Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekroczenie dozwolonych wymiarów

Recommended Posts

Mam obecnie pomieszczenie gospodarcze o wymiarach 4x6m, nie wymagało ono PnB, tylko zgłoszenia. Chciał bym dobudować do niego "poddasze użytkowe". Przepisy jednak mówią, że maksymalna wysokość to 4m przy dachu płaskim, 5 przy dachu skośnym.

1. Czy może to być dach skośny dwuspadowy?

2. Czy jest gdzieś określone jak duży musi być skos? Dla tej działki nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Czy mogę zrobić skos np. 10 stopni?

3. Załóżmy, że przekroczę to dozwolone 5m o 30-70cm. Jakie konsekwencje mi grożą?

3a. Czy ktoś to dokładnie sprawdza lub mierzy?

4. Czy piętro może być trochę większe niż parter? Wysunięte ok. 1m w stronę południową i 1m w stronę wschodnią).

powierzchnia zabudowy musi byc mniejsza niz 25m2, wiec jesli góre zrobisz szerszą to i powierzchnia zabudowy się zwiększy

max wysokosc chyba ma byc w kalenicy ta 4 m, u mnie rodzaj dachu był opisany w planie, jesli takowego niema, wydaje mi się, że masz wolną rękę w tej kwestii.

Co do mierzenia, u mnie w gminie nikt tego nie sprawdza czy budynek ma takie wymiary, uważaj jednak na sąsiadów, wystarczy mały donos i już masz inspekcje na działcę, kary są różne, od grzywny do rozbiórki, w zaleznosci od interpretacji. Z tego co widzę w swojej okolicy- każdy buduje jak chce

powierzchnia zabudowy musi byc mniejsza niz 25m2, wiec jesli góre zrobisz szerszą to i powierzchnia zabudowy się zwiększy

Bzdura powierzchnię zabudowy mierzy się po obrysie budynku na parterze, ale na zgłoszenie nie można budować tylko budynki parterowe :

"wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, wiaty i altany, oraz przydomowe oranżerie (ogrody zimowe) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"

mierzy się po obrysie parteru, gdy kondygnacje wyżej nie wystają poza obrys, nie wprowadzaj w błąd

Powierzchnia zabudowy (Pz) – powierzchnia rzutu poziomego budynku (w stanie wykończonym), mierzona po zewnętrznym obrysie ścian kondygnacji przyziemnej (parteru) lub nadziemnej w przypadku, gdy jej obrys występuje poza obrys kondygnacji przyziemnej.