to równomierny rozdział wody czyli odpowiednie przekroje z Twojego rysunku wynika że zaburzysz ten proces niema gwarancji że ta pompka nie zaburzy grawitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitluk123 02.09.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 dziękuje za odpowiedź. Proszę, czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić: pogodzić grawitacyjnie grzejniki z mieszaczem podłogówki? Przekroje to: wyjście z pieca 6/4, później rozgałęzienie na rozdzielacz 1' i na grzejniki 1', (powrót na tej samej zasadzie).czy w grę wchodzi tylko druga pompka na obieg grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 03.09.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 jeżeli to musi być 1'' i 1'' to tylko pompka zagwarantuje prawidłowy obieg wody, nie wiem co Ty tam masz i skąd wziąłeś te 1'' przekroje wszystko zaczyn i kończy się na polu koła jak dasz dwie równe rury i na jednej pompkę to na drugiej powstanie zabużanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 20.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam wszystkich. Mam pytanko. Czy sa gotowe zestawy: termostat pokojowy + mieszacz trojdrogowy z elektrycznym sterownikiem. Rozwiazanie z regulacja stalotemperaturowa mieszacza odpada. Stala temp wody w podlogowce oznacza duze wachania temp w domu podczas zmiany temp na zewnatrz domu. Sterowanie pogodowe za drogie. Nie jestem elektronikiem wiec caly gotowy zestaw bylby super. Ktos juz takie stusuje? Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.09.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Czy sa gotowe zestawy: termostat pokojowy + mieszacz trojdrogowy z elektrycznym sterownikiem może coś takiego - termostat z siłownikiem http://allegro.pl/termostat-pokojowy-grzanie-chlodzenie-i-silownik-i2602474421.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 21.09.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 O cos takiego mi wlasnie chodzi. Dzieki kbab. Prosty w obsludze i tani. Bajka. A jeszcze jedno pytanie. Rozumiem, ze silownik ma dwa stany - otwarty lub zamkniety. Ja bede grzal kotlem na drewno z buforem pomiedzy. Temp w takim systemie jest wysoka. Jak sie zawor otworzy to nikt do domu nie wejdzie. Da sie to ustrojstwo wyregulowac tak zeby dawalo wode z maksymalna temp np. 45 stopni? Chyba ze zwykly mieszacz z termostatem ustawianym recznie dam. sam juz nie wiem. Wszystko to skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Temp w takim systemie jest wysoka. Jak sie zawor otworzy to nikt do domu nie wejdzie. Da sie to ustrojstwo wyregulowac tak zeby dawalo wode z maksymalna temp np. 45 stopni? Chyba ze zwykly mieszacz z termostatem ustawianym recznie dam. sam juz nie wiem. Wszystko to skomplikowane Domu nie przegrzeje - po to jest sterownik pokojowy, Siłownik działa on/of - temperaturę zasilania trzeba dopasować, najprościej jak wskazałeś. Oczywiście system można wyposażyć w drogi, skomplikowany sterownik centralny - sam musisz ocenić i wybrać. Osobiście wolę z elektroniką nie przesadzać, najprostsze systemy sprawiają najmniej kłopotów w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitluk123 08.10.2012 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam ponownie. Wszystko działa prawidłowo... (grzejniki grawitacyjnie, plus mieszacz na podłogówkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts