habzimierz 02.09.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Mam problem z wyborem pomiędzy pomiędzy dwiema ofertami, które zakwalifikowały się do Wielkiego Finału Oferty dot. okien do takiego projektu http://www.domo.com.pl/projekt-metropolitan. Są tam duże przeszklenia, kilka typu ~2x2,5m i większe Dwie finalne oferty to zupełnie różne okna. W szranki stają A. aluminium Schüco AWS/ADS 70 .HI TYP I B. drewno+aluminium z oferty Stolbudu Włoszczowa - Capital Alu Myślę, że produkty obu firm są bardzo wysokiej jakości, o czym świadczą też pozytywne opinie klientów. Niemniej jedne i drugie mają pewne wady: Aluminium jest głośniejsze i zimne, ale na pewno profil będzie trzymał wszystko Drewno będzie ciepłe (U okien średnio ok ~0,8 wg wyliczeń), ale nie wiem jak z jego wytrzymałością przy takich dużych i ciężkich konstrukcjach. I tak naprawdę to jest największym przedmiotem moich obaw - czy drewno nadaje się na tak duże konstrukcje okien? Dodam jeszcze, że panuje totalna olewka wśród producentów. Np Sokółkę (przedstawiciel z Bartyckiej w Warszawie) prosiłem 3x o ofertę. I się nie doczekałem. W miarę fachowo do tematu podeszło jedynie kilka firm ale ze względu na mało elastyczne podejście w kwestii cen nie awansowali nawet do półfinału Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Czy drewniane okna moga być duże? No, nie wiem? Patrząc na dawne pałace i te ich ogromne okna to robili chyba tylko z aluminium:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
habzimierz 02.09.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Naprawdę robili takie profile dla dużych kilkumetrowych tafli szkła? Serio? Oświeć proszę tu zgromadzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Tiia... te cienkie listewki( szprosy) to tak usztywniały konstrukcję jak cholera. Z pewnością nieduże szyby w szprosach miały większą sztywność niż lita tafla szkła. To że kiedyś nie bylo technologii wytwarzania dużych tafli szkła nie znaczy że nie dało się budować dużych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 MUSZE PRZYZNAĆ ,ŻE PROJEKT MASZ ŚWIETNY, dosłownie patrząc na niego byłby moim nr 2:) Ja też mam duże okno przez 2 kondygnacje i mam antresolę ,ale ja jednak zostaję przy oknach PCV, nad aluminium się nie zastanawiam natomiast derwniane odradzało mi wiele osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A poza tym to do Twojego domu bardziej pasuje aluminium niż drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.09.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 natomiast derwniane odradzało mi wiele osób. A to ciekawe. Mogę poznać argumentację odradzających? To rady użytkowników tych okien? a może sprzedawcy ? i pewnie jeszcze nie mający na powaznie doczynienia z drewnem. habzimierz, jak dla mnie na oko ten projekt jest do wykonania w drewnie. bez najmniejszego problemu. Tzn. trudnosci mogą stwarzać "piętrowe" okna na antresoli, bo to wymaga mocniejszej obsady ludzkiej (minimum 4 ludzi). Pewnie także szklenia na miejscu, postawieniu rusztowań itp. Może się okazać, że w Twoim półfinale nie ma uwzględnionych właśnie takich "utrudnień montażowych". I wtedy okaże się, że Ci "elastyczni" cenowo pokażą swoją gibkość, ale w drugą stronę Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.09.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 ... Są tam duże przeszklenia, kilka typu ~2x2,5m i większe Dw Pozdr ...to nie są duże przeszklenia:) W drewnie czy aluminium nie ma problem dojechać do 2,6m x 4,8 m. Bardziej bym patrzył na różnice cenowe. Aluminium jest najdroższe ( Schuco i SAP-a to mercedesy) potem drewno ( niestety ale Stolbud W nie należy do moich faworytów ) a na końcu PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 05.09.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 B. drewno+aluminium z oferty Stolbudu Włoszczowa - Capital Alu A co skłoniło Cię do tego wyboru? Ja przez chwilę myślałem o drewniano-aluminiowych ale jak Internorm wycenił mi okna na profilu HF 200 (VARION) to zacząłem myśleć o dobrym PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.09.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam A co skłoniło Cię do tego wyboru? Ja przez chwilę myślałem o drewniano-aluminiowych ale jak Internorm wycenił mi okna na profilu HF 200 (VARION) to zacząłem myśleć o dobrym PCV. skoro wycenia się chyba w jednej z najdroższych firm to nie możesz się dziwić, wyceń u nich PVC THERMO PASSIV to pewnie też powali Cię na kolana Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
habzimierz 05.09.2012 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 A co skłoniło Cię do tego wyboru? Ja przez chwilę myślałem o drewniano-aluminiowych ale jak Internorm wycenił mi okna na profilu HF 200 (VARION) to zacząłem myśleć o dobrym PCV. mi tez wycenili grubo w internormie (tez hf200) ale dalo sie sporo jeszcze zjechac z ceny. Wloszczowa wydaje mi sie calkiem ok, czytalek opinie o nich i raczje byly pozytywne, cenowo z zalozenia tansi od markowych okien zagramanicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.09.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Internorm to firma zza Odry Tam pracownik zarabia min. 2000 Euro/m-c a jest ich ok. 1500. Także koszta rzutują na cenę ich produktów. Poza tym ceny zakupów tych samych podzespołów co w Polsce są też wyższe. Dziwię się, że ktoś się dziwi ich cenom sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.09.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Wysłałem do lokalnego dystrybutora Włoszczowej zapytanie, jak nie odpowie na maila, wyśle do centrali. Edytowane 6 Września 2012 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 06.09.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 wyceniałem schuco do Austrii i aby klient dał mi spokój to dałem + 50% dodatkowo a on zadzwonił i powiedział że i tak nasza oferta sporo mniejsza niż odpowiednik z firmy lokalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.09.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 wyceniałem schuco do Austrii i aby klient dał mi spokój to dałem + 50% dodatkowo a on zadzwonił i powiedział że i tak nasza oferta sporo mniejsza niż odpowiednik z firmy lokalnej W Niemczech czy Italii okna są droższe o około 120 - 200% od polskich !!! Rozbieżność w % jest dlatego bo i u nich są też fabrykanci uprawiający politykę CCC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 07.09.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 No pewnie masz rację bo montaż we Włoszech się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.09.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 mi tez wycenili grubo w internormie (tez hf200) ale dalo sie sporo jeszcze zjechac z ceny. Wloszczowa wydaje mi sie calkiem ok, czytalek opinie o nich i raczje byly pozytywne, cenowo z zalozenia tansi od markowych okien zagramanicznych Nie wiem jaką podali Ci cenę w Włoszczowej ale w moim przypadku ich wycena jest w tej samej cenie co Internorm Varion . Odpada. Cóż pozostanę przy porządnym PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.09.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Drewniano aluminiowe z założenia są najdroższą opcją na rynku, więc cudów nie oczekujcie. Chyba że możecie poczekać do przyszłego roku, kiedy pojawi się w produkcji nowe okno od Urzędowskiego Optimum Alu - będzie na poziomie cenowym zwyklych okien drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.09.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja mogę poczekać Na wiosnę ruszam ze stanem surowym, więc do okien jeszcze trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.09.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ale to dobrze że się już orientujesz w temacie. Potem będzie trzeba szybko podejmować decyzje, więc będziesz już po przemyśleniach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts