Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wskaznik cop

bibik

Recommended Posts

Schłodzenie o 10* to za dużo, to kwestia raczej kilku stopni. Panowie fachowcy, Miki, Hydrauli, na pewno macie jakieś przemyślenia pt. różnica w COP A7 / W35 przy RH = 40% i RH = 80%.

Coś się obawiam, że dmuchanie pompą w którąkolwiek stronę nie rozwiąże problemów zbyt niskiej wilgotności ;)

Schłodzenie powietrza to średnio 2 stopnie .Ale powietrze przepływając przez jednostkę zewnętrzną jest schładzane nierównomiernie .

Są miejsca o schłodzeniu o 5 stopni ,w innych 1 stopień

Widać to na zdjęciu Zdjęcie0240.jpg

To tak w makro skali

Ale też bliżej rurki jest chłodniej niż dalej od rurki

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trzeba jednak dołozyc bufor do tego interesu aby dało sie połaczyc kominek peic gaz i pompę a no i kolektory: pompa działa bez zarzutu ciekawe jak bedzie z opłacalnoscią

na szczescie dom jest dobrze izolowany pow 300m2 dwie skrzynki drewna do konina utrzym,uja bez problemu temp 25C-fakt ze pazdiernik ciepły

mam pierwsze bilanse energetyczne z komputera+tygodniowo na podgrzanie bojlera 500 l wody do mycia 420C zużyła pompa 15kwh na tydzień czyli 15x o,49=6,75 zł na razie niemogę uwierzyć ale raport jest raport

ma: właśnie wyszła za Tajwańczyka więc się spóźniłeś hehe

Edytowane przez bibik

następny problem woda na powrocie do pompy nie może miec wiecej niz 60 c bo rozsadzi gaz pompę- a na powrocie do bufora podłaczony jest kominek!!!! wiec albo trzeba bedzie jakies elektrozawory z bajpasami albo jakies zawory ogr temperaure ale jaja

jesli chodzi o sterowanie to pompa bez problemu steruje i kotłem i mikserm i cyrkulcją

bufor jest duzy 200 l wiec zmagazynuje sporo energii tylko ta temp 60 C tfu

Edytowane przez bibik

A dlaczego.? Mam umysł ścisły. Przeanalizowałem krzywe grzewcze i parametry mojej pompy aktualne temp grzejników i zgadzają się z teoretycznych z krzywej grzewczej - więc max temp wody przy - 10 c aby mi się kalkulowało w stosunku do gazu jest 42c jeśli taka temperatura nie utrzymał temp 23 c powietrza w domu to muszę ustawić temperaturę przełączania na gaz 8c i już. W podłogowe temp te wynoszą dla mnie 34c woda przy - 10C wtedy mam cop 2.2 więc się jeszcze opłaca. W tej pompie ustawiam 2tem przełączania do - 8c chodzi pompa, pomiędzy - 8C a-10C pompa razem z kotłem, a powyżej 10c tylko sam kocioł, taka pierdola nie może przeróść starego lekarza dyżuranta hehe nie takie parametry muszę o 3 w nocy przeliczać. Pozdrawiam Edytowane przez bibik