Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe nie otwierają się

Recommended Posts

Witam,

Być może trafiłem na złe forum ale warto spróbować.

Jakiś czas temu kupiłem mieszkanie i odebrałem je z bardzo uciążliwą wadą - Drzwi balkonowe nie otwierają się w pełnym zakresie.

Drzwi są dwuskrzydłowe, niestety jedno skrzydło otwiera się zaledwie do ok 45*. Drzwi blokuje zamontowany kaloryfer na ścianie obok. Czy istnieje jakiś konkretny przepis, który mówi, że drzwi powinny otworzyć się w pełnym zakresie?

Kiedyś słyszałem, że 90* to jest minimum jednak nie mogę tego znaleźć na piśmie. Sprawdziłem rozporządzenia ministra i warunki techniczne, jednak nic konkretnego nie znalazłem. Czy ktoś może podrzucić jakiś zapis, na podstawie którego będę mógł ubiegać się o zwrot jakiejś części pieniędzy od developera?

Mieszkanie jest na 4 piętrze, szerokość 1 skrzydła to 70cm.

Pozdrawiam

Witam,

Być może trafiłem na złe forum ale warto spróbować.

Jakiś czas temu kupiłem mieszkanie i odebrałem je z bardzo uciążliwą wadą - Drzwi balkonowe nie otwierają się w pełnym zakresie.

Drzwi są dwuskrzydłowe, niestety jedno skrzydło otwiera się zaledwie do ok 45*. Drzwi blokuje zamontowany kaloryfer na ścianie obok. Czy istnieje jakiś konkretny przepis, który mówi, że drzwi powinny otworzyć się w pełnym zakresie?

Kiedyś słyszałem, że 90* to jest minimum jednak nie mogę tego znaleźć na piśmie. Sprawdziłem rozporządzenia ministra i warunki techniczne, jednak nic konkretnego nie znalazłem. Czy ktoś może podrzucić jakiś zapis, na podstawie którego będę mógł ubiegać się o zwrot jakiejś części pieniędzy od developera?

Mieszkanie jest na 4 piętrze, szerokość 1 skrzydła to 70cm.

Pozdrawiam

Wydaje się to być oczywiste, bo jeśli w projekcie zapisano konkretną szerokość, wówczas jest to szerokość w świetle ościeżnicy i nie może jej zmniejszać nawet grubość skrzydła. Poszukaj w rozporządzeniu na temat budynków i ich usytuowania - dostępne na stronie SNB. (np. w par. 9)