Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wskaznik cop

bibik

Recommended Posts

w sumie ten wskaźnik cop dla mojego domu jest wysoki 2,7 no ale trudno

rozmawiałem z ekspertami viessmana :podwójna taryfa w przypadku mojej pompy powietrze woda sie nie kalkuluje ponieważ ona musi być tak skonfigurowana aby pracowała w godzinach dziennych gdy temperatura jest najwyższa,nizsza taryfa nocna wdług nich tego nie skompensuje

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

takie temp przełacznia znalażłem ale dla pompy alzezio

1..Zalecana temperatura przełączenia ogrzewania z pompy Alezio II na kocioł kondensacyjny w

warunkach maksymalnej temperatury ogrzewania +35 st C.

Tabela nr 1

lp

· do temperatury – 8 st.C przy temperaturze zasilania + 35 st.C dla kotłów gazowych

kondensacyjnych

tylko inne ceny pradu sa wpisanie troche nizsze

dla kotła kondensacyjnego gazowego : KkWh (gaz kon) = 0,190 zł,

· dla kotła niskotemperaturowego gazowego : KkWh (gaz nisk) = 0,220 zł,

· dla kotła kondensacyjnego olejowego : KkWh (olej nisk) = 0,350 zł,

· dla kotła niskotemperaturowego olejowego : KkWh (olej kond) = 0,360 zł,

· dla pompy ciepła : KnkWh (e.elektr) = 0,570 zł, przy COP = 1

Wo = COP x KnkWh

__________ =>1

KkWh ( e.elektr)

gdzie :

· Wo – Wskaźnik opłacalności,

· COP – współczynnik efektywności pompy ciepła,

· KnkWh - koszt uzyskania 1 kWh energii cieplnej z gazu (g) lub oleju opałowego (o).

Podobnie jak w przypadku wskaźnika COP –z istoty tej formuły wynika ,że jeśli Wo >1

wówczas eksploatacja pompy ciepła w tych warunkach jest ekonomicznie uzasadniona ,jeśli

ceny oleju lub gazu nie uległy w międzyczasie korekcie.

Edytowane przez bibik

z tego wzoru to wychodzi wskażnik 3,1 cop opłacalny ale jaja

czyli jest gorzej niz mysłałem temp przełaczania przy mojej pompie jest 0C!!!!!!!

czyli jest to drogi bajer!!!!!

wskaźniki cop dla mojej pompy brałem ze strony Viessmana

czyli nie opłaca się grzać tymi pompami w tem poniżej zera jeśli ma sie założony kocioł gazowy kondensacyjny!!!!!!!!!

3,1xo,2

______ =1

0,62

3,1 to cop dla mojej pompy przy temp 0C i temp czynniga grzewczego [wody] 35c

0,2 cena kwh z kotła

0,62 cena kilowatogodziny prądu

Edytowane przez bibik

Ja liczylem cene kWh z kotla 0,21 zl, bo chyba u Ciebie tyle wychodzi z przesylowa razem.

Przy cenie energi jaka masz u siebie nie wychodzi to korzystnie (nie przeliczalem po Tobie - zakladam, ze bez bledu policzyles). Te same rachunki dla gruntowej PCi i nocnej taryfy sa ponaddwukrotnie "ladniejsze", bo cena kWh energii elektrycznej to 31gr a COP bliski 4. Niezaleznie od temp na zwenatrz.

proponuję zajrzeć na stronę http://www.portpc.pl/wizualizacje.html opracowane przez niemiecki instytut badający pracujące pompy ciepła w europie.Z badań tych wynika ,że średni cop roczne dla gruntowej to 4 a dla PC powietrze woda 3.

Z badań tych wynika też ,że największy wpływ ma sposób wykonania instalacji (winny jest instalator).

Polecam stronę organizacji PORT PC

Z badań tych wynika ,że średni cop roczne dla gruntowej to 4 a dla PC powietrze woda 3.

Tylko czy te pomiary sprawdzą się dla naszego klimatu ? Gruntowe pewnie tak, ale p/w ? Myślę, że warto też przy pompach p/w sprawdzić jakie w miejscu pomiaru panowały temperatury na dworze zimą (dobrze, że są wykresy), zwłaszcza dla tych pc z nadzwyczaj dobrymi parametrami cop. Niestety nasz klimat jest "nieco" ostrzejszy niż ten, który jest w D, F, NL, B itd. Wystarczy na przedwiośniu przejechać się przez te kraje i zobaczyć, że śnieg leży dopiero w Polsce. Spore różnice będą też między Szczecinem a centralną, wschodnią, północno-wschodnią częścią PL.

http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogoda/tempsred.html

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142937&d=1350590093

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142936&d=1350590045

Myślę, że to bardzo dobry pomysł, żeby opomiarować instalacje w PL, bo takich pomiarów nie ma za wiele.

Edytowane przez rwxw

• 6 months później...
Schłodzenie powietrza to średnio 2 stopnie .Ale powietrze przepływając przez jednostkę zewnętrzną jest schładzane nierównomiernie .

Są miejsca o schłodzeniu o 5 stopni ,w innych 1 stopień

Widać to na zdjęciu [ATTACH=CONFIG]136580[/ATTACH]

To tak w makro skali

Ale też bliżej rurki jest chłodniej niż dalej od rurki

Czy to nierówne szronienie nie jest czasem objawem różnic po stronie czynnika?

Np różnej długości rurek od rozdzielacza cieczy do parownika, lub jakiś zagięć i zagnieceń niektórych rurek?

Ma ktoś gdzieś zdjęcie jak jest podłączony taki rozdzielacz cieczy?

Muszę sam takie podłączenie wykonać i chciałbym zobaczyć jak to robią producenci.