bibik 17.10.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 w sumie ten wskaźnik cop dla mojego domu jest wysoki 2,7 no ale trudnorozmawiałem z ekspertami viessmana :podwójna taryfa w przypadku mojej pompy powietrze woda sie nie kalkuluje ponieważ ona musi być tak skonfigurowana aby pracowała w godzinach dziennych gdy temperatura jest najwyższa,nizsza taryfa nocna wdług nich tego nie skompensuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Policz to sobie sam spokojnie, bo jak by tak bylo faktycznie, to pompy PW zupelnie juz o kant d...y rozbic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 jeśli możesz pdrzuc mi wzory na wyliczenie cop w zaleznosci od ceny gazu i pradu- znalazłem wszystkie rachunki za gaz i prąd to porobię sobie kalkulacje i napisze co i jakbardzo byłbym wdzięczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Tzn nie wiem o jakie wzory Ci chodzi. Bierzesz kalkulator i liczysz na podstawie materialow ktore masz w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 ok czyli realnie w styczniu lutym zyzyłem 1330m3 gazu za cene 2300 zł bo dochodża opłaty stałe. czyli ta ilość gazu ile wytworzyła mi energii przy sprawności kotła załóżmy 105%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.10.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 1 m3 to okloło10 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 takie temp przełacznia znalażłem ale dla pompy alzezio1..Zalecana temperatura przełączenia ogrzewania z pompy Alezio II na kocioł kondensacyjny wwarunkach maksymalnej temperatury ogrzewania +35 st C.Tabela nr 1lp · do temperatury – 8 st.C przy temperaturze zasilania + 35 st.C dla kotłów gazowychkondensacyjnychtylko inne ceny pradu sa wpisanie troche nizsze dla kotła kondensacyjnego gazowego : KkWh (gaz kon) = 0,190 zł,· dla kotła niskotemperaturowego gazowego : KkWh (gaz nisk) = 0,220 zł,· dla kotła kondensacyjnego olejowego : KkWh (olej nisk) = 0,350 zł,· dla kotła niskotemperaturowego olejowego : KkWh (olej kond) = 0,360 zł,· dla pompy ciepła : KnkWh (e.elektr) = 0,570 zł, przy COP = 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Wo = COP x KnkWh __________ =>1 KkWh ( e.elektr)gdzie :· Wo – Wskaźnik opłacalności,· COP – współczynnik efektywności pompy ciepła,· KnkWh - koszt uzyskania 1 kWh energii cieplnej z gazu (g) lub oleju opałowego (o).Podobnie jak w przypadku wskaźnika COP –z istoty tej formuły wynika ,że jeśli Wo >1wówczas eksploatacja pompy ciepła w tych warunkach jest ekonomicznie uzasadniona ,jeśliceny oleju lub gazu nie uległy w międzyczasie korekcie. Edytowane 17 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 a jaki jest obecnie koszt 1kwh z kotła kondensacyjnego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.10.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Zależy od udziału kosztów stałych, ale możesz przyjąć 20 gr za 1 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 oczywiście pomylili w tym wzorze mianownik z licznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) z tego wzoru to wychodzi wskażnik 3,1 cop opłacalny ale jajaczyli jest gorzej niz mysłałem temp przełaczania przy mojej pompie jest 0C!!!!!!!czyli jest to drogi bajer!!!!!wskaźniki cop dla mojej pompy brałem ze strony Viessmanaczyli nie opłaca się grzać tymi pompami w tem poniżej zera jeśli ma sie założony kocioł gazowy kondensacyjny!!!!!!!!!3,1xo,2______ =1 0,623,1 to cop dla mojej pompy przy temp 0C i temp czynniga grzewczego [wody] 35c0,2 cena kwh z kotła0,62 cena kilowatogodziny prądu Edytowane 17 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Ja liczylem cene kWh z kotla 0,21 zl, bo chyba u Ciebie tyle wychodzi z przesylowa razem.Przy cenie energi jaka masz u siebie nie wychodzi to korzystnie (nie przeliczalem po Tobie - zakladam, ze bez bledu policzyles). Te same rachunki dla gruntowej PCi i nocnej taryfy sa ponaddwukrotnie "ladniejsze", bo cena kWh energii elektrycznej to 31gr a COP bliski 4. Niezaleznie od temp na zwenatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 17.10.2012 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) dokładnie oplata stała 66 zł miesięcznie Edytowane 17 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.10.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 proponuję zajrzeć na stronę http://www.portpc.pl/wizualizacje.html opracowane przez niemiecki instytut badający pracujące pompy ciepła w europie.Z badań tych wynika ,że średni cop roczne dla gruntowej to 4 a dla PC powietrze woda 3.Z badań tych wynika też ,że największy wpływ ma sposób wykonania instalacji (winny jest instalator).Polecam stronę organizacji PORT PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 18.10.2012 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 czyli pompa do grudnia ,pozniej przerwa do kwietnia ,czyli na sezon grzewczy 3 miesiące kocioł a 3 pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.10.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Z badań tych wynika ,że średni cop roczne dla gruntowej to 4 a dla PC powietrze woda 3. Tylko czy te pomiary sprawdzą się dla naszego klimatu ? Gruntowe pewnie tak, ale p/w ? Myślę, że warto też przy pompach p/w sprawdzić jakie w miejscu pomiaru panowały temperatury na dworze zimą (dobrze, że są wykresy), zwłaszcza dla tych pc z nadzwyczaj dobrymi parametrami cop. Niestety nasz klimat jest "nieco" ostrzejszy niż ten, który jest w D, F, NL, B itd. Wystarczy na przedwiośniu przejechać się przez te kraje i zobaczyć, że śnieg leży dopiero w Polsce. Spore różnice będą też między Szczecinem a centralną, wschodnią, północno-wschodnią częścią PL. http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogoda/tempsred.html http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142937&d=1350590093 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142936&d=1350590045 Myślę, że to bardzo dobry pomysł, żeby opomiarować instalacje w PL, bo takich pomiarów nie ma za wiele. Edytowane 18 Października 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.05.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Schłodzenie powietrza to średnio 2 stopnie .Ale powietrze przepływając przez jednostkę zewnętrzną jest schładzane nierównomiernie . Są miejsca o schłodzeniu o 5 stopni ,w innych 1 stopień Widać to na zdjęciu [ATTACH=CONFIG]136580[/ATTACH] To tak w makro skali Ale też bliżej rurki jest chłodniej niż dalej od rurki Czy to nierówne szronienie nie jest czasem objawem różnic po stronie czynnika? Np różnej długości rurek od rozdzielacza cieczy do parownika, lub jakiś zagięć i zagnieceń niektórych rurek? Ma ktoś gdzieś zdjęcie jak jest podłączony taki rozdzielacz cieczy? Muszę sam takie podłączenie wykonać i chciałbym zobaczyć jak to robią producenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts