Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sklep spożywczy-płyta warstwowa. Prośba o pilną pomic

Recommended Posts

Witam wszystkich

Od razu powiem w czym rzecz. Od kilku miesięcy mieszkam na dużym strzeżonym osiedlu, gdzie do tej pory nie ma sklepu spożywczego. Z racji doświadczenia chcę takowy otworzyć.

Niestety deweloper nie posiada lokali handlowych do wynajęcia stąd mój pomysł by postawić budynek z płyty warstwowej ok 50m2 powierzchni handlowej+zaplecze. .. i tu mam pytania.

1. jeśli takowy budynek nie posiada fundamentów i wylewki będę potrzebował pozwolenie na budowę? z tego co się orientowałem to powyżej 25m2 tak...ale wolę dopytać...

2. Czy taka forma budownictwa jest sensowna (mam tu na myśli warunki zimowe). Pytam bo z czym takim nie miałem wcześniej nic wspólnego.

3. Czy sanepid wyda pozwolenie odnośnie wymagań higieniczno sanitarnych dla zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze...?

4. Czy ktoś może polecić firmę z okolic Warszawy która mogła by mi doradzić i "ogarnąć" temat.

będę wdzięczny za każdą wskazówkę

p.s. nie wiem czy to odpowiedni dział na taki temat ale z racji braku doświadczenia proszę modów o wyrozumiałość

pozdrawiam\

Karol

Nie postawisz żadnej budki bez uzyskania pozwolenia na budowę. Masz swoją działkę ?

Dlaczego sadzisz że budynek z płyty warswowej nie posiada fundamentu ? Większośc marketów w polsce jest z płyty warswowej i sanepid je odbrał.

Jak zacząć ? Od projektantanta - zrobic projekt, uzgodniony pod względem p.poz, sanpid itd.

Stawiałem kiedyś taki sklep tylko z uproszczoną procedurą (do 25m2 ) .Projekt był uproszczony ,takie wtedy były wymogi .Pawilonik 4x6m postawiony był na stopach zagłębionych w gruncie poniżej strefy przemarzania .Ściany blacha-8cm styropianu-blacha ,dach 10cm styropianu. Pamiętam miałem problem z wysokością wewnątrz . Sanepid wymagał 3m (powyżej trzech osób przebywających stale) . U mnie było 2,5m i jedna sprzedawczyni .Biedaczek chciał w łapę aż piszczał. Tak ustawodawcy robią furtki do korupcji. Postraszyłem gościa sądem administracyjnym to odpuścił.Tyle o technice . O ekonomii możemy na priv .Czy kolega bierze pod uwagę rentowność takiego biznesu?