kaczor8999 02.09.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam wszystkich Od razu powiem w czym rzecz. Od kilku miesięcy mieszkam na dużym strzeżonym osiedlu, gdzie do tej pory nie ma sklepu spożywczego. Z racji doświadczenia chcę takowy otworzyć. Niestety deweloper nie posiada lokali handlowych do wynajęcia stąd mój pomysł by postawić budynek z płyty warstwowej ok 50m2 powierzchni handlowej+zaplecze. .. i tu mam pytania. 1. jeśli takowy budynek nie posiada fundamentów i wylewki będę potrzebował pozwolenie na budowę? z tego co się orientowałem to powyżej 25m2 tak...ale wolę dopytać...2. Czy taka forma budownictwa jest sensowna (mam tu na myśli warunki zimowe). Pytam bo z czym takim nie miałem wcześniej nic wspólnego.3. Czy sanepid wyda pozwolenie odnośnie wymagań higieniczno sanitarnych dla zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze...?4. Czy ktoś może polecić firmę z okolic Warszawy która mogła by mi doradzić i "ogarnąć" temat. będę wdzięczny za każdą wskazówkę p.s. nie wiem czy to odpowiedni dział na taki temat ale z racji braku doświadczenia proszę modów o wyrozumiałość pozdrawiam\ Karol Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/171547-sklep-spo%C5%BCywczy-p%C5%82yta-warstwowa-pro%C5%9Bba-o-piln%C4%85-pomic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.09.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nie postawisz żadnej budki bez uzyskania pozwolenia na budowę. Masz swoją działkę ? Dlaczego sadzisz że budynek z płyty warswowej nie posiada fundamentu ? Większośc marketów w polsce jest z płyty warswowej i sanepid je odbrał. Jak zacząć ? Od projektantanta - zrobic projekt, uzgodniony pod względem p.poz, sanpid itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/171547-sklep-spo%C5%BCywczy-p%C5%82yta-warstwowa-pro%C5%9Bba-o-piln%C4%85-pomic/#findComment-5478631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 04.09.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Stawiałem kiedyś taki sklep tylko z uproszczoną procedurą (do 25m2 ) .Projekt był uproszczony ,takie wtedy były wymogi .Pawilonik 4x6m postawiony był na stopach zagłębionych w gruncie poniżej strefy przemarzania .Ściany blacha-8cm styropianu-blacha ,dach 10cm styropianu. Pamiętam miałem problem z wysokością wewnątrz . Sanepid wymagał 3m (powyżej trzech osób przebywających stale) . U mnie było 2,5m i jedna sprzedawczyni .Biedaczek chciał w łapę aż piszczał. Tak ustawodawcy robią furtki do korupcji. Postraszyłem gościa sądem administracyjnym to odpuścił.Tyle o technice . O ekonomii możemy na priv .Czy kolega bierze pod uwagę rentowność takiego biznesu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/171547-sklep-spo%C5%BCywczy-p%C5%82yta-warstwowa-pro%C5%9Bba-o-piln%C4%85-pomic/#findComment-5481211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts