Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wskaznik cop

bibik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym akwarium, to najwyzej poza sezonem grzewczym bedziesz w okolicach zera (o co zreszta musial bys sie naprawde postarac i olac godziny taniej we wszystkim).

Zakladajac ze masz w domu gaz wysokometanowy, kociol kondensacyjny i zuzycie w granicach 600m3 gazu to kalkulacja COP "oplacalnego" mi wychodzi na pozioomie 2,7.

hehe czyli generalnie jakbym miał to ustrojstwo kupić za własna kasę to nigdy mi się nie zwróci-albo po 20 latach

chyba ze bym miał w domu samą podłogówka ale niestety na pietrze sa kaloryfery,

ewentualna opcja: jeśli nie będę podgrzewał wody w kaloryferach powyżej 35C to cop 2,7 jest do osiagnięcia, teraz mam w podłogówce temp 24C i w kaloryferach 30 i jest upał przy 6c temp na zewnątrz

ale ciekawe jak będzie przy -5?? pożyjemy zobaczymy

hehe czyli generalnie jakbym miał to ustrojstwo kupić za własna kasę to nigdy mi się nie zwróci-albo po 20 latach

Kaloryfery i PCi to polaczenie niedobre. Do tego masz jeszcze pompe PW. To tez nie podnosi COP.

Za to w lecie bedziesz mial tanio CWU :-)

Ale w sezonie grzewczym bedzie wiekszy rachunek.

nic ważne że wszystko jest zautomatyzowane;jak będzie grzała wodę powyżej 35 to będę przełączał na gaz przy -3 C i nic nie tracę, najwyżej nie zyskam,

gorzej z CWU moja rodzina kapie się przy 40C

ale żebu to było konkurencyjne w stosunku do gazu to tego nie widzę

będę dogrzewał kominkiem

Edytowane przez bibik

Kaloryfery i PCi to polaczenie niedobre. Do tego masz jeszcze pompe PW. To tez nie podnosi COP.

Za to w lecie bedziesz mial tanio CWU :-)

Ale w sezonie grzewczym bedzie wiekszy rachunek.

Dlaczego grzejniki są gorsze ?

Na czym polega gorszość .Przecież można dobrać na parametry podobne do podłogówki.Czy to jest niemożliwe?

jaką masz dzisiaj temperaturę dolnego źródła podczas pracy PC

Edytowane przez hydraulik_

tak można tylko trzeba dać temp wody grzewczej 35C-czyli musi być większa powierzchnia wymiany ciepła kaloryferów-zobaczymy może te moje dadzą rade na 35 C,wszystko zależy w jakim stopniu będzie sie dom wychładzał wymiana kaloryferów nie wchodzi w grę te maja dopiero 4 lata Edytowane przez bibik

aha mój instalator opowiadał mi o człowieku który założył 2 bufory po 800 litrów i pali kominkiem-wszystko można tylko ja nie chce być niewolnikiem domu bo się tym nie pasjonuje, to ma działać samo i w miarę ekonomicznie palenie w kominku co 12 godzin doprowadziło by mnie do cieżkiej choroby psychicznej pewnie hehe