karat6 02.09.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 zakupiłem wyłącznik ścienny i chciałem go zamontować w pokoju na oświetlenie z jedną żarówką. Z tyłu wyłącznika jest schemat montażu. Wiem ,że przewód fazowy podłączyć pod styk L . Drugi przewód podłączyć pod styki oznaczone min. lub max. Co oznaczają te opisy: min.. .. max. Pod który styk podłączyć przewód/przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 03.09.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 To jest wyłącznik schodowy, więc raz jest faza na jednych stykach, raz na drugich. Czyli w sumie nie ma znaczenia, czy podłaczysz przewód do żarówki po jednej czy po drugiej stronie - bedzie działać, ale w jednym, lub drugim połozeniu włącznika a w którym to już zależy jak zamontujesz i jak lubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karat6 03.09.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 To jest wyłącznik schodowy, więc raz jest faza na jednych stykach, raz na drugich. Czyli w sumie nie ma znaczenia, czy podłaczysz przewód do żarówki po jednej czy po drugiej stronie - bedzie działać, ale w jednym, lub drugim połozeniu włącznika a w którym to już zależy jak zamontujesz i jak lubisz. Ok,Dzięki za pomoc podłączę więc jak radzisz. A teraz tak dla ciekawości co więc oznaczają te napisy max i min a przy tych napisach są strzałki jedna prosta druga "zakręcona". Skoro jest tam możliwość wyboru to co miał producent na myśli oznaczając te styki na max i min.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastel 03.09.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 zakupiłem wyłącznik ścienny i chciałem go zamontować w pokoju na oświetlenie z jedną żarówką. Z tyłu wyłącznika jest schemat montażu. Wiem ,że przewód fazowy podłączyć pod styk L . Drugi przewód podłączyć pod styki oznaczone min. lub max. Co oznaczają te opisy: min.. .. max. Pod który styk podłączyć przewód/przewody? [ATTACH=CONFIG]134466[/ATTACH] One nie są do oznaczenia wejść tylko do oznaczenia długości podłączanej żyły. Przewód powinien być pomiędzy min i max (tak jak pokazują strzałki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karat6 03.09.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) aaa to o to chodzi , czyli minimalnie przewód (jego niezaizolowana końcówka) powinien mieć około6/8mm a max prawie dwa razy tyle;) OK teraz jestem już "oświecony". Dziękuję wszystkim za pomocne rady. Narka:bye: Edytowane 3 Września 2012 przez karat6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts