hydraulik_ 13.09.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Schłodzenie o 10* to za dużo, to kwestia raczej kilku stopni. Panowie fachowcy, Miki, Hydrauli, na pewno macie jakieś przemyślenia pt. różnica w COP A7 / W35 przy RH = 40% i RH = 80%. Coś się obawiam, że dmuchanie pompą w którąkolwiek stronę nie rozwiąże problemów zbyt niskiej wilgotności Schłodzenie powietrza to średnio 2 stopnie .Ale powietrze przepływając przez jednostkę zewnętrzną jest schładzane nierównomiernie . Są miejsca o schłodzeniu o 5 stopni ,w innych 1 stopień Widać to na zdjęciu To tak w makro skali Ale też bliżej rurki jest chłodniej niż dalej od rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 07.10.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 trzeba jednak dołozyc bufor do tego interesu aby dało sie połaczyc kominek peic gaz i pompę a no i kolektory: pompa działa bez zarzutu ciekawe jak bedzie z opłacalnosciąna szczescie dom jest dobrze izolowany pow 300m2 dwie skrzynki drewna do konina utrzym,uja bez problemu temp 25C-fakt ze pazdiernik ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 dostełem pompe w prezencie od teścia i włsanie mi ja zamontowali i dopiero sie orientuje co i jak jestem zielony pompa odpali w srode Nie ma ten Twoj tesciu przez przypadek jeszcze jakiejs niezameznej corki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 11.10.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) mam pierwsze bilanse energetyczne z komputera+tygodniowo na podgrzanie bojlera 500 l wody do mycia 420C zużyła pompa 15kwh na tydzień czyli 15x o,49=6,75 zł na razie niemogę uwierzyć ale raport jest raportma: właśnie wyszła za Tajwańczyka więc się spóźniłeś hehe Edytowane 11 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 11.10.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) następny problem woda na powrocie do pompy nie może miec wiecej niz 60 c bo rozsadzi gaz pompę- a na powrocie do bufora podłaczony jest kominek!!!! wiec albo trzeba bedzie jakies elektrozawory z bajpasami albo jakies zawory ogr temperaure ale jaja jesli chodzi o sterowanie to pompa bez problemu steruje i kotłem i mikserm i cyrkulcjąbufor jest duzy 200 l wiec zmagazynuje sporo energii tylko ta temp 60 C tfu Edytowane 11 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 12.10.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 rozwiązanie jest czujnik temp zamontowany na powrocie miedzy pompa a buforem -bedzie on wyłączał pompę cyrkulacyjna od komika po przekroczeniu 58 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 bufor jest duzy 200 l wiec zmagazynuje sporo energii tylko ta temp 60 C tfu Jak go zagrzejesz do 900*C to faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.10.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 bufor jest duzy 200 l wiec zmagazynuje sporo energii tylko ta temp 60 C tfu Tak mniej więcej 1m3 wody podgrzany o 10 stopni to około 10kWh. 200l wody podgrzanej o 10 stopni to około 2kWh, 200l podgrzane do 60 stopni to około 7kWh. Dużo to pojęcie względne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) jak na mój domek całkiem niezłe, w dniu 12 października raport energetyczny podaje całkowite zużycie Energi 7,4kwh Edytowane 13 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.10.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Teraz możesz mieć nawet 0, ale poczekaj do stycznia Zużycie prądu przez pc, czy energii grzewczej ? Jeśli prądu, to grzewczej było prawie 30kW, a bufor magazynuje grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W styczniu to będzie poniżej - 5 więc pewnie będzie kocioł grzał okazuje się że pompa viessmana bez problemu przejęła sterowanie kotem kolektorami i pośrednio kominkiem przez mikser i bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W styczniu to będzie poniżej - 5 więc pewnie będzie kocioł grzał okazuje się że pompa viessmana bez problemu przejęła sterowanie kotłem kolektorami i pośrednio kominkiem przez mikser i bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W styczniu to będzie poniżej - 5 więc pewnie będzie kocioł grzał Oj chyba Cie to nieco "przeroslo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) A dlaczego.? Mam umysł ścisły. Przeanalizowałem krzywe grzewcze i parametry mojej pompy aktualne temp grzejników i zgadzają się z teoretycznych z krzywej grzewczej - więc max temp wody przy - 10 c aby mi się kalkulowało w stosunku do gazu jest 42c jeśli taka temperatura nie utrzymał temp 23 c powietrza w domu to muszę ustawić temperaturę przełączania na gaz 8c i już. W podłogowe temp te wynoszą dla mnie 34c woda przy - 10C wtedy mam cop 2.2 więc się jeszcze opłaca. W tej pompie ustawiam 2tem przełączania do - 8c chodzi pompa, pomiędzy - 8C a-10C pompa razem z kotłem, a powyżej 10c tylko sam kocioł, taka pierdola nie może przeróść starego lekarza dyżuranta hehe nie takie parametry muszę o 3 w nocy przeliczać. Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2012 przez bibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Hm... koszt 1 kWh przy kotle kondensacyjnym na gaz ziemny to ok 21gr. Przy COP=2,2 koszt 1kWh energi to 14 gr (zakladam po cichu, ze masz prad dwutaryfowy). BTW: Czy lekarze oprocz tego ze najczesciej "bazgrola", to musza jeszcze pisac tak chaotycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 parametry tylko cos rozdzielczość jest niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 tak jeśli piszą z samsunga galaxy .pozdrawiam u mnie koszt kwh prądu jest 49gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 czyli według Ciebie przy jaki COP nie opłaci się już grzać pompa? pozdrawiam i dzięki za wymianę poglądów i wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Oj, taka cena pradu zmienia zupelnie kalkulacje. Kalkulator mowi, ze oprzy zalozeniach jak podalem wczesniej i modyfikacja ceny kWh energii relektrycznej na 49gr mamy COP "oplacalnosci" PCi w granicach 2,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 13.10.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 dzięki bardzo muszę w taki razie obniżyć swoja krzywa grzewczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts