Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy tak zainstalowany "mieszacz" podłogówki nie będzie zakłócał pracy grzejników?

pitluk123

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam kilka wątpliwości.... (poniżej rysunek)

Chciałbym, aby grzejniki pracowały grawitacyjnie, wymiennik ciepła również grawitacyjnie.

wymiennik oraz grzejniki na górze są połączone z godnie z prawami fizyki. tylko teraz pytanie, czy mieszacz podłogówki (rozdzielacz, pompa, 3-zawór termostatyczny z kapilarą.) czy tak połączona podłogówka nie będzie odwracać obiegu, lub go zatrzymywać (np zasysając zarówno z pieca jak i grzejników), czy zawór zwrotny zapewni prawidłowość obiegu na "gałęzi" podłogówki?

Poproszę o pomoc Was, bardziej doświadczonych.

rysunek:

ogrzewanie.jpg

1: czy w tym miejscu wstawić zawór klapkowy?

2. czy zwykły zawór zwrotny zapewni prawidłowy kierunek obiegu? (czy użyć w tym miejscu klapokowego/ zwrotnego bez spręzyny)

3. Zainstalowany termostatyczny zawór z kapilarą.

Gdzie wstawić bypase (bajpas) i czy on jest wymagany w takim układzie?

Dziękuję za wszelkie sugestie

Jeszcze inaczej. Ponieważ w powyższym brak odpowietrzenia układu, przedstawie rysunek poniżej: Scan.jpg

Jak zapewnić prawidłowy kierunek przepływu na zasilanie mieszacza? Co wstawić w miejsce pytajnika? zawór zwrotny? (aby pompa nie brała z "powrotu")

Edytowane przez pitluk123

dziękuje za odpowiedź. Proszę, czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić: pogodzić grawitacyjnie grzejniki z mieszaczem podłogówki?

Przekroje to: wyjście z pieca 6/4, później rozgałęzienie na rozdzielacz 1' i na grzejniki 1', (powrót na tej samej zasadzie).

czy w grę wchodzi tylko druga pompka na obieg grzejników?

• 3 weeks później...

Witam wszystkich.

Mam pytanko. Czy sa gotowe zestawy: termostat pokojowy + mieszacz trojdrogowy z elektrycznym sterownikiem. Rozwiazanie z regulacja stalotemperaturowa mieszacza odpada. Stala temp wody w podlogowce oznacza duze wachania temp w domu podczas zmiany temp na zewnatrz domu. Sterowanie pogodowe za drogie. Nie jestem elektronikiem wiec caly gotowy zestaw bylby super. Ktos juz takie stusuje?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

O cos takiego mi wlasnie chodzi. Dzieki kbab. Prosty w obsludze i tani. Bajka. A jeszcze jedno pytanie. Rozumiem, ze silownik ma dwa stany - otwarty lub zamkniety. Ja bede grzal kotlem na drewno z buforem pomiedzy. Temp w takim systemie jest wysoka. Jak sie zawor otworzy to nikt do domu nie wejdzie. Da sie to ustrojstwo wyregulowac tak zeby dawalo wode z maksymalna temp np. 45 stopni? Chyba ze zwykly mieszacz z termostatem ustawianym recznie dam. sam juz nie wiem. Wszystko to skomplikowane :bash:

Temp w takim systemie jest wysoka. Jak sie zawor otworzy to nikt do domu nie wejdzie. Da sie to ustrojstwo wyregulowac tak zeby dawalo wode z maksymalna temp np. 45 stopni? Chyba ze zwykly mieszacz z termostatem ustawianym recznie dam. sam juz nie wiem. Wszystko to skomplikowane :bash:

Domu nie przegrzeje - po to jest sterownik pokojowy, Siłownik działa on/of - temperaturę zasilania trzeba dopasować, najprościej jak wskazałeś. Oczywiście system można wyposażyć w drogi, skomplikowany sterownik centralny - sam musisz ocenić i wybrać. Osobiście wolę z elektroniką nie przesadzać, najprostsze systemy sprawiają najmniej kłopotów w eksploatacji.

• 3 weeks później...