Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich - to mój pierwszy post na forum - wybaczcie błędy formalne.

Mam problem z miejscowym zagospodarowaniem terenu, nie do końca jestem również przekonany, że jest on prawidłowy.

Materiały do analizy:

Mapka działki: (2206/239)

Image (8).jpg

Działka 2206/239 ma 17m szerokości i 49m długości.

Miejscowy plan zagospodarowania:

http://bip.imielin.pl/files/fck/302/file/mpzp___rys___GRZYBOWA.pdf

Oraz uchwała (zapis który mnie interesuje - a właściwie jego brak - rozdział 10, paragraf 23, pkt 5): http://bip.imielin.pl/files/fck/302/file/uchwala_nr_VII_34_2011.pdf

Głównym problemem jest droga 1KDX oznaczona na mpzp i wiążąca się z nią nieprzekraczalnia linia zabudowy. Szerokość tej lini nie jest zdefiniowana w uchwale, obowiązuje więc mapa (tak mnie poinformowano w wydziale architektury starostwa powiatowego). Na mapie naniesione jest 6 metrów (zmierzone wraz z Panią architekt). Powoduje to, że od 17 metrów działki na dzień dobry tracę wspomniane 6, a prawo budowlane wymusza odemnie odsunięcie się od drugiej granicy o conajmniej 3 kolejne. Daje to bardzo słaby wynik tylko 8 metrów na bryłę budynku.

Tajemnicza droga?

Gdy przyglądniemy się mapce sytuacyjnej którą dodałem jako załącznik tego postu, widzimy że działka 2207/239 przylega do prawej strony działki 2206/239 (początkowo jest to pas 4 metrów i schodzi skosem u dołu działki,). Tak się składa, że również jestem współwłaścicielem tego gruntu, który nota bene od północy wzmiankowanej działki jest przeznaczony na plac manewrowy i dojazd do innych działek. Zaraz po prawej od 2207/239 widzimy 2025/239 - inną drogę prywatną - obecnie wyasfaltowaną - nie wolno z niej korzystać.

W mpzp 2025/239 oraz 2206/239 figurują jako jeden ciąg traktów pieszo jezdnych. Od których wyznaczono linię 6 metrów z każdej strony jako nieprzekraczalną linie zabudowy. Ze starostwa dowiedziałem się, że pas 4 metrów uchodzący skosem obok działki 2206/239 - działka 2207/239 - w przeznaczeniu również jest drogą. Tak więc droga ta znika w skos (magia) i przepada - bo drogi przecież takie są. Tak więc 6 metrów NLZ liczymy od (SIC!) mojej działki (zaczynając od samej północy).

Przeznaczenie tego skosu jest bardzo wątpliwe, ponieważ wjazd do mojej działki można zaprojektować od strony północnej działki 2206/239 - na działce 2207/239. Nieprzekarczalna linia zabudowy nie pozwala postawić praktycznie żadnego budynku, ponieważ kradnie mi drobne 300m2.

Pytania:

Czy gmina może ustalić, aż tak durny plan zagospodarowania przestrzennego, że wyklucza wręcz możliwość postawienia zabudowy jednorodzinnej w miejscu podobno do tego przeznaczonym? (dotyczy również działki 2203/239)

Dlaczego Gmina ma prawo do wytyczenia drogi z prywatnej działki w miejscu gdzie nie jest ona potrzebna?

Jaka jest szansa na uzyskanie warunkowego pozwolenia na przekorczenie NLZ? (według Pani w urzędzie miasta - istnieje taka możliwość) - pytam o realne szanse.

Czy można wezwać gminę do zmiany MPZP w innym trybie niż sądowy? (de facto - http://bip.imielin.pl/pl/54082/1/zagospodarowanie-przestrzenne.html - 6 wyroków prawomocnych aktualnie - doskonali są w swoich uchwałach).

Czy można dochodzić prawa do odszkodowania z tytułu 'zniszczenia' działki przez uchwalenie nierozsądnego planu zagospodarowania?

... jak włąsciwie to ugryźć, nie wydając tysięcy złotych na naprawianie widzimisie urzędników.

nie rozumiem dlaczego dróg prywatnych na tej mapie jest chyba z 20, a tylko ta jedna została oznaczona jako 1kdx i w dodatku wydzielono od niej pas 17 metrów (5metrów szerokości drogi + 12 NLZ ) - ludzie to nie droga wojewódzka :|