Rethman 05.04.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Kupiłam niewielkich rozmiarów roślinkę o nazwie MAHONIA . Liście błyszczące, ostro zakończone . W książkach jakie posiadam nie ma informacji o tej roslinie. Proszę wtajemniczonych o porady; gdzie najlepiej posadzić, jak pielęgnować i czy lubi towarzystwo innych roślin, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 05.04.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Kupiłam niewielkich rozmiarów roślinkę o nazwie MAHONIA . Liście błyszczące, ostro zakończone . W książkach jakie posiadam nie ma informacji o tej roslinie. Proszę wtajemniczonych o porady; gdzie najlepiej posadzić, jak pielęgnować i czy lubi towarzystwo innych roślin, itd. Mahonia to jedna z popularniajszych roslin zimozielonych - najlepiej posadzić ją w miejscu lekko ocienionym i takim by zimąnie wysuszały jej mroźne wiatry, najlepiej rosnie na dość żyznej i nie za suchej glebie, w pierwszą zimę po posadzeni radziłbym wysciółkować grubo np: korą ziemią wokółk korzeni. Gdy mahonia rosnie na suchej glebie i w miejscu słonecznym to czesto pod koniec zimy zasychają jej liście albo całe gałązki , potem trzeba je przyciąć i tak co roku - w efekcie roślina ciągle jest niziutka i marniutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 06.04.2004 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Dziękuję jatoja! Sympatycznie i profesjonalnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 06.04.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 jeszcze kilka informacji Krzew osiąga 1-1,5 m wysokości. Ma sztywne, wyprostowane pędy, na których dość gęsto osadzone są skórzaste, błyszczące liście kolczasto ząbkowane na brzegu. Liście te ciemnozielone w ciągu lata, zimą przebarwiają się na kolor czerwonobrunatny. Na przełomie kwietnia i maja na końcach zeszłorocznych pędów rozwijają się jasno- lub złotożółte kwiatostany. Po przekwitnięciu w miejsce kwiatów pojawiają się kuliste, granatowoczarne, pokryte woskowym nalotem jagody. Owoce zawierają czerwony sok, są jadalne, bardzo kwaśne, mogą służyć do wyrobu win. Najbardziej odpowiednim stanowiskiem jest miejsce lekko zacienione. Efektownie wygląda posadzona w jednorodnych grupach w formie naturalnego żywopłotu. http://www.republika.pl/ogrodnictwo/krzewy/k13014.htm pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 06.04.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Gratuluję wyboru, mahonia jest piękna tak wiosną jak i zimą. Mam kilka krzewów u siebie w ogrodzie i stwierdzam, że najlepiej wygląda w grupie. Pojedyńczo posadzony nie jest tak efektowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 07.04.2004 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Ponieważ ''choruję'' na ostróżkę, kupując tę roślinkę myślałam, że to jest TO W domu dopiero spojrzałam na metkę ... nie zgadzała mi się nazwa , no ale cóż... DZIĘKUJĘ Wam kochani Forumowicze za bardzo cenne dla mnie rady !!! I cieszę się , że mam mahonię ALe ostróżkę też bym chciała Czy obie roślinki lubią swoje towarzystwo i mają podobne wymagania? Pozdrawiam słonecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.05.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 jeszcze kilka informacji Krzew osiąga 1-1,5 m wysokości. ... Karol U mnie jest inaczej. Krzewinka niziutka i marniutka. W porywach wyciąga 40 cm. Może dlatego, że poprzedni jej właściciele cięli jej gałęzie na sprzedaż. Mam tego ze sto krzaków pomiędzy malinami i czereśniami. Planuje poprzesadzać w bardziej widoczne miejsca. W programie Garden Composer 3D piszą że kwitnie w zimie. U mnie zaczyna dopiero teraz. Kwiatki żółciutkie dość ładne. Liście na mrozie czerwienieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 05.05.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 tak wygląda grupa mahonii http://www.jagra.net/Mahonia/Mahonia_aq_5.jpg teraz właśnie jest najpiękniejsza i dodam że u mnie rośnie bez żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, raz do roku na wiosnę zasilam tylko wszystkie krzewy azofoską. Posadziłam chyba 5 krzaków w odległości mniej więcej co 40-50 cm, teraz mam kępę na jakieś 2-2,5m szerokości i wysoką na ~1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 17.08.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Gdyby sie zdarzyło ze po zimie straci wygląd można ją bez obaw przyciąc bardzo nisko nad ziemią,wypusci piękne młode i zdrowe pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 17.08.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Dziwne. U mnie Mahonia od lat kwitnie w czerwcu. Pachnie zniewalająco. Ale żeby owocki na winko...Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts